Måtte vente: Martin Sandtrøen har blandede følelser etter å ha mottatt sensuren på masteroppgaven sin – nesten fire måneder etter at han leverte.

Måtte vente nesten fire måneder på mastersensur: – Det har mildt sagt vært en påkjenning

Masterstudenter ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur har befunnet seg i limbo i sommer, i påvente av sensuren på masteroppgavene de leverte 28. mai i år. Årsaken til forsinkelsen? Ferieavvikling.

Publisert Sist oppdatert

– To måneders ferie har man de fleste steder, og dette vet man jo på forhånd.

Inge Unneberg, førsteamanuensis på BI

– De er strenge med når vi skal levere - og til gjengjeld ønsker og forventer vi at de gjør det samme med oss

Silje Totland, tidligere student

— Det har mildt sagt vært en påkjenning. Det er spesielt tungt å få vite – den dagen du forventer å få masteroppgaven – at nå er den utsatt enda en måned. Så jeg har vært ganske oppgitt, men man er litt maktesløs i denne situasjonen også, sier Martin Sandtrøen, som har ventet på sensuren på masteroppgaven sin siden mai.

Tirsdag, nesten fire måneder etter innlevering, fikk han resultatet.

— Man skulle jo gjerne sagt «endelig!» men det blir en sånn bismak på det hele, for man gleder seg ikke lenger over å få karakteren. Jeg er egentlig bare letta, kan man si. Nå kan livet begynne, så nå er det bare å prøve å omstille seg til det.

— En tynn forklaring

De 16 studentene som leverte oppgaven sin i mai fikk ved innlevering beskjed om at fristen for sensur var satt til 23. juli, rundt åtte uker senere. Universitas har fått se den første meldingen om utsettelse, som kom i form av en e-post 6. juli. Der fikk det studiekonsulent ved TIK-senteret, Sibel Thorsen, kaller 'storparten' av studentene beskjed om at fristen var utsatt til 20. august. Ferieavvikling ble oppgitt som årsak til forsinkelsen.

Thorsen mener likevel at senteret har holdt seg innenfor fristen.

— Det er åtte ukers sensurfrist. Jeg gav ut beskjed i juli om at nå er det sommerferie, og da vil fristen forskyves, sier hun til Universitas.

— Man kan ikke forvente at man vil få sensuren innen 8 uker fra 28. mai. Det vil måtte bli forsinkelser. Dette er selvfølgelig veldig beklagelig fordi det får konsekvenser for studentene som må vente til august med å få sensur.

Førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI, Inge Unneberg - som blant annet har skrevet en juridisk artikkel basert på Universitetsloven - mener på sin side at ferieavvikling ikke er en gyldig grunn til utsettelse.

— To måneders ferie har man de fleste steder, og dette vet man jo på forhånd, så dette høres ut som en tynn forklaring.

Les også: Studenter fortviler: – Vi står uten relevant master

— Blir dårlig av å vente

Silje Totland er en av studentene som fikk sin sensur fem uker for sent. Da hadde TIK-senteret utsatt sensuren på oppgaven hennes to ganger.

— Vi føler jo ofte at de på senteret ikke egentlig følger med på oss studentene. Det oppleves som om vi blir litt utelatt, eller at vi kanskje ikke er så viktige alltid, sier Totland.

— De er strenge med når vi skal levere - og til gjengjeld ønsker og forventer vi at de gjør det samme med oss.

Hun forteller at det har vært tungt å vente på tilbakemelding.

— Man blir jo dårlig av å vente på det. Det er ikke bra for psyken eller selvtilliten å gå og vente og vente og vente.

Fikk du med deg denne? Mastergradskravet er skremmende

Konsekvenser for karriereoppstarten

Ifølge flere av studentene Universitas har vært i kontakt med, krever mange potensielle arbeidsgivere at man kan dokumentere mastergraden sin. Dette gjelder i særlig grad for stillinger i offentlig sektor. Noen av studentene forteller at de har fått avslag på flere jobbsøknader, men de er ikke sikre på hvorvidt dette skyldes manglende dokumentasjon på bestått mastergrad.

— Men jeg har snakka med en som mistet en jobbsjanse på grunn av utsatt sensur, forteller Totland.

Dette synes Thorsen ved TIK-senteret at er synd.

— Det er jo ikke sånn det skal være i det hele tatt. Senest i løpet av august, så bør ting være på plass. Det at det får konsekvenser på videre jobbsøking, ser vi at er kjempeuheldig. Så det er veldig beklagelig at det er som det er.

Flere årsaker

Over sommeren har Totland og Sandtrøen fått oppgitt flere årsaker til utsettelsen.

– Utsettelsen til august var på bakgrunn av ferieavvikling. Og fra august til september, så var det på bakgrunn av at det var vanskelig å finne en sensorkommisjon til å vurdere oppgavene våre. Også vet jeg at det var en annen som hadde fått beskjed om at sensoren var syk, forteller Sandtrøen.

Thorsen innrømmer at TIK-senteret også har hatt utfordringer med sykdom og å få på plass kommisjoner, og at dette har påvirket ventetiden for noen av studentene.

— Vi har hatt tett dialog og informert så godt vi kunne om situasjonen, og har selvfølgelig stor sympati for at dette har vært en påkjenning for studentene. Når det er sagt er ikke dette en ukjent problemstilling for flere programmer ved UiO, og i så måte ikke et unikt tilfelle for TIK.

Les også: Disse masteroppgavene fikk tusenvis av kroner fra UiO

Sandtrøen, på sin side, forteller at TIK har et rykte på seg internt for å være dårlige på å levere i tide – noe administrativ leder på TIK-senteret, Frode Løvik, også er kjent med.

– Vi har vel fått noen signaler på dette, ja. Folk har tatt kontakt med oss og sagt ifra at de synes det har gått for treigt. Det har vi prøvd å ta på fullt alvor, ved å prøve å komme litt mer i forkant på all mulig sensur. Det kan gå litt på ressursproblemer. Så vi har holdt på med nyansettelser for å ha en større faglig stab.

Powered by Labrador CMS