GROV RASISME: Nyojah Rogers Ali Adam forteller at han har blitt kalt for en rekke rasistiske begreper.

Adam ble sykemeldt etter langvarig rasisme på jobb. Nå skal han tilbake: – Jeg gruer meg

Adam ble kalt «jævla apekatt», «neger» og «black stupid man» av kolleger på Universitetet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg trodde ikke på det, egentlig. Jeg klarte det ikke. Jeg satt og gråt alene, sier Nyojah Rogers Ali Adam.

Det var hans reaksjon da han fikk vite at Universitetet i Oslo har brutt loven, og ikke gjort nok for å hindre trakassering på arbeidsplassen. Dette konkluderte Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) med på fredag.

Det var Adam som Universitas i vår omtalte som «Christian». Driftslederen ved Universitetet i Oslo (UiO) fortalte da om hvordan han og ansatte ved UiO har blitt utsatt for rasisme i en årrekke.

– Jeg føler jeg nesten er i et apartheid-system. Jeg har måttet be om hjelp fra folk hjemme, og de har sagt at jeg ikke kan leve på en slik arbeidsplass, sa han til Universitas i vår.

Selv har han blitt kalt « black stupid man», «neger», «jævla apekatt» og fått høre aperop på jobb.

Bakgrunn: Ansatte hører apelyder og må gjøre «negerarbeid»

Nå star han frem for å fortelle sin historie. Universitas møter ham på Mela Café i Mariboesgate sammen med Akhenaton Oddvar de Leon fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD). De Leon har vært Adams støttespiller i saken.

Likestillingsombudet: UiO har brutt loven

Glad for åpenhet

Flere ansatte med minoritetsbakgrunn i Eiendomsavdelingen til universitetet, fortalte i vår om at de i flere år ble utsatt for rasistisk diskriminering.

En fortalte at han hadde opplevd det siden 1998. Adam er den første som står frem.

– Jeg er glad for at sannheten kommer frem. Det har vært en ukultur i Eiendomsavdelingen i lengre tid, sier han.

En gang stoppet en heis på Blindern. Adam tok kontroll over situasjonen, og fikk folkene ut av heisen. Det endte med at en kollega braste inn på kontoret for å irettesette ham, og kalte ham «svarte faen», forteller Adam.

Rektor Svein Stølen: Vil ikke skylde på Eiendomsdirektøren

Kommentator hudfletter svarene til rektoren: Kun visvas og ansvarsfraskrivelse

Tror ikke på endring

I sin konklusjon slår ombudet fast at ansatte har blitt utsatt for rasistiske kommentarer over lengre tid og at universitetet skulle gjort mer for å stoppe det.

Likevel tror ikke Adam på at situasjonen vil bedre seg.

– Jeg har liten tro på at det vil endre seg, så lenge det er de samme folkene som sitter uten at det får noen konsekvenser for de som står bak. Jeg håper at den nye rektoren kan ta grep, sier han.

Akhenaton Oddvar de Leon fra Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) har bistått Adam, og reagerer på hvordan universitetet har håndtert saken.

– Mitt inntrykk er at systemet er mer interessert i å bevare sin egen anseelse enn å forstå hva som har skjedd med sin medarbeider, sier han.

Både Adam og de Leon savner kraftigere reaksjoner fra ledelsen både lokalt og sentralt på universitetet.

Eksperter: – Lederen må helst se seg selv i speilet og gå

Universitas mener: Rasisme må få konsekvenser

Skal tilbake på jobb

Adam har vært sykemeldt siden juni på grunn av belastningen saken har ført med seg.

– Det var i en periode slik at bare jeg hørte noen si universitetet, eller tenkte å gå dit, så fikk jeg en smerte i brystkassa, sier han.

Adam har fortalt at problemene begynte i 2005, men ble enda verre i 2007. De siste ti årene har vært en tung belastning.

Nå er planen å komme tilbake på universitetet 30. november. Da skal han begynne å jobbe 50 prosent og vil møte noen av kollegene som har utsatt ham for diskrimineringen.

– Jeg gruer meg veldig, men legen min har sagt at jeg skal ikke la dette knekke meg, forteller han.

Ola Elvestuen: UiO bør beklage

Vurderer anke

Som en del av videre forhandling vil Adam diskutere sine arbeidsoppgaver med universitetet. De har han vært misfornøyd med i lang tid.

I intervjuet med Universitas i vår, sa Adam at kollegene hadde satt ham til å utføre det de kalte «negerarbeid».

Adam mener han har blitt satt til utelukkende manuelt arbeid som ikke stemmer overens med hans stillingskode. Derfor klaget han inn universitetet på flere punkter angående arbeidsfordelingen, men fikk ikke medhold av ombudet.

Nå vurderer han å anke disse punktene, men vil først gå i dialog med universitetet.

– Vi vil gå i en dialog, jeg tror de vil se lyset underveis. Spørsmålet er om vi trenger ikke anke om vi kan forhandle oss til mer mangfoldig jobb, sier De Leon.

Eiendomsdirektør John Skogen vil ikke kommentere saken.

Powered by Labrador CMS