Kjent: Kristiane «snillegucci» Aateigen skal få studentene til å svare på hvordan de har det. Foto: Privat

Tar med kjendiser på laget for å få svar på hvordan du har det

Tirsdag 6. februar skal 160 000 studenter svare på hvordan de har det. Helt ærlig.

Publisert Sist oppdatert

– For min del er hjelp til å sortere tankene en viktig del av å kunne gjøre det bra på skolen

Kristiane «snillegucci» Aateigen

«Helt ærlig» er en kampanje som skal undersøke hvordan 160 000 heltidsstudenter i Norge og norske heltidsstudenter i utlandet har det. Undersøkelsen skal gi et svar på hvordan regjeringen, studenthelsetjenester og studentskipnader kan gi studentene et bedre helsetilbud.

Psykisk og fysisk helse, trening, rus og alkohol er noen av temaene studentene får svare på.

Viktig helseforskning

Kari Jussie Lønning, lege og leder for styringsgruppen for SHoT-undersøkelsen, mener det finnes lite fakta om studenter fra før. Undersøkelsene vil bidra til et bedre studenttilbud og viktig helseforskning.

– Undersøkelsen vil bidra til å gi politikere, utdanningsinstitusjoner, samskipnader og helsetjenester nødvendig kunnskap for å kunne vite mer om hvor skoen trykker og hvilke tiltak som bør prioriteres, sier Lønning.

Etter undersøkelsene fra 2010 og 2014 har samskipnadene og utdanningsinstitusjonene satt fokus på studentenes helse- og triveselssituasjon.

– Studenthelse er noe eget

Vetle Bo Saga, styreleder i SiO, mener kunnskap om studenters psykiske helse er viktig for å kunne bidra til å gjøre den bedre.

– Studenter i forskjellige aldersgrupper har forskjellige plager. Jeg mener at studenthelse er noe eget. Du finner ikke de samme symptomene hos hver student, sier Saga.

SHoT-undersøkelsen vil hjelpe og sikre at studenter klarer å fullføre den utdanningen de ønsker seg. SiO har satset på å forbedre kapasiteten på de psykiske helsetjenestene.

– Vi har brukt kunnskapen vi fikk fra de tidligere undersøkelsene i andre satsninger i SiO-foreninger. Fellesskap motvirker ensomhet. Dette er en prioritering SiO har gjort, fordi studentene har ønsket det, sier Saga.

I 2014 var det 13 000 studenter som deltok i undersøkelsen. Da kom det frem at én av fem studenter sliter med alvorlig psykiske symptomplager. Én av seks studenter er ensomme.

– Jeg vil oppfordre alle til å svare på undersøkelsen. Resultatene blir bedre når man får tall fra hvert eneste fakultet, sier Saga.

I år er folkehelseinstituttet mer involvert i samarbeidet.

– Tidligere har de kommet inn for å analysere svarene i etterkant av undersøkelsen. Nå er de involvert i selve spørsmålene som en partner, sier Saga.

Får dra hjelp fra kjendiser

Flere kjente fjes er med på å promotere Helt Ærlig. Blant annet Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista, June Holm, en av grunnleggerene av Vi Tror Deg-stiftelsen, komiker Maria Stavang, kjent fra Instagramprofilen Piateed, og Kristiane Aateigen, kjent som snillegucci.

Kristiane Aateigen forteller at tidligere undersøkelser viser at studenter har høyere psykisk symptombelastninger enn resten av befolkningen.

– For noen er tiltak, som gratis tilgang til psykolog, livsviktige. For andre kan det hjelpe med klumpen i brystet. For min del er hjelp til å sortere tankene en viktig del av å kunne gjøre det bra på skolen, sier Aateigen.

SHoT-undersøkelsen sendes ut hvert fjerde år for å se om tiltakene som er satt i gang fungerer eller ikke.

Kristiane Aateigen er kjent for å dele tips med følgerne sine. Hun har også noen tips til studenter som sliter:

  • Ta en dag av gangen. Hvis det er for mye så tar du en time av gangen. Eller ett minutt. Eller ett sekund.
  • Oppsøk hjelp. Snakk med legen din eller psykologen på skolen. Det vanskeligste for meg var å ringe og bestille timen. Bestem deg for å gjøre det med en gang. De kan som regel gi deg mye bedre råd enn venner og familie.
  • Det er mange måter å redusere stress. Trening, gå en tur, lydbok, Netflix, drikk te, akupunktur-ring. Hvis stresset kommer av skole må man huske at det ikke er noen skam i å konte eller ta opp eksamen. Det er en grunn til at man har så mange forsøk.
  • Ikke søk trøst i andre som sliter. Det kan være en viss trøst i å vite at man ikke er alene, men løsningen er ikke å dyrke mørke tanker. For meg hjelper det å søke positivitet og løsninger. Boken The Confidence Gap: From Fear to Freedom av Russ Harris har hjulpet meg mye.
Powered by Labrador CMS