PROTESTER: OSI demonstrerte for å beholde fotballbanen på mandagens møte i Velferdstinget. Foto: OSI

Velferdstinget og Oslostudentenes Idrettsklubb slutter fred i fotballbane-feide

Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI) og Velferdstinget har lenge vært uenige om bygging av studentboliger på SiOs fotballbane. Nå skal de spille på lag.

Publisert Sist oppdatert

Etter en langvarig konflikt mellom Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI) og Velferdstinget har partene endelig begravet stridsøksen.

Dette sørget et enstemmig vedtak fra mandagens møte i Velferdstinget for. Forslaget ble fremmet av Jens Lægreid, leder i Grønn Liste.

– Jeg ville samle partene, så OSI og Velferdstinget ikke trenger å måtte jobbe mot hverandre. Det var to intensjoner som kolliderte. Enten å beholde fotballbanen, eller å bygge studentboliger uten garanti for ny fotballbane. Jeg synes det var på plass med et kompromiss, sier Lægreid.

Bakgrunn: Velferdstingsrepresentant vil gjenoppta fotballbanesaken

Vil bygge underjordisk anlegg

Konflikten startet i 2015 da Velferdstinget vedtok [å bygge studentboliger på fotballbanen](3) ved Domus Athletica, en bane som blir brukt av OSI daglig.

Mens idrettsklubben har rast mot det demokratiske organet, har Velferdstinget ment at det ikke er deres, men Oslo kommunes oppgave å tilby fotballbane til studentene.

I det nye vedtaket til Velferdstinget krever de at Oslo kommune stiller en tomt til disposisjon, samtidig som de krever at Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) venter med å bygge studentboliger på banen frem til en erstatningsbane er klar.

Velferdstinget ønsker i tillegg at SiO ser på muligheten for å bygge om eksisterende garasjeanlegg under den nåværende fotballbanen til en flerbrukshall dersom det blir aktuelt å bygge studentboliger der.

PIZZA OG POLITIKK: Mens representantene i Velferdstinget nøt fersk pizza før møtet, lobbet Hashem Jafari og Jens Lægreid knallhardt for å få gjennomslag.

– Betyr veldig mye for oss

Daglig leder i OSI, Marlene Persson, var til stede på møtet sammen med over 60 andre fra OSI og HiOA Lacrosse. Hun er i godt humør dagen etter.

– Det viktigste for vår del er at det er vedtatt at man ønsker at SiO skal bygge en erstatningsbane før den gamle stenges. Og så ønsker man i tillegg å utrede mulighetene for å bygge en ny flerbrukshall. Så vi er veldig fornøyde, sier hun.

Hun tror også signaleffekten de viser til SiO er stor.

– Det betyr veldig mye for oss. Det sender et sterkt signal til SiO om at alle lag av studentene ønsker at det skal være arealer til disposisjon for studentdrevne aktiviteter, sier hun.

– Nå har SiO ingen i ryggen

Persson tror SiO nå må revurdere veien fremover.

– Jeg tror det blir vanskelig for dem å fortsette byggeplanene uten å legge inn en fullverdig erstatningsbane. Nå har de ingen i ryggen, sier hun.

Persson håper gjennomslaget i Velferdstinget er en start på et positivt samarbeid mellom Velferdstinget og studentene.

– Jeg håper at dette er starten på at Velferdstinget i større grad kan være studentenes stemme inn mot SiO og ikke motsatt, sier Persson.

Mener det er SiOs ansvar

At kommunen ikke har tatt ansvar for å skaffe plass til studentidretten, har gjort at Velferdstinget nå mener det blir SiOs oppgave frem til kommunen gjør mer.

– Kommunen har sagt klart fra om at Oslo ikke vil prioritere studenter, da må SiO ta ansvar, sier leder Aleksander Gjøsæter.

Han forteller at saken nå avhenger av hva som skjer fra politisk hold.

– Nå venter vi på politisk behandling. Om det ikke er mulig å kjøpe en tomt hvor det kan bygges fotballbane, så blir det ikke studentboliger, sier Gjøsæter.

For lederen er det uvant med møter hvor så mange engasjerte studenter kommer. Han gleder seg over entusiasmen.

– Det er utrolig hyggelig og gøy at så mange stiller opp for en sak de brenner for. Det legger jo litt press på Velferdstinget når så mange bryr seg. Det er jo veldig unikt, for det pleier ikke å skje, sier han.

– Endrer ingenting enda

Gabrielle Legrand Gjerdset er styreleder i SiO. Hun mener at vedtaket i Velferdstinget ikke har noe særlig å si for saken per dags dato.

– De har jo ikke reversert det forrige vedtaket. De har vedtatt et omfattende forslag som åpner for boliger, og for at SiO skal bidra til gode kår for studentidretten. De sier ja til bolig, men også ja til studentidrett. Og sånn sett kan jeg ikke se at de endrer noe fra dagens situasjon, sier hun.

Gjerdset sier også at det ikke har blitt vedtatt å bygge på tomten, men at SiO-styret i 2012 fremmet et ønske om å utrede mulighetene, på grunn av boligmangel og manglende bruk av banen.

Vedtaket har ligget hos Rådhuset siden 2014. Frem til det kommer et svar fra politisk hold sier hun at det ikke er noe mer å gjøre.

– Vi er enda ikke kommet i en posisjon hvor vi tar stilling til om vi skal bygge. Fra min side blir det registrert at det er en debatt og mange gode innspill i Velferdstinget, som vi tar med oss når vi kommer så langt, sier Gjerdset.

– Velferdstinget-lederen sier at det ikke blir boliger om det ikke er mulig å få en tomt hvor en ny bane kan bygges. Er det feil?

– Det vet vi ikke enda. Det er vanskelig å forskuttere hva politikerne bestemmer.

Powered by Labrador CMS