STUDENTENE SLITER: –⁠ Vi visste allerede før korona at mange studenter sliter med ensomhet og psykiske problemer, sier Ronja Gulbrandsen i Venstrealliansen.

Mener millionpakke til studenter kommer for sent

10 millioner kroner, bevilget av regjeringen, skal nå gå til tiltak for å bedre studenters psykiske helse. Tiltaket får blandet respons fra studentene.

Publisert Sist oppdatert

— Den burde vært på plass før semesterstart, sånn at man hadde gode tilbud studentene kunne henvendt seg til da de begynte etter sommeren.

Det sier leder av Venstrealliansen, Ronja Gulbrandsen.

Regjeringen la tirsdag frem en ny tiltakspakke på ti millioner kroner som skal bidra til å bedre studenters psykiske helse. Pengene skal blant annet kompensere for psykisk og sosial belastning som følge av strenge smitteverntiltak.

— Mange har sittet altfor mye alene på hybelen, fulgt digitale forelesninger og hatt lite sosial kontakt. Det er klart det tærer på, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en pressemelding.

VA: Kommer for sent

En ekspertgruppe, ledet av Kunnskapsdepartementet, utarbeider nå forslag til konkrete tiltak i forbindelse med studenters psykiske helse, eksamen og gjennomføring av studier. De skal i løpet av et par uker ferdigstille en rapport som foreslår hvordan regjeringen best kan bruke de bevilgede 10 millioner kronene.

Gulbrandsen sier til Universitas at hun mener at pakken kommer altfor sent.

— Vi visste allerede før korona at mange studenter sliter med ensomhet og psykiske problemer, og at dette ville bli verre med en digital studiehverdag, der vi ikke blir kjent med andre på campus.

Guldbrandsen legger til at det likevel er bra at pakken nå kommer.

Hun håper den vil gå til lokale tiltak og helsetjenester som allerede finnes på campus, da dette er steder studenter vet de kan henvende seg. Videre understreker hun viktigheten av blant annet studentdemokratiet, studentforeninger og studentenes kulturhus Chateau Neuf, og håper pengene kan gå til disse arenaene, sånn at de kan lage tilpassede tilbud til studentene.

— Vi håper også dette er penger som kan bidra til at SiO fjerner egenandelen på psykologhjelp som ble innført tidligere i år, sier Gulbrandsen og legger til:

— Dette er en uting når vi vet at studenter sliter mye med stress og psykisk helse, i tillegg til å være i en økonomisk sårbar situasjon fra før.

Asheim: Håper studentene vil gi innspill

I en e-post til Universitas skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Asheim at han har hatt jevnlige møter med rektorer, studenter og samskipnadene siden mars, der han har oppfordret til å følge opp studentene både faglig og sosialt.

— Det vet jeg at mange har jobbet godt med. Nå som både faglige og sosiale restriksjoner ser ut til å måtte vare en god stund til så intensiverer vi jobben ved å sette ned en ekspertgruppe som skal foreslå tiltak, og legger penger på bordet samtidig, skriver Asheim.

— Hva disse pengene skal brukes på må vi derfor komme tilbake til, men jeg håper studentene i alle byer tar kontakt med Norsk studentorganisasjon som representerer studentene i denne gruppen og gir innspill til dem, avslutter han.

FORNØYD: Leder av NSO Andreas Trohjell sier seg fornøyd dersom det bevilges nok til å dekke tiltakene ekspertgruppen utarbeider.

NSO fornøyde

Leder for arbeidsutvalget i Norsk studentorganisasjon (NSO) Andreas Trohjell er i kontakt med ekspertgruppen som nå utarbeider tiltak til de bevilgede 10 millioner kronene. Han sier han i utgangspunktet synes det er bra at det kommer penger, og at regjeringen ønsker å rette dem mot ulike psykisk helsetiltak for studenter, men at det er viktig at pengebruken samsvarer med tiltakene ekspertgruppen kommer med.

— Psykisk helse er sammensatt, og mye med korona gjør det vanskeligere å være student. For oss er det viktig å opprettholde aktivitet i studentfrivilligheten, sånn at den ikke dør ut, sier Trohjell til Universitas.

— Også faglige tiltak, som mentorordning, er viktig for tilhørighet til fag og institusjon, særlig nå under korona med mye digital undervisning, legger han til.

Trohjell sier den nye tiltakspakken må ses i sammenheng med statsbudsjettet, der samskipnadene fikk 20 millioner til velferdstiltak for studentene, og tilføyer:

— Det er vanskelig å regne ut hva tiltakene skal koste på forhånd, men hvis pengene dekker tiltakene gruppen utarbeider, er vi fornøyde med at det kommer penger.

Powered by Labrador CMS