– NSO har vedtatt en resolusjon som påvirker alle norske studenter på et tvilsomt grunnlag

Når sentralstyret i NSO går imot landsmøtet på en så kontroversiell resolusjon som «opt-out»-utveksling, har vi å gjøre med et demokratisk problem.

Publisert Sist oppdatert

Når du leser denne kommentaren, bør du ha følgende i bakhodet: Norsk Studentorganisasjon (NSO) er paraplyorganisasjonen for studentdemokratiene i Norge, norske studenters ansikt utad og talerøret mellom studenter og politikere. Landsmøtet er deres høyeste organ.

Forslaget som på norsk har fått det litt kinkige navnet «aktiv avmelding fra utveksling», ble avvist fire ganger på landsmøtet i 2017. Det var ikke oppe til diskusjon i 2018, men likevel antar sentralstyret at de har organisasjonen i ryggen når de vedtar en praktisk talt lik resolusjon året etter. De kunne enkelt ha gått demokratisk til verks og tatt det opp under det faktiske landsmøtet tidligere i år, men det gjorde de ikke. På dette skrantende grunnlaget har sentralstyret vedtatt en resolusjon som vil ramme alle Norges studenter.

Bakgrunn: NSO-landsmøtet ville ikke ha «obli­ga­to­risk utveksling». Det ville sentral­styret

Dette i en organisasjon som allerede sliter med å hevde sin posisjon som representativ for studentmassen. Valgoppslutningen på Universitetet i Oslo var i år på 16,3 prosent, og de hadde 18 representanter med stemmerett på landsmøtet. Oslomet kunne i 2017 skilte med sitt beste valg siden 2013 – med deprimerende 12,17 prosent. Når NSO skal vedta resolusjoner av en slik alvorlighetsgrad, skulle det bare mangle at det skjer med landsmøtet i ryggen.

Enten impliserer de at studentrepresentantene ikke forstår sitt eget beste, eller at de rett og slett bare ikke forstår

Sentralstyrets Anne Helene Bakke stemte for resolusjonen, og mener det er et annet forslag enn det fire ganger avviste fra 2017. Forsvaret er veikt. Enten impliserer de at studentrepresentantene ikke forstår sitt eget beste, eller at de rett og slett bare ikke forstår. Det er i det minste arrogant og i det største kritikkverdig. Landsmøtet er arenaen for slike avgjørelser — det er hele poenget med et landsmøte.

I april ble Håkon Randgaard Mikalsen valgt som ny leder i NSO

Det holder heller ikke å minne oss på at sentralstyret fungerer som øverste organ når landsmøtet ikke samles. Sentralstyret er om noe enda mindre representativt for den enkelte student, og mener de at sentralstyret kan vedta hva de vil, når de vil — fordi den dagen tilfeldigvis ikke sammenfaller med et landsmøte? Det svekker landsmøtets legitimitet fullstendig, og er langt fra holdbar argumentasjon.

Håkon Randgaard Mikalsen: – Det er vel noen som vet hvem jeg er?

I organisasjon som allerede sliter med manglende støtte fra medlemsmassen, kan det ikke være for mye forlangt at de tar den demokratiske veien når de først har muligheten.

Mangler du oversikt? Dette er studentpolitikken, og så mye koster den!

Powered by Labrador CMS