Studier og politikk: –⁠ Jeg er litt sær. Men i politikken gjør jeg jo ting som gir meg faglig uttelling, både for jussen og i samfunnsøkonomien, sier den ferske Unge Høyre-lederen.

–⁠ Det irriterer meg når man snakker som om det er synd på studentene

Ola Svenneby (23) er nyvalgt leder i Unge Høyre. Det hektiske ledervervet tenker han å kombinere med studier i samfunnsøkonomi. Han har uansett aldri vært en stjernestudent.

Publisert Sist oppdatert

— Gratulerer som ny Unge Høyre leder! Hvordan føles det?

— Det er ennå litt uvirkelig. Det føles litt som slutten på filmen «Oppdrag Nemo», der fiskene endelig rømmer og er frie i havet og tenker «hva faen gjør vi nå?». Den følelsen har jeg hatt siden lørdag, sier Ola Svenneby.

Universitas møter ham som seg hør og bør på Høyres Hus i Oslo sentrum. Den nyvalgte lederen forteller at han fremover mest av alt gleder seg til å debattere, skolere og reise rundt i landet.

— Det er det morsomste jeg vet.

Med Stortingsvalg om et knapt år blir målet å sørge for at Unge Høyre er godt nok skodd til å gjennomføre valgkampen, forteller Svenneby.

— Jeg er litt sær

I høst skiftet Svenneby studieretning fra juss til samfunnsøkonomi. Til tross for ledervervet har han ingen planer om å sette studiene på vent.

— Jeg skal prøve å ta noen eksamener hvert semester, men jeg blir ikke akkurat en stjernestudent fremover. Det har jeg forsåvidt aldri vært heller ...

— Åja! Hvordan vil du beskrive deg selv som student?

— Skippertak! Jeg er alltid veldig flink i starten av semesteret, og så dupper det av på midten. Og så tar det seg kanskje litt opp igjen før eksamen.

Svenneby forteller at han ikke er så opptatt av å møte opp på alt av forelesninger og seminarer.

— Jeg er litt sær. Men i politikken gjør jeg jo ting som gir meg faglig uttelling, både for jussen og i samfunnsøkonomien.

Han trekker frem at det å være påkoblet statsbudsjettet — som ble lagt frem av regjeringen onsdag 7. oktober — slettes ikke er en ulempe for en student i samfunnsøkonomi.

Det irriterer meg når man snakker som om det er synd på studentene

Ola Svenneby, nyvalgt leder i Unge Høyre

Debatterer fulltidsstudenten

Svenneby forteller at Unge Høyre for tiden debatterer hvorvidt fulltidsstudenten fortsatt skal være normen i Norge.

— I så fall mener jeg at man må ha mye bedre infrastruktur rundt studentene. I dag er ikke stipendet lagt opp til at man kan studere på fulltid uten å jobbe ved siden av, sier han.

I tillegg mener Svenneby at Unge Høyre skal være en motkraft til «de radikale kreftene» på universitetene.

— Vi må stå for de verdiene vi alltid har gjort. Noen er veldig bekymret for at det er radikale krefter på universitetene, men det er ikke jeg så redd for, sier han.

— Det er jo egentlig normen, 68-erne og så videre. Foreldrene til en kompis av meg fortalte at Internasjonalen alltid ble sunget på utestedene på Blindern da de studerte. Studenter er gjerne radikale.

Han trekker frem avkolonisering av akademia og debatten om «cancel culture» som områder der Unge Høyre bør være en motstemme.

— Unge Høyre bør være tydelig på at det er helt uaktuelt at disse perspektivene får bre om seg.

— Du mener altså at disse debattene er å gå i feil retning?

— Ja. Jeg mener at de som driver den debatten, Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond og den radikale gjengen i Studentparlamentet, som har vedtatt «avkolonisering av akademia», bryter med fundamentet i forskningsetikken, sier han, og fortsetter:

— Forskning skal være etterprøvbart. Hvis du kommer frem til et annet resultat på bakgrunn av kjønn, bakgrunn eller etnisitet, så er ikke problemet at det er rasisme eller kolonisering — men at det i utgangspunktet var dårlig forskning og ikke bør bli publisert.

Om fag innenfor humaniora verdsetter personlige argumenter og subjektiv virkelighet, er det metoden til humaniora det er noe galt med, mener Svenneby.

— Så du vil være uenig i at det er en underrepresentasjon av forskning fra Sør i vestlig akademia?

— Nei. At hvite menn har dominert, er åpenbart. Men avkolonisering av akademia-debatten startet jo med at de i Sør-Afrika rev ned statuen av Cecil Rhodes, opphavsmannen til Rhodesia, som igjen førte til apartheid. Og jeg mener rett og slett at det er søkt å overføre dette til en norsk kontekst, sier Svenneby.

Les også: Du kan ha betalt for mye for pensum i åresvis

— Studenter er gjennomgående ressurssterke

Høyere utdanning er potensielt det stedet der den største sosiale utjevningen skjer, mener Svenneby. Han ser likevel noen utfordringer med hvordan studiesystemet og -finansieringen er lagt opp i Norge i dag.

— Blant annet må vi se på bosituasjonen for studentene. I Oslo er det umulig å leve på stipendet alene, mens i Sogndal er det mulig. Kanskje kunne man hatt differensiert bostøtte? Jeg tror i alle fall det kan være lurt å tenke nytt om disse tingene fremover.

Han går imidlertid ikke med på at norske studenter er en underprivilegert gruppe.

— Det irriterer meg når man snakker som om det er synd på studentene. Ja, studenter er ofte i en presset økonomisk situasjon, men det er ikke så rart når man er helt i starten av etableringsfasen. Det finnes selvsagt unntak, men studenter er en gjennomgående ressurssterk gruppe, mener Svenneby.

Avkriminalisering mener jeg oppriktig er en no brainer, også ut fra et konservativt perspektiv

Ola Svenneby, nyvalgt leder i Unge Høyre

Konservativ i metoden

Tidlig på ungdomsskolen var Svenneby «tilnærmet kommunist», ifølge ham selv.

— Jeg var veldig pro-Palestina og medlem av Changemaker. Det er egentlig litt rart at jeg ikke ble medlem av SU eller AUF på den tiden. Men så hadde jeg en reise i løpet av ungdomsskolen ...

Svenneby erkjenner at han i dag er «svært konservativ i metoden» — tanken på brå endring er han ikke komfortabel med.

— Det er derfor jeg hadde slitt med å være medlem av Venstre. De vil forandre samfunnet veldig fort, og det synes jeg oppriktig er veldig skummelt. Blir helt stressa av tanken.

Svenneby forteller at den viktigste saken for Unge Høyre fremover vil være rusreformen. Han mener imidlertid at rusreformen ikke utelukkende er en liberal fanesak, men at man også kan argumentere konservativt for reformen.

— Den største dyden i konservatismen er jo å ta utgangspunkt i det samfunnet man har. I Norge i dag har man en stor andel overdosedødsfall, folk føler seg kjeppjaget av politiet, folk tør ikke anmelde, og mange stoler ikke på politiet eller myndighetene, sier Svenneby.

— Avkriminalisering mener jeg oppriktig er en no brainer, også ut fra et konservativt perspektiv, sier han.

Svenneby blir tydelig oppgitt når han får spørsmål om han foretrekker Frp innenfor eller utenfor regjering.

— Dette irriterer meg med venstresida. De sier at Frp er rasister, og at de aldri vil samarbeide med dem. Javel, men Frp forsvinner ikke av den grunn. I den grad man mener at Frp er et problem, så bør jo hele venstresida sende en blomst til Erna Solberg, sier Svenneby.

SiO med et svimlende overskudd på 256 millioner kroner

Powered by Labrador CMS