Falske studenter sparer tusenlapper

Ved å melde seg opp til å ta fag ved UiO uten faktisk å ta dem, sparer «Julie» tusenlapper i året. – Mangler moralsk ryggrad, sier etikkprofessor.

Publisert Sist oppdatert

Voksenpris vs. studentpris

  • 30-dagersbillett hos Ruter AS, Voksen: 708 kr. Student: 425 kr
  • Månedspris SiO Athletica (m/binding for noen læresteder, f.eks. UiO og OsloMet), Voksen: 510 kr. Student: 175 kr
  • Flytoget fra Oslo S til Gardermoen, Voksen: 190 kr. Student: 95 kr
  • I tillegg er det hundrelapper å spare på blant annet lege- og tannlegetjenester.

«Julie» (25) hadde fullført en bachelor ved Universitetet i Oslo (UiO) og planla å være enkeltemnestudent høsten 2017.

– Jeg meldte meg opp til ett fag, betalte semesteravgiften, men så skjønte jeg at jeg ikke kom til å klare å ta faget, sier hun.

Med betalt semesteravgift hadde hun fortsatt gyldig studentbevis, et bevis som gjør at prisen på en 30-dagersbillett hos Ruter koster 425 kroner. For en tilsvarende voksenbillett må man punge ut 708 kroner. I tillegg til månedskortet benytter Julie seg av studentrabatter hos NSB og diverse museum, selv om hun altså ikke studerer.

– Jeg gjør det for å dra nytte av godene, jeg sparer så mye på det. Jeg har blitt litt bortskjemt siden jeg har vært student lenge, og da å skulle betale full pris hos Ruter blir veldig, veldig dyrt, sier hun og påpeker at hun ikke har hatt fulltidsjobb mens hun har benyttet seg av studentgodene.

Hun anslår at hun sparer rundt 500 kroner i måneden på denne praksisen.

Mimir Kristjansson er en av jukserne: Tar fag for billig trening

Universitas har snakket med en rekke eks-studenter som gjør det samme, men ingen ønsker å stå frem med navn ettersom de ikke vil bli forbundet med å utnytte systemet, og de frykter å bli dømt av andre.

– De viser en mangel på moralsk ryggrad.

Etikkprofessor Svein Aage Christoffersen

Ikke lovstridig

Jussprofessor Alf Petter Høgberg ved UiO er ikke kjent med at det finnes straffebud som er spesielt rettet mot det å utnytte systemet på denne måten.

– Jeg antar at de alminnelige straffebud i straffeloven ikke er anvendelige. Dette skyldes blant annet at rabatten hos de enkelte aktører gjennomgående er knyttet til hvorvidt noen er registrert som studenter, og ikke hvorvidt de har til hensikt å ta eksamen det enkelte semester, sier han.

Husker du? Forsøker å svindle Lånekasse for 22 millioner kroner

Mange falske studenter

Det er grunn til å tro at de fleste som utnytter systemet er tidligere studenter, da de har vært vant med fordelene. Alle Universitas har vært i kontakt med som bedriver denne praksisen er eks-studenter. Tall fra UiO viser at 3067 personer med minst en bachelorgrad fra før, som var meldt opp til videre studier, ikke avla noen studiepoeng vårsemesteret i 2017. Tallet tar riktignok ikke høyde for at studenter har måttet avstå fra eksamen av ulike årsaker, eller at noen av de 1000 masterstudentene uten avlagte studiepoeng tar emner som strekker seg over flere semestre.

Avdelingsdirektør ved avdeling for fagstøtte på UiO, Hanna Ekeli, sier det er «svært uheldig» at noen melder seg opp til studier uten en hensikt om å studere, men hun ønsker ikke å anslå hvor mange falske studenter de har på universitetet.

– Dette vil bli spekulasjoner, da det er ulike årsaker til at man ikke avlegger studiepoeng et semester. Seksti prosent av enkeltemnestudentene for eksempel, avlegger ikke studiepoeng, men vi sitter ikke med fasit på hvor mange som hadde en ambisjon og intensjon om å ta studiepoeng eller ei, sier hun.

Ekeli har imidlertid en oppfordring til de falske studentene.

– Tenk på at du kan ta studieplassen fra en som faktisk ønsker å ta emnet du melder deg til, og enda verre: plassen på et studieprogram, sier hun.

Husker du? Byrådet bryter sitt eget løfte. Nå blir dyrere å reise kollektivt

Umoralsk

Etikkprofessor ved UiO, Svein Aage Christoffersen, mener at det å utnytte velferdsordninger som man ikke har rett til er en form for svindel og at det er uetisk.

– Eller kanskje vi heller skulle si umoralsk? Det handler jo ikke om et etisk problem her, men om en fristelse som noen faller for, vel vitende om at det er galt. Dermed viser de også en mangel på moralsk ryggrad, sier han.

Også Julie synes det er betenkelig å holde på slik hun selv gjør.

– Ja, det er jo en utnyttelse av systemet, men jeg føler at jeg fortjener det. Jeg forsvarer det med at jeg har vært student så lenge, så hva har et år til å si, svarer hun og legger til:

– Men det er ikke noe jeg er stolt av.

Likevel forteller Julie at hun skal fortsette å nyte rabattene i enda et semester, før hun skal begynne å studere igjen – på ordentlig.

Powered by Labrador CMS