Emilie Goldhahn Oppheim:

Jusstudent, men ikke «elitestudent»

– Det at du tør redusere flere tusen studenter til respektløse bedrevitere, gjør nettopp deg litt naiv og arrogant, skriver jusstudent Emilie Goldhahn Oppheim.

Publisert Sist oppdatert

[Kjære ydmyke, dydige student](arrogant). Forskjellen mellom den kontroversielle figuren «HF-gutten (eventuelt jenta)» og det du så fint har valgt å døpe «elitestudenten», er at «HF-gutten (eventuelt jenta)» har blitt en veletablert skikkelse som følge av at hen kan ta form som hvem som helst. «Elitestudenten» er ikke i nærheten av fullstendig nok til å kvalifisere som en samlet skikkelse.

Bakgrunn: Den arrogante elite­stu­denten

Du presterer å skape en skikkelse basert på dine to uheldige møter med det jeg bare kan beskrive som noen naive og usikre spradebasser, som fremsetter en patetisk unnskyldning for sin væremåte ved å lene seg på sin studieretning. Dette er ikke en viss type kjip student, dette er en viss type kjipt menneske — skrytepaver. Og du kan likeså greit bli vant til dem nå som senere, fordi dette vil neppe være ditt siste møte med dem, verken i ditt akademiske løp, eller i næringslivet. Så, vær så snill: La være å generalisere de mange studentene på hele to, store fakulteter, basert på kvaliteter alle studenter kan være i besittelse av. HF-gutten er også en skrytepave, hen er simpelthen bare litt mer diskré.

Dette er ikke en viss type kjip student, dette er en viss type kjipt menneske -- skrytepaver

Dessuten reduseres denne «Elitestudenten» til å være ikke bare en «bedreviter» (og bedrevitere er jo grusomme, jammen bra at de samlet alle på to egne fakulteter gitt!), men også en som ikke har respekt for føringene i akademia; en skamløs lesesalsnylter. «HF-gutten (eventuelt jenta)» er i det minste kunnskapssøkende. Jeg må også påpeke det paradoksale her. For det at du tør redusere flere tusen studenter til respektløse bedrevitere, som implisitt ikke har noen forståelse for akademia, gjør nettopp deg litt naiv og arrogant.

Jussen er for alle: Det kan ikke bare være polohestenes ambassadører som blir advokater og dommere

Jeg skal selv innrømme at av og til er det kjekt med litt campusfølelse, og da setter jeg meg for å lese på det fine humanistiske biblioteket, jeg går jo tross alt på UiO jeg òg, og UiO blir ikke sjelden bare omtalt som «Blindern». Skjønt at de ferskeste av oss har den røde boken digitalt i disse dager, så er det ikke gøy å bli uglesett fordi man har oppe «http://lovdata.no (eller for øvrig http://felleskatalogen.no)» og ikke «http://plato.stanford.edu». Ja, så er det kanskje det humanistiske biblioteket, men jeg venter enda på den dagen der en filosofistudent ikke får leseplass, fordi jeg okkuperer en pult. Ønsker vi å nære en slik splid mellom studentgruppene på et allerede så oppstykket og delt universitet?

Videre er årsaken til at «HF-gutten» er et samlet, universelt (og irriterende) fenomen at man aldri vet hvem som tar på seg rollen, men bare at noen alltid gjør det. Kanskje blir du bedratt av hun du møter i fadderuken før informatikkstudiet? Hun virket så koselig frem til første ex.phil.-forelesning; hvor hun umiddelbart rekker opp hånden for å kverulere. På tross av alle realfagene hun tok, så hadde jo også hun Historie og filosofi på videregående.

Les også: Drama på jussen

Alle studenter skal ta minst ett humanistfag gjennom sitt akademiske løp: Examen Philosophicum. Dermed blir det en universell skikkelse, som ikke sverter en bestemt studentmasse. Vi trenger egentlig ikke skape et «elite»- og «ikke-elite»-skille der hvor det ikke er et. Det finnes så klart de få som anser seg selv for å være UiOs crème de la crème fordi de leste litt ekstra på videregående (eller var villig til å bruke opp BSU-kontoen på Sonans), og kanskje disse faktisk liker å skryte. Men på samme måte som at disse trenger å skryte for å fylle usikkerhetens skrikende tomrom, sier det litt om mottakeren hvis vedkommende får mindreverdighetskomplekser av det som tydelig bare er andres usikkerhet.

Så kjære medstudent, hvis du kommer for å lese litt på Domus Nova, så kan vi gjerne ha en samtale om noe helt annet enn karakterene mine fra videregående (må dog advare deg om at jeg har hatt Historie og filosofi).

Hilsen Emilie Goldhahn Oppheim, jusstudent, men ikke «elitestudent».

Helt til slutt, som et lite obiter dictum, må jeg bare påpeke at juridisk fakultet praktiserer «eksamensstenging» av majoriteten av lesesalene sine, derfor tvinges mange jusstudenter opp på Blindern for å lese i desember eller mai/juni. Studentene burde derfor ikke lastes for et administrativt valg med store ringvirkninger.

Powered by Labrador CMS