Munnbind: Studentene sier de føler seg kneblet av ledelsen. Det markererte de med teip over munnen onsdag ettermiddag.

Psykologistudenter teipet munnen i protest mot ledelsen

Provoserte PSI-studenter kuppet allmøtet, og krevde svar fra ledelsen. – Vi blir ikke hørt, vi blir overkjørt, ropte de.

Publisert Sist oppdatert

Et auditorium fullt av studenter med teip foran munnen. Stillheten er øredøvende, og møtet om praksis med Helse SørØst skal til å begynne da de river av seg teipene, og noen roper «vi blir ikke hørt». En rungende applaus fyller rommet og alle reiser seg.

En lang stillhet følger, før nestleder fra instituttstyret Trine Waktaar forsøker å roe ned salen, og få møtet til å gå som planlagt. Styrelederen er ingen sted å se.

– Hvor er Pål Kraft, roper studentene og henviser til den omstridte lederen av instituttstyret.

Bakgrunn: 42 år gammel klinikk stengt med umiddelbar virkning

Mye aggresjon

– Grunnen til at det er så mye aggresjon i rommet er at ledelsen ikke hører på oss, og vi har ingen fora der vi kan ta opp saker, også innkaller de oss til et informasjonsmøte, sier profesjonsstudent Eir Torvik. Under møtet ble det gjentatte ganger ropt «dette er en monolog, ikke en dialog».

– Universitetsdemokratiet blir en vits i slike saker.

Torvik er bekymret for pasientene som har tilbud hos dem nå som klinikken stenger, og påpeker at selv om ledelsen tar beslutningen er det studentene som må fronte dette overfor sine pasienter. Dessuten går det direkte utover henne selv, som ikke får ha praksis så lenge klinikken er stengt.

Psykologistudenter fikk sjokkbeskjed: Instituttstyret føler seg overkjørt av universitetsledelsen

– De sier det ikke skal gå utover studiene våre, men hvordan går det når praktikum uansett er ferdig i april? Det går ikke, sier profesjonsstudenten.

Torvik forteller om en sterk mistillit til ledelsen både ved universitetet og instituttet, og synes det er ironisk at rektoratet gikk til valg på nettopp undervisning. Hun skulle gjerne likt å sett at det var lederen av instituttstyret, Pål Kraft, som holdt møtet i dag.

– Her har instituttet en leder som ikke forstår den arbeidsplassen han er satt til å lede, sier profesjonsstudent Eir Torvik.

– Det er veldig alvorlig for universitetet.

Klinikkpasient fortviler over stenging: – Jeg føler meg utrygg

Høy temperatur: Det var flere som var kritiske til ledelsen tirsdag ettermiddag.

Lang konflikt

Den bitre striden på PSI har vart i lengre periode. Studenter og flere ansatte reagerer på at klinikken på instituttet skal flyttes ut av huset. På klinikken blir studentene undervist i terapi under tett veiledning av klinikere, og behandler pasienter med lette til moderate psykiske plager

I september demonstrerte studentene mot flytteplanene før styret skulle fatte vedtak, og avstemningen ble utsatt. Både fagansatte og studenter frykter at undervisningskvaliteten vil bli svekket dersom klinikken flyttes. Før styret rakk å stemme, ble de informert om at beslutningen alt var tatt på høyere hold.

På tirsdag kom videre beskjeden om at ledelsen på UiO sentralt hadde tatt avgjørelsen om at klinikken blir stengt med umiddelbar virkning. De fryktet klinikken var i strid med gjeldene lovverk, men presiserte ikke hva slags lover som kunne være brutt.

– Universitetet i Oslo ser alvorlig på denne saken. Det skal ikke være noen tvil om at all virksomhet ved UiO er i samsvar med gjeldene lovverk. Det vil komme utfyllende informasjon om saken så snart de igangsatte vurderingene er klare, skriver universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i en pressemelding.

Her starter PSI-striden: Studenter konfronterer ledelsen inne på instituttet

Jobber med ledelsen

Felix Koppe fra Programutvalget sier at de enstemmig stiller seg bak dagens aksjon, en aksjon han mener er nødvendig ettersom saken ikke har blitt stemt over i et eneste styre.

– Det er skuffende, jeg skulle likt å se instituttleder Kraft møte studentene og faktisk svare for seg.

Studentparlamentet jobber med studentene på PSI med et ønske om at klinikken skal bli på fakultetet. Studentleder Jens Lægreid understreker at beslutninger må være faglig godt begrunnet, og godt fundamentert i det som er studentenes beste. Om å se så mange PSI-studenter med teip foran munnen, sier han:

– Det var et ekstremt sterkt inntrykk. Det skal ikke gå så langt.

Universitas har vært i kontakt med instituttleder Pål Kraft. Han ønsker ikke å kommentere saken og henviser alle henvendelser videre til UiOs pressekontakt.

Pressekontakt Anders Lundell henviser Universitas til epost, og sier at de kan svare iløpet av morgendagen.

– Vi har arbeidstider akkurat som andre folk, sier Lundell.

Siste nytt: Universitetet i Oslo brukte store summer på hodejegere – men ansatte ingen

Hissig stemning: Under møtet mellom studentene og instituttet ble det gjentatte ganger ropt «dette er en monolog, ikke en dialog».
Powered by Labrador CMS