Må vente: Til tross for å ha fullført profesjonsutdanningen i psykologi i Ungarn får ikke Marianne praktisere som psykolog før om nesten fire år.

Marianne er ferdigutdannet psykolog, men får ikke jobbe i Norge

I to år har norske studenter i Ungarn kjempet en bitter kamp for retten til å praktisere psykologi i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det var helt absurd og uvirkelig da vi fikk beskjeden.

Marianne Melgård, tidligere psykologistudent

– Jeg får gåsehud av å tenke på det. Vi satt i en forelesning da det begynte å summe blant de norske studentene, sier tidligere psykologistudent ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn, Marianne Melgård.

Noen hadde fått videresendt en epost om at studentene ved ELTE ikke lenger ville kvalifisere til å få lisens i Norge. Forelesningen stoppet opp.

– Det var da det begynte, to uker etter semesterstart. «Velkommen til Budapest».

Høsten 2016 ble studiedrømmen til et mareritt.

– En svertekampanje

Det er to år siden psykologstudentene fikk beskjed om at Helsedirektoratet endret godkjenningspraksisen for utdanningen ved ELTE i Ungarn, etter at universitetet hadde utdannet norske studenter i 13 år. Veien videre har vært tøff for Melgård og flere av medstudentene.

– Vi har blitt utsatt for en vanvittig svertekampanje basert på feilaktige påstander fra helsemyndighetene og er blitt omtalt som «farer for pasientsikkerheten», sier Melgård.

Hun medgir at de siste årene har vært tunge.

– Vi har levd i limbo, samtidig som vi har bodd i utlandet og prøvd å føre en sak mot et direktorat som stadig endrer argumentasjon, sier hun.

Det er ikke bare i det store utland vordende psykologer støter på problemer: Psykologistudenter og instituttledelsen føler seg overkjørt

Må vente fire år

Hun forteller at flere dro hjem da beskjeden kom, og at mange har slitt med motivasjonen. Selv er hun usikker på tiden videre.

Saken om Ungarn-studentene har pågått siden den gang, og er blitt hyppig omtalt av norske medier som NRK og Dagbladet.

Tidligere har man etter fullført mastergrad i Ungarn måttet jobbe et år med arbeidslisens i Norge, under veiledning av en spesialist. Spesialisten ville mot slutten av året kvalifisere studenten til å få en eventuell autorisasjon.

Autorisasjonsordningen til Ungarn-studentene ble altså kansellert i 2016, men 6. september i år fikk noen av studentene et nytt kvalifiseringstilbud som har oppstart denne høsten. Til nå gjelder dette bare kullet som fullførte i 2016.

Melgård, som var en del av kullet som avsluttet utdanningen i 2018, må derfor vente i to år før hun kan begynne kvalifiseringsprosessen som tar 14 måneder.

– Det betyr jo egentlig at jeg må vente i nesten fire år før jeg kan jobbe som psykolog, sukker hun.

Avdelingsdirektør i helsedirektoratet, Anne Farseth, bekrefter dette overfor Universitas.

Husker du denne? Dyrere medisinstudier i Øst-Europa

– Ikke alle har fått tilbud

Melgård poengterer at ikke alle har fått tilbud om denne kvalifiserings-prosessen.

– 84 av oss, nordmenn som også hadde påbegynt det ungarske profesjonsløpet før praksisendringen, har ikke fått noe tilbud i det hele tatt. De har gått de tre første årene av utdanningen, og begynte også ved studiet i god tro. Det er fortvilende, sier Melgård.

Farseth kan fortelle at den nye ordningen bare gjelder de tre kullene som hadde påbegynt mastergraden før praksisendringen kom i 2016. Kull som begynte etter praksisendringen vil derfor ikke få dette tilbudet.

Måtte legge om praksis

Melgård forteller at hun valgte å ta utdannelsen i Ungarn fordi hun hadde undersøkt studiet nøye og forsikret seg om at utdanningen var godkjent som profesjonsstudium, med et praksisår hjemme i Norge.

– Vi oppdaget i 2016 at ELTE-utdanningen ikke førte til at man kunne praktisere selvstendig som psykolog i Ungarn. Dermed ga ikke EU-regelverket anledning til å gi norsk autorisasjon, selv etter en lisensperiode med veiledet praksis i Norge. Etter dette måtte vi legge om praksis og ELTE-kandidatene har fått avslag på søknader om lisens og autorisasjon, skriver Farseth til Universitas.

Melgård er uenig i Helsedirektoratets påstand, og viser til en artikkel i Dagbladet hvor studentenes dekan, Zsolt Demetrovics, er intervjuet. Der bekrefter han at masteren ved ELTE gir rett til å jobbe klinisk i Ungarn.

– Det var jo helt absurd og uvirkelig da vi fikk denne beskjeden. Vi hadde jo undersøkt dette. Det kom som lyn fra klar himmel, sier hun.

Les også: Psykologistudenter teipet munnen i protest

En lang prosess

Tidligere i år skrev blant annet NRK og Dagbladet at 200 ELTE-studenter har gått sammen i et søksmål mot staten Norge etter praksisendringen.

– Det er trist at søksmål har blitt nødvendig, men vi anser nå en rettssak som den eneste måten vi kan få en rettferdig og åpen vurdering av utdanningen vår, og sørge for at også de 84 uten tilbud om løsning skal kunne få arbeidslisens. Det blir spennende å følge prosessene fremover, men vi er slitne nå, forteller Melgård.

I sommer skrev også Dagbladet at ESA, som er Det europeiske frihandelsforbunds (EFTA) overvåkningsorgan, fører en parallell sak mot Norge. Saken bygger på at norske myndigheter bryter EØS-reglene ved å nekte studentene autorisasjon.

Powered by Labrador CMS