MANGLER MENN: Michael Aspli er én av ti studenter som har mottatt det han selv kaller «guttestipendet»

På denne skolen betaler de over 200 000 kroner for gutter

Unge dansere får hele utdanningen på over 200 000 kroner støttet ved Norges Dansehøyskole. Kriterium: At de er mannlige.

Publisert Sist oppdatert

For fire år siden var samtlige studenter på danseskolen jenter. I 2014 innførte skolen en stipendordning der mannlige studenter får hele bachelorutdanningen betalt, og antall menn er nå syv, hvorav seks får stipend.

– Dansemiljøet trenger flere mannlige dansere, og stipendordningen er opprettet for å jevne ut kjønnsbalansen i miljøet, sier rektor ved Norges Dansehøyskole, Ann Kristin Norum.

Universitas besøkte prestisjetung danseskole i New York: Piruetter og prestasjonspress

Kvinnedominans

Kjønnsfordelingen ved Norges Dansehøyskole på Tøyen er fortsatt skjev: Blant 83 studenter er 76 jenter.

Inne i sal 3 er jentene i klart flertall, og når dansetimen er over løper flesteparten i garderoben. 21 år gamle Michael Aspli, som studerer moderne- og samtidsdans på tredjeåret, blir igjen med to jenter. Han er de få guttene på skolen. På nytt glir de tre studentene silkemykt ut på gulvet. Bevegelsene er koordinerte, beherskede og i takt med musikken.

Noen minutter senere setter Aspli seg ned, tydelig sliten etter økten. Han mener, tillegg til å sørge for flere mannlige studenter, at stipendordningen tiltrekker seg dansere med forskjellig bakgrunn.

– Den er med på å få menn som i utgangspunktet danser street-, hiphop- og breakdance til å velge en utdanning innen scenisk dans, sier han.

I likhet med rektoren, ser Aspli behovet for flere menn.

– Det er altfor få mannlige dansere å ta av i dansemiljøet. Menn skaper en helt annen variasjon i dansen, og tilfører noe man ikke får ved bare å være kvinner, sier han.

En annen type dansing: MDMA inntar dansegulvet

– Rettferdig

Samtidig mener Aspli at ordningen kan ha en negativ side.

– Økonomi er alltid er sårt tema for studenter, så det er forståelig om jentene ikke er så begeistret for stipendet. Det er mye penger. Men det snakkes ikke mye om det, sier han.

Jentene Universitas møter i gangen er derimot positive til ordningen. På spørsmål om den er rettferdig, svarer Aurora Arnstad (19), Emily Smith (23) og Benedicte Sætre (20) unisont «ja».

– Vi skulle jo gjerne fått stipend selv, men vi ser at ordningen hjelper for å få flere gutter, og det gir en annen dynamikk på dansegulvet, og et annet og bedre miljø utenfor, sier Arnstad.

– Ellers bryr vi oss ikke så mye om at de få guttene, og ikke jentene, får stipend. Det er ikke noe vi snakker om, skyter Sætre inn.

Har du lest? Psykologutdannelse og kjønnskvotering

Kunne tjent mer

Siden oppstarten av stipendordningen i 2014, har totalt ti gutter fått stipend. Studieavgiften er i overkant av 70 000 kroner i året, så til sammen utgjør det over to millioner kroner.

Norges Dansehøyskole har ikke fått føringer eller økonomisk støtte for å dele ut stipendene, og er klare på at de kunne ha tjent mer penger på å ta inn kvinnelige dansere som betaler studieavgiften selv.

– Men når kjønnsbalansen ikke jevner seg ut av seg selv, mener vi det er et nødvendig initiativ for å bidra til flere profesjonelle mannlige dansere, sier rektor Norum.

Slik er stipendordningen

  • For å tildeles stipend, må søkeren:
  • Være mann
  • Gå gjennom opptaksprøve
  • Kunne norsk/ta norskkurs
  • Tilbudet gjelder inntil fire mannlige studenter i året.
Powered by Labrador CMS