Hagefest: Avgangsstudentene hadde i 2008 visning av sine eksamenskolleksjoner på Doga. Utrykkene varierte stort. Her fra en fargesprakende hagefest. Foto: Magnus Knutsen Bjørke/NTB SCANPIX

Dette gjør kunststudentene ti år etter de gikk ut av Kunsthøgskolen

Gründer, lærer, arkivar og designer. Slik ble virkeligheten til KHiO-kullet som for ti år siden forlot skolen med en drøm om å bli kles- og kostymedesigner.

Publisert Sist oppdatert

I april skrev Universitas om NRKs nyeste storsatsing for unge: «THIS IS IT» – en serie som handler om syv bachelorstudenter på kles- og kostymedesign ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Det er fortsatt for tidlig å si hva «THIS IS IT»-designerne gjør om 10 år. Men hva er virkeligheten for kullet som allerede er «10 år senere»? De som gikk ut fra KHiO i 2008. Har de lyktes som klesdesignere, eller har de valgt å gå i en annen retning?

Eirik Mogseth (33)

  • Bosted: Oslo,
  • Jobber som: Underviser ved School of Fashion Industry (SoFI) og åpnet egen klesbutikk

– Mine bransjekunnskaper var såpass begrensede at jeg egentlig ikke hadde noen særlig anelse om hva livet etter KHiO skulle bringe, sier Mogseth og ler. Kort tid etter avgangsvisningen på KHiO fikk han tilbud om en assistentstilling for stylist og koreograf Elisabeth Snaprud.

– Det var utrolig lærerikt. Det eneste riktige som nyutdannet designer er å jobbe for noen som har vært i bransjen en stund, sier han. Drømmen videre var å starte for seg selv.

– Det var et slag i trynet når jeg skjønte at det ikke lot seg gjøre. Men å leve av å være designer er ikke så enkelt. Det er jo veldig få designere i Norge som har klart, og klarer, sier Mogseth. Løsningen ble å ha en annen jobb i tillegg og han tok derfor etterutdanning i PPU (Praktisk pedagogisk utdanning) for å få undervisningskompetanse. I dag underviser han ved School of Fashion Industry (SoFi) i Oslo. Nylig åpnet Mogseth sin egen klesbutikk i markveien på Grunerløkka.

– Så nå er jeg endelig selvstendig! Etter 10 år.

Camilla Bruerberg (35)

  • Bosted: Holmestrand,
  • Jobber som: Stipendiat på KHiO

– Jeg forventet å jobbe veldig mye for veldig lite penger, begynner Camilla Bruerberg. Hun gikk ut av KHiO med et mål om å bli en så god designer som mulig, gjerne så raskt som mulig.

– Det viktigste for meg var å utvikle meg. Jeg var ikke innstilt på noe kjendisliv akkurat, forteller hun. Kort tid etter endt skolegang på KHiO, fikk Bruerberg tildelt et treårig arbeidsstipend for å jobbe som designer. – Det gjorde at jeg virkelig fikk muligheten til å jobbe med mine egne ideer og teste ut det jeg hadde lyst til, nemlig å drive med strikk og tekstil.

Bruerberg har jobbet med design helt siden hun gikk ut av KHiO i 2008, kombinert med litt undervisning og jobb som verksmester på KHiO. I dag er hun tilbake på KHiO i en stipendiatstilling og forsker på strikk og strikketeknologi.

Lill Jeanette Haldbakken (40),

  • Bosatt: Skjolden i Sogn og Fjordane,
  • Jobber som: Lærer og driver egen systue

– Jeg hadde veldig realistiske forventninger, forteller Lill Jeanette Haldbakken og ler. Mens hun gikk på KHiO opplevde hun at det ble skapt lite kontakt med bransjen de skulle ut i. De ble rett og slett satt litt på «bar bakke», og hun forsto at dersom hun ville ha en jobb innen design måtte hun gjøre arbeidet selv. Etter KHiO hadde hun et atelier hvor hun arbeidet, og forsøkte å etablere sitt eget klesmerke.

– På KHiO fikk vi beskjed om at «dere må regne med å jobbe gratis i mange år», men hvem er det som har muligheten til det? For Halbakken ble både leilighet, atelier og studielån dyrt, og hun skjønte fort at hun ble nødt til å ha en annen jobb ved siden av å designe. Hun begynte derfor å jobbe som kokk og med catering. Først i 2013 opprettet hun «Lill Halbakken Design», og begynte å satse seriøst på klesdesign. I dag har hun flyttet «ut på bygda», og åpnet «Kolonialen» som både er en systue, platebutikk, café og bar. Ved siden av jobber hun også som lærer i Luster kommune.

Gunhild Bakken (38)

  • Bosatt: Trondheim
  • Jobber som: Rådgiver hos Interkommunalt arkiv Trøndelag

– Jeg visste jo at det kom til å bli vanskelig. Jeg hadde jo lyst til å holde på med noe for meg selv. Jeg hadde ikke lyst til å jobbe for et stort designhus eller designfirma, forteller Gunhild Bakken. Hun håpet å på sikt kunne leve av noe eget, men hadde begge beina godt plantet på jorda. Rett etter KHiO fikk hun en sommerjobb på ullpleddfabrikken Røros Tweed. Etter et par år startet hun sitt et eget firma hvor hun blant annet sydde brudekjoler og kostymer. Hun har likevel alltid hatt andre deltid- eller fulltidsjobber ved siden av designvirksomheten. I dag har Bakken valgt en helt annen retning, og jobber innen arkiv, og holder på med en bachelorgrad innenfor arkiv- og samlingsforvaltning. Klesdesign er for øyeblikket kun en hobby, og hun er usikker på om hun noen gang kommer til å satse på klesdesign igjen.

– Det krever så mye jobb og innsats, så man må være skikkelig motivert. Jeg tviler på at jeg får den motivasjonen tilbake, men det kan jo hende, sier hun.

Cathrine Schermann (36)

  • Bosatt: Oslo
  • Jobber som: Frilans kostymedesigner og eget foretak

– Jeg sto litt midt i mellom å ville jobbe kommersielt men også prøve å starte eget firma, men vi ble ikke forberedt på noen av delene. Det var først da jeg var på utveksling på Central St. Martins i London at jeg følte at jeg fikk en form for virkelighetsforståelse av hva moteverden egentlig innebar, sier Cathrine Schermann. Hennes første jobb var som designassistent hos Bruuns Bazaar i København. Da hun kom tilbake til Norge slo hun seg sammen med den tidligere klassekameraten Synnøve Ringdal. Dette resulterte i veskemerket «Schermann Ringdal». I fjor avsluttet de samarbeidet, men Schermann har overtatt veskemerket og jobber med å videreutvikle sin egen virksomhet. Samtidig har hun jobbet med kostyme for teater, reklame og TV. I dag jobber hun med to produksjoner på Brageteateret i Drammen. – Jeg jobbet hele tiden parallelt med kostyme for økonomien sin skyld, men også fordi jeg har kommet inn i miljøer hvor det er veldig gøy og inspirerende å jobbe.

Siri Wohrm (33)

  • Bosatt: Oslo,
  • Jobber som: Kunstner og er for tiden i fødselspermisjon

– Jeg var nok for ung da jeg begynte til å ha en klar formening om hva jeg ville. Jeg hadde ingen store planer om å dra til utlandet eller noe sånt. Jeg tenkte jeg skulle ta det litt som det kommer, forteller Siri Wohrm. Hun var den yngste i klassen, og begynte å jobbe på Fretex etter uteksaminering. Året etter hadde hun fått en baby, og i fødselspermisjonen begynte hun å jobbe med smykkemerket TASTY sammen med en kollega. Merket solgte både i Norge og i utlandet. Senere tok Wohrm en ny bachelor ved Kunsthøgskolen i Oslo, denne gangen på medium- og materialbasert kunst. I fjor avsluttet hun sin master ved Kunstakademiet. I dag er Wohrm igjen i fødselspermisjon, og jobber samtidig som kunstner. – En utdannelse er aldri bortkastet. Jeg jobber ikke direkte som klesdesigner, men det er noen måter man lærer å tenke på og det rent estetiske som jeg sitter igjen med i dag. I tillegg jobber jeg også med kostymer i kunsten min, sier Wohrm.

De to resterende studentene fra 08-kullet ønsket ikke å være med i saken.

Powered by Labrador CMS