No boys club: Eva Moor (36) (t.v), Katya Fedorova (28) og Kseniia Melenchuk (28) startet feministbevegelsen «Feminologue» i Vladivostok i 2017. De holder fester og arrangementer kun for kvinner cirka annenhver måned – for å bygge en arena hvor kvinner i den russiske byen kan diskutere temaer de ikke har følt at det har vært rom for å diskutere offentlig tidligere. Foto: Roar Blåsmo-Falnes

– De fleste russiske kvinner er ulykkelig gift

Mens mange kvinner innfinner seg med tradisjonelle kjønnsroller i Russland, har en gruppe feminister vekket oppsikt i en liten by helt sørøst i landet.

Publisert Sist oppdatert

Fakta om kvinners rettigheter i Russland:

  • I 1918 fikk russiske kvinner full stemmerett på lik linje med menn, og i 1919 uttalte Lenin at full likestilling var en nødvendighet for å kaste den borgerlige kapitalismen i Russland.
  • Under sovjetunionen var også mange kvinner eneforsørgere, ettersom krig, GULag og alkoholisme tok livet av millioner av fedre og sønner. Den feministiske forestillingen i landet måtte likevel raskt vike for mer konservative tendenser.

  • I dag har Russland flere jenter enn gutter i høyere utdanning.
  • Arbeidslivsdeltakelsen til kvinner er høy, og den russiske grunnloven garanterer faktisk like rettigheter for kjønnene. Likevel tjener russiske kvinner omtrent 30 prosent mindre enn deres mannlige kolleger.
  • Russiske kvinner er også utestengt fra 456 yrker etter presidentregulativ nr. 162, som slår fast at det er forbudt å ansette kvinner i «harde yrker og jobber som kan være skadelig eller helsefarlig», eller som kan svekke hennes reproduksjonsevne. Dette gjelder blant annet: Togfører og togførerassistent. Kaptein eller førstestyrmann på båt. Brannmann, snekker, tømrer eller tømmerhugger. Fisker, bulldoser-fører eller sjåfør på visse typer store anleggsmaskiner. Rørlegger, profesjonell dykker, slakter eller feier.
  • Bare 13,6 prosent av representantene i den russiske statsdumaen – landets lovgivende forsamling, består av kvinner.
  • Kilde: Aftenposten, Woman Political Leaders Global Forum.

– For ett år siden oppdaget jeg at kvinner i Vladivostok ikke hadde en stemme. Vi kunne ikke snakke offentlig om sex, trakassering eller utseende vårt.

Katya Fedorovas stemme fyller det lille rommet i Vodoley Club. Unge kvinner står lent mot veggene og lytter oppmerksomt. Det er lørdag ettermiddag, og like utenfor baren skinner solen på den enorme, hvite Russkij-broen som binder øya og fastlandet sammen i Primorskij-regionen.

Katya kaster på det lange, blonde håret. Sett bort ifra mannen som styrer scenelyset, er det kun kvinner i rommet. Gruppens navn: «Feminologue» pryder lerretet bak scenen.

– Vi er kvinner som støtter kvinner, sier 28-åringen.

De tyvetalls kvinnene i rommet klapper. Så går medarrangør Kseniia Melenchuk bort til scenen og annonserer at det er tid for «open mic».

– Les også: Frykt, avsky og aktivisme i Putins rike

Omdiskutert lovforslag

Kveldens tema er vold i nære relasjoner, men man kan også dele erfaringer om andre ting. Valget av tema er likevel ikke tilfeldig.

I februar 2017 skrev Vladimir Putin under på et lovforslag som med få unntak avkriminaliserer vold i hjemmet. Et hovedargument bak lovforslaget, som trådte i kraft i juli i fjor, er at russiske foreldre må kunne slå barn uten å havne i fengsel, så lenge det ikke er for hardt. Hvis slagene er så alvorlige at de medfører dokumenterte helseskader er de derimot fortsatt straffbare.

På Vodoley Club denne lørdagen diskuteres lovforslaget heftig. Mange mener det undergraver alvorligheten av vold i nære relasjoner. Mange russiske kvinner blir også drept av sine ektemenn. I 2015 viste tall fra det russiske innenriksdepartementet at det ble registrert 12.000 drap i Russland. 70 prosent av drapene i landet skjer i fylla, skriver Aftenposten.

Åpen mic: Feminologue arrangerer samlinger hvor man kan holde monologer. Temaet for kvelden er vold i nære relasjoner

– Les også: Det russiske presidentvalget: -Putin er en diktator, han får det som han vil

– Ingen snakket om feminisme her, før nå

– Man trenger ikke å komme for å holde en monolog. Mange kommer også bare for å lytte, sier Kseniia og nikker.

Hun sitter rundt et bord i et åpent kafelokale dagen etter arrangementet. Ved siden av henne sitter Katya Fedorova og Eva Moor. Engelsklæreren, journalisten og klesdesigneren startet den feministiske gruppen Feminologue i 2017. Gårsdagens samling var den syvende de arrangerte.

De er alle vokst opp i Vladivostok, havnebyen som ligger hele 6.500 kilometer sørøst for Moskva, ikke langt unna Russlands grense til Nord-Korea i sør.

– Likestillingen i Russland er grusom:

– Kvinner har ikke så mange rettigheter her, og de fleste kvinner gjør heller ikke noe for å få det bedre. Man innfinner seg med de forventningene som kommer med de tradisjonelle kjønnsrollene, fortsetter Kseniia og rister på hodet.

– Les også: Valg i det vidtrakte land

Prøvde å være en «ideell kone»

For 29 år gamle Natasha Monomo var feminisme noe hun tidligere på langt nær identifisere seg med. I dag har samholdet i den feministiske bevegelsen hjulpet henne å komme tilbake til hverdagen etter et vanskelig ekteskap.

– Jeg har vokst opp i en tradisjonell russisk familie, og trodde kvinner skulle gjøre «kvinne»-ting og menn skulle gjøre «manne»-ting veldig lenge, forteller hun til Universitas.

Mange her ser på feminisme som noe hårete, gamle lesber driver med. Vi vil endre bildet av det Kseniia Melenchuk (28), engelsklærer og feminist

Håret er klippet i en fasong-klipp med rett, kort pannelugg. Armene er dekket av fargerike tatoveringer, og tungen er piercet. Da hun møtte mannen hun giftet seg med som 23-åring jobbet hun hardt for å være en «ideell kone», forteller hun.

– Jeg prøvde å gjøre det slik moren min hadde gjort det. Men problemet kom allerede da jeg skulle være hjemme og lage mat tre ganger om dagen. For jeg hater å lage mat, sier hun og ler.

– Les også: Hvorfor stemme når Putin bestemmer

– De fleste russiske kvinner er ulykkelig gift

Under tiden hun var gift bodde hun i St. Petersburg, og opplevde rammene av de tradisjonelle forventningene til et ekteskap som kvelende.

– Jeg ville jo studere og følge mine egne drømmer. Det var også en del psykisk vold i det forholdet, sier 29-åringen.

Hun skilte seg, og flyttet tilbake til familien i Vladivostok. Da begynte hun også å reflektere mer rundt sin egen situasjon, og interessen for kjønnsnormer, seksualitet og menneskerettigheter økte, forteller hun.

– Jeg ble ganske overrasket da jeg innså at moren min alltid har vært ulykkelig gift. Hun hadde ikke noe valg. Hun gjorde det hun var forventet å gjøre. Slik er det for de fleste russiske kvinner, sier Natasha.

Da hun fikk høre om Feminologue ble hun interessert, og møtte opp til et arrangement som hadde ekteskap som kveldens tema.

– Min første monolog handlet om det vanskelig ekteskapet mitt. Det var nesten hundre kvinner der, og ganske vanskelig å dele noe så personlig med så mange. Likevel føltes det godt å motta støtte fra andre kvinner:

– Jeg har innsett at feminisme ikke er drevet av sinte kvinner med kort hår. Det handler om så mye mer, sier hun og smiler.

Ga opp studiene: Etter to forsøk på å studere henholdsvis biokjemi og journalistikk ved Far Eastern Federal University i Vladivostok, fant Natasha Monomo (29) at hun ønsket å jobbe som vinkelner. – Jeg har funnet ut at jeg aldri kommer til å ta høyere utdanning, sier hun og ler. Drømmen er å reise til Skottland for å lære å lage Whisky.

Metoo i Russland

Katya Fedorova, en av initiativtakerne bak Feminologue, forteller at en av hennes første monologer handlet om seksuell trakassering og grensesetting etter selv å ha opplevd diskriminering på jobben.

Det har vært få #metoo-skjeletter som har ramlet ut av det russiske skapet etter anklagene mot filmprodusenten Harvey Weinstein i fjor høst. Men, de siste ukene har derimot flere internasjonale medier skrevet om statsduma-representant Leonid Slutskij, som er i hardt vær etter at tre kvinnelige journalister mener han har utsatt dem for seksuell trakassering.

Statsdumaens etiske komité erklærte onsdag i forrige uke at Slutskij «ikke har brutt med atferdsnormer», noe som igjen førte til at 29 medier boikottet statsdumaen som en reaksjon på manglende konsekvenser for politikerens oppførsel, skriver den uavhengige avisen Meduza.

– Hvordan har #metoo-kampanjen slått an i Russland?

– Den er ikke blitt noe stor. Men det kommer sakte, men sikkert, sier Katya.

– Mange her ser på feminisme som noe hårete, gamle lesber driver med. Vi vil endre bildet av det. Menn trenger også feminisme. De bør takke oss for det vi gjør, legger Kseniia til.

I dag har Katya startet en feministisk nettside som spøker med de tradisjonelle forventningene til russiske husmødre. Feminologue har også pirret oppmerksomheten til unge kvinner i Moskva, som har bedt dem bidra med informasjon om bevegelsen.

– Det er som en bombe. Informasjonen spres lettere på grunn av internett. Russere er generelt veldig konservative. Feminismen vokser her også, men det går sakte, sier Eva Moor, som er den tredje initiativtakeren til bevegelsen.

En tredje bølge: I dag er Natasha Monomo (29) vinkelner, DJ og feminist. Hun følger blant annet flere feministiske nyhetstråder på den krypterte meldingstjensten Telegram, og tror de yngre generasjonene i Russland vil rydde vei i en ny-feministisk tid. – De sier at feminismen har nådd sin tredje bølge i Russland nå, sier hun til Universitas. Foto: Roar Blåsmo-Falnes
Powered by Labrador CMS