Jo flere vi er sammen: – Det er egentlig ganske fint at folk får sett oss gjøre vanlig ting, så får de se hvor skuffende kjedelige livene våre egentlig er. Vi er jo egentlig ganske kjedelige, sier Karoline.

Karoline, Stina og Øystein er kjærester: – Noe helt annet enn klassisk flerkoneri

Karoline skulle ikke ha noe forhold. Så dukket Øystein opp. Og så Stina.

Publisert Sist oppdatert
Fordommer: – Foreldrene mine tilhører den generasjonen som mener at forhold skal være private. Og forhold som ikke er helt A4, de skal være enda mer private, sier Karoline.
Tinder: – Det viktigste er å være ærlig og åpen om situasjonen, også på Tinder, sier Øystein, hvor han ble kjent med Karoline.

Dette er noe helt annet enn klassisk flerkoneri

Karoline Hovsengen, polyamorøs

Det finnes mange monogame utro jævler også

Lynn Myrdal, leder for Poly Norge

Polyamori

  • Polyamori (engelsk: polyamory) betegner det å ha flere kjærlighetsforhold samtidig, som alle involverte kjenner og aksepterer.
  • Begrepet brukes gjerne som et paraplybegrep for alle ikke-monogame relasjoner
  • i Norge kan man lære mer polyamori og treffe likesinnede gjennom organisasjonen PolyNorge.

– Ingen av oss hadde noen god erfaring med forhold, og vi snakket om dette allerede fra starten av, forteller Karoline Hovsengen (25).

Øystein Egge (27) har akkurat fullført en master i filmvitenskap i Lillehammer. Karoline tar en bachelor i det samme, men det var Tinder som førte dem sammen.

– Vi bestemte oss for å ha et åpent forhold. Vi satte klare regler fra starten av: Først og fremst seksuelle relasjoner, ikke noe langvarig, og vi skulle være helt åpne med hverandre, sier Øystein.

– Det er mange som lever i ikke-monogame forhold, som er utro, som ser på porno og lignende, også lyver de om det. Man går bak ryggen og gjør ting uten samtykke. Vi ville ha ikke-monogami med samtykke fra alle parter.

Idealet om å spille med helt åpne kort går igjen i samtalen, og det ble viktig da Karoline ble sjekket opp av en jente som hun ikke klarte å glemme. Etter fire år i et åpent forhold, forelsket hun seg i Stina Tapaninen Hagen (22).

Studentpolitikerne forteller: Slik fant vi kjærligheten

– Alt falt på plass

Stina studerer reiseliv på Høgskolen i Lillehammer, og har en kjæreste i USA. Sammen med Karoline og Øystein utgjør de en triade; et polyamorøst forhold der alle er kjærester.

– Jeg introduserte Stina for Øystein, og da falt bare alt på plass, sier Karoline.

– Jeg har hatt flere kjærester samtidig før, men dette er første gang jeg er i en triade, forteller Stina, og beskriver det som en helt egen «lykkefølelse» å kunne se at den man er forelska i mottar kjærlighet fra en tredjepart. De to andre nikker.

– Vi unner hverandre veldig å ha det bra. Å gi og motta kjærlighet, sier Karoline.

– Vi blir heller ikke så veldig sjalu. Men det er klart: Vi vil jo gjerne være med hverandre hele tiden, så hvis vi ikke kan det akkurat da, så blir vi jo litt … misunnelige, kanskje? tilføyer Øystein.

Han legger til at han tror sjalusi kan være en sunn følelse, så lenge man er åpen om det. Det viser at man bryr seg.

– Man forbinder jo gjerne det å være tre med mye drama og sjalusi, men fordi vi spiller med så åpne kort og har så klare regler, så snakker vi om alle problemer, forteller Karoline.

Kjell og Erik var det første homofile paret som giftet seg i kirken: Størst av alt er kjærligheten

Fordeler og ulemper

Studiekonsulent ved Universitetet i Oslo, Audrey Stark, har forsket på polyamori, og har funnet både ulemper og fordeler med å ta en større bit av vår emosjonelle kake.

— Ifølge mine informanter innebærer polyamori at man tar kjærlighet og følelsene på alvor og ikke undertrykker følelser som dukker opp i møte med nye potensielle partnere.

Personene i hennes studie pekte på at polyamori kan gi et rikere følelsesliv. Stark sier også at å bryte med den dominerende ideen om hva et forhold skal være ble opplevd som befriende og sunt av de hun snakket med. De mente også at polyamori krever en høyere grad av «forholdskompetanse» enn monogami, med mye dialog og gransking av følelser.

— Men selvfølgelig finnes det ulemper, fortsetter hun og peker på at å ha flere forhold samtidig er tidskrevende og krever en del logistikk. Ikke minst fant hun at flere ikke lyktes fullt ut med idealet om åpenhet med alle, og det førte naturlig nok til ubehag ettersom det å skjule forholdet er i konflikt med det store fokuset på ærlighet i polyamori.

– Flere brikker i puslespillet

Øystein tror polygami og mer fleksible forhold går hånd i hånd med den generelle samfunnsutviklingen.

– Vi er liksom blitt så fragmenterte, er på så mange ulike kanaler, bor ulike steder, har ulik tid. Vi shopper litt forskjellige steder for å dekke våre behov, også når det kommer til forhold, sier han. Karoline nikker ivrig.

– I alle forhold er man ulike nyanser av seg selv. Man er unik for alle, og man trenger også ulike ting.

– Man er litt som et puslepsill, tilføyer Stina,

– Vi er ikke bare to brikker. Vi er flere brikker.

Triaden forteller at det er vanskelig å føle på at livsstilen deres blir politisert, og at det følger mange fordommer rundt det å være flere enn to i et forhold. Mange ser polyamori som et skalkeskjul for utroskap, eller for å prøve å skjule en voldsom sexlyst. Ingen av dem har fortalt foreldrene om det, men de tror at den eldre garde ofte ser det som en fase. At når den rette dukker opp så vil hen være «nok».

– De misforstår. Det er ikke slik at man har en begrenset mengde med kjærlighet å gi. Man kan gi kjærlighet til flere samtidig, uten å ofre noe.

– Det er ikke en kvote som må fordeles, sier Karoline.

– Utroskap er alt poly ikke er

Lynn Myrdal er leder for Poly Norge, de polyamorøses organisasjon. Universitas møter henne på Oslo Mekaniske i anledningen arrangementet Polytreff. Her kan de som er poly, de som er interessert i hva poly er, eller de som bare generelt er polypositive møte opp. Det er en blid og pratsom gjeng rundt bordet, men ingen ser ut til å være under 30. Hvor er studentene?

– Det pleier å være noen unge på hvert møte, men ikke så mange. Vi vil gjerne at flere unge skal bli med, for det er for alle aldre!

Myrdal forteller at mange drar linjer mellom å være polyamorøs og å være det som på godt norsk kalles for en «utro jævel». Dette mener hun er et helt ufortjent rykte.

– Utroskap er alt poly ikke er. Det er løgn, bedrageri og mangelfull kommunikasjon. Du kan selvfølgelig være både poly og en utro jævel, men det finnes mange monogame utro jævler også.

Å være polyamorøs handler nemlig om å være åpen, ærlig og enig, mener hun. Myrdal mener god kommunikasjon er helt nødvendig hvis det skal fungere. Det er vel egentlig en nøkkel til alle gode forhold, uansett hvor mange du har, sier hun.

Men selv det å ha bare én kjæreste krever mye tid og pleie. Det blir fort en utfordring å kombinere kjærligheten med venner, studier, jobb og i tillegg alt annet man helst skulle ha gjort. Hvordan i alle dager har noen tid til å pleie flere kjærlighetsforhold samtidig?

– Et godt polytips er å bruke Google-kalender. Den kan deles med andre, også kan dere alle legge inn avtaler slik at dere har en felles kalender, forteller Myrdal begeistret.

Slik finner du kjærligheten i fadderuka: Fra togafest til giftemål

– Horebukk

Da Stina fortalte en kompis om det første gang, insisterte han på at alle tre var utro.

– Utroskap handler ikke om å ha sex med flere, det handler om å gå bak ryggen til den andre. Bryte tilliten. Det er det motsatte av det vi gjør, sier hun.

– Det er nok mange som ser dette og tenker at «Ah, han har ordna seg da!» og «hvordan fikk du lurt med kjæresten din på dette, så du kan fly rundt og være horebukk?», og neglisjerer det emosjonelle aspektet ved det. Og det er jo utrolig kjipt. Ikke minst fordi det undervurderer seksualiteten til Karoline og Stina, sier Øystein.

– Og siden jeg er panfil og Stina bifil, er det heller ikke slik at han blir midtpunktet i relasjonen by default, skyter Karoline inn.

– Dette er noe helt annet enn klassisk flerkoneri, men jeg tror ikke alle ser det.

De innrømmer at det innimellom kan føles litt ensomt, og at de savner et miljø hvor man kan snakke åpent om det å være polyamorøs uten å måtte forsvare seg. De vet at mange studenter leker med tanken om at klassisk mongogami ikke er det eneste riktige, men savner at det snakkes mer om. De tror tabu og hemmelighold fører til at mange forhold lider.

– Vi vil ikke konvertere alle, men vi håper at ved å snakke om det, så blir det mer normalisert, og vi vil anbefale alle å kjenne etter. Det er helt greit å prøve, og så finne ut at det er vanlige parforhold passer deg.

– Men vi vil at alle skal få friheten til å kjenne hva man trenger og vil ha.

Powered by Labrador CMS