UTSETTER FRISTEN: Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Internasjonale studenter i Norge får mer tid til å dokumentere inntektskrav

Regjeringen utsetter tidspunktet for vurdering av forsørgerevnen for internasjonale studenter til 1. oktober 2020.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg vet at mange internasjonale studenter i Norge opplever mye usikkerhet nå, og mitt ønske er at de skal klare seg økonomisk gjennom denne perioden. Derfor skal vi gi de som har mistet inntektsgrunnlaget sitt litt mer tid til å få deltidsjobben sin tilbake, finne seg en ny jobb eller finne andre måter å fylle underholdskravet på, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

I dag er det nesten 30.000 utenlandske studenter i Norge. Rundt 9500 av dem tar en hel grad i Norge.

Les bakgrunn for saken: Internasjonale studenter risikerer å måtte reise hjem uten fullført grad

Avhengig av deltidsjobb

Utenlandske studenter i Norge som kommer fra land utenfor EU og EØS er avhengige av oppholdstillatelse fra norske myndigheter. For å få dette, må de kunne forsørge seg selv. Det betyr at de må ha midler tilsvarende full støtte fra Lånekassen, rundt 120.000 i året. Dette kan de ha enten som studielån eller stipend fra hjemlandet, egne penger på konto i en norsk bank eller på studiestedets depositumkonto.

Nesten 3 av 4 av de utenlandske helgradsstudentene i Norge har en deltidsjobb som de helt eller delvis lever av. På grunn av koronakrisen har mange blitt permittert fra deltidsjobbene sine og sliter med å oppfylle dette kravet.

Nå utsetter regjeringen tidspunktet for vurdering av forsørgerevnen til 1. oktober 2020.

Det er kjent fra før at ordningen som gir rett til 18 dagers lønnskompensasjon for permitterte også gjelder for utenlandske studenter.

Les også: Internasjonale studenter: – Mange sliter med å betale husleie og mat

Må søke som vanlig

Søknadene blir først vurdert på vanlig måte, men UDI vil avvente ferdigbehandlingen av søknader om fornyelse der manglende oppfyllelse av underholdskravet er eneste grunn til avslag. Instruksen blir gitt denne uka.

Alle må fortsatt huske å søke om fornyet opphold minst en måned før eksisterende oppholdstillatelse går ut, men kan ettersende dokumentasjon på arbeid eller annet underhold innen 1. oktober, og UDI vil utsette vurderingen av underholdskravet til da.

På denne måten vil de ha rett til fortsatt opphold inntil UDI fatter vedtak i saken til høsten. Dersom de ikke oppfyller kravet da, mister de oppholdstillatelsen, og må reise ut av landet.

Ber samskipnadene være fleksible

I pressemeldingen peker Kunnskapsdepartementet på at mange internasjonale studenter leier hybel hos studentsamskipnadene.

Regjeringen oppfordrer samskipnadene å vise dem betydelig fleksibilitet når det gjelder betalingsutsettelse på husleien.

Kjenner du deg igjen? Flere studenter sliter med hjemmestudiene:– Umulig å skrive bacheloroppgaven min ferdig hjemme

Powered by Labrador CMS