Tvungen utveksling: Utdanningsminister Iselin Nybø mener obligatorisk utveksling kan være løsningen på at få norske studenter søker seg til utlandet.

Vurderer obligatorisk utveksling

Forsknings- og høyere utdannningsminister Iselin Nybø (V) mener at altfor få norske studenter drar på utveksling.

Publisert Sist oppdatert

I 1999 deltok Norge i den såkalte Bologna-prosessen, et samarbeid mellom utdanningsministre fra en rekke land. Et av målene Norge har forpliktet seg til er at 20 prosent av studenter skal ha studieopphold i utlandet.

Ifølge Oslomets nettavis Khrono var vi fem prosent unna målet i 2015, og andeles som søker seg til utlandet synker.

Viktig kompetanse

— Vi har et langsiktig mål om at halvparten av alle studenter skal reise ut i løpet av studiet, men ser jo at vi er langt fra det målet i dag, sier utdanningsminister Iselin Nybø til Khrono.

På spørsmål om en løsning kunne være å gjøre utveksling obligatorisk, svarer Nybø at det er noe man må vurdere. Hun er imidlertid ikke den første som leker med idéen om utveksling som regelen, og ikke unntaket. I 2016 lanserte Arbeiderpartiets forskningspolitiske talsperson Marianne Aasen tanken. Ett av hovedargumentene for å dra på utveksling var at det skal gi deg et unikt fortrinn i jobbsøkingen etter studiet.

Fikk du med deg denne? I dette faget strøk ni av ti

Nybø, som selv var på utveksling i Frankrike da hun studerte, mener også at flere studenter på utveksling vil styrke det internasjonale samarbeidet.

– Internasjonalt samarbeid er en forutsetning for kvalitetsutvikling, og vi vet at arbeidslivet trenger den kompetansen man får ved studieopphold utenlands.

Les også: Kritikk over brente broer

– Manglende informasjon

Ifølge studentundersøkelsen Eurostudent er økonomien det som hindrer flest i å søke seg til utveksling, skriver Khrono. Dette mener Hanna Flood, leder i studentutvekslingsorganisasjonen ANSA, at skyldes mangelfull informasjon fra norske utdanningsinstitusjoner. Utdanningsministeren på sin side tror den lave graden av utveksling kan skyldes at studenter trives litt for godt i Norge.

– Vi må nok gå litt i oss selv også. Er det kanskje slik at norske studenter er litt hjemmekjære? Vi har det stort sett trygt og godt, og det kan virke enkelt å bare fortsette med det samme, sier hun til avisen.

Les også: UiO brukte en halv million på én uke i Arendal – leide veteranskip

Powered by Labrador CMS