Forskning og kompetanse kan redde kloden

Den tverrfaglige satsningen på honours gir studenter innsikt i hvordan klimatiltak mottas av befolkningen og hvilke løsninger som kan være mulige, skriver tre representanter fra Liberal Liste UiO i dette leserbrevet.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Venstrealliansen (VA) stiller seg kritiske til honoursprogrammet ved UiO i et [leserbrev i Universitas](uu) 18. oktober. Vi i Liberal liste mener satsningen på tverrfaglighet og bærekraft er et viktig grep av UiO for å bidra til de kloke hoder som trengs for å arbeide med klimakrisen og innovasjon.

Les også: «SiO må tilby lang­tids­be­hand­ling av psykiske lidelser for studenter»

Honoursprogrammet er inndelt i to bachelorstudier med hovedtyngde i realfag og humaniora samt et felles tverrfaglig honoursemne. Det legges også opp til at studenter tar flere studiepoeng per semester enn ved andre studier. Om problemet for VA er at studieprogrammet er for lite og «elitistisk», kan man jo spørre seg om man ikke skal legge ned integrert master i nanoteknologi ved NTNU — der er det også få plasser og høyere snitt enn honoursprogrammet.

Vi trenger all den kompetansen vi kan få for å redde kloden.

I motsetning til andre anerkjente studieprogrammer på verdensbasis krever ikke honoursprogrammet skolepenger fra studentene. Sånn sett er det et studieprogram som er åpent for alle uavhengig av økonomi.

Venstrealliansen mener at barn fra arbeiderklassefamilier ikke får den samme muligheten til å gå på studieprogrammet. Per nå reguleres opptak av karaktersnitt fra videregående skole. Uavhengig av hvilken sosiokulturell bakgrunn man har, er det lik mulighet til å jobbe hardt for å komme inn på et studieprogram.

Samtidig har man et fortrinn om man kommer fra en akademisk familie som kan hjelpe med skolearbeid — men vi kan ikke legge ned eksempelvis medisin og psykologi av den grunn. Liberal liste mener løsningen heller ligger i å endre opptaksreguleringen enn å fjerne studieprogrammer med høyt snitt.

Venstrealliansen bekymrer seg for at honoursprogrammet bidrar til økt klasseskille, og viser til opptøyene mot klimaavgiftene i Frankrike. Politisk polarisering er imidlertid mer komplekst enn at man kan legge skylden på et studieprogram.

Å forhindre klimakrise kommer alle til gode. Den tverrfaglige satsningen med honours gir studenter innsikt i hvordan klimatiltak mottas av befolkningen, og hvilke løsninger som kan være mulige. Det er heller ingen motsetning mellom satsning på bærekraft på honoursprogrammet og økt implementering av bærekraft ved andre studieprogrammer. Vi trenger all den kompetansen vi kan få for å redde kloden.

Les også: «Korona, klima og arbeidsliv: Dette skal vi gjøre for deg i år»

Powered by Labrador CMS