Kunnskapsminister: Torbjørn Røe Isaksen mener humaniora ikke er i krise. Arkivfoto: Nicolay Woldsdal

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen: – Humaniorastudier har veldig lave krav

Onsdag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen frem hovedpunktene fra den etterlengtede stortingsmeldingen om humaniora.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan kan vi lære selvkjørende biler å forstå nyansene i hvordan sjåfører kommuniserer med hverandre på veien?

Dette var en av utfordringene salen ble møtt med på onsdagens såkalte Humaniora-symposium, som markerte lanseringen av den etterlengtede humaniorameldingen.

Mens kvalitetsmeldingen skal løfte utdanningstilbudet på norske universiteter og høyskoler skal humaniorameldingen redefinere og aktualisere humanioras rolle i samfunnet.

Og det er de store spørsmålene som står på agendaen. Utfordringer som integrering, migrasjon og konflikter, de store teknologiskiftene og klima, miljø og bærekraft kaller på humanistisk kunnskap og kompetanse, kan kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fortelle det fullsatte auditoriet på øvre Blindern.

Universitas-Julie mener: - Late studenter ødelegger humaniora

Ingen krise

Det har lenge vært debattert om humaniora er i krise, men det vil ikke kunnskapsministeren akseptere.

– Få andre fagområder er så opptatt av å diskutere sin egen relevans som humaniora. Vi har ikke en krise. Men det er mange utfordringer – humaniorastudier har veldig lave krav. Studentene opplever at undervisningen ikke er relevant eller engasjerende. I tillegg er det mange som opplever at de ikke jobber med det de har utdannet seg til.

Selv om meldingen ikke kommer før på fredag møter den entusiastisk støtte fra fagmiljøene.

– Vi er rett og slett superhappy, forteller Arne Bugge Amundsen, dekan ved Humanistisk fakultet på UiO.

– Jeg tenker at denne stortingsmeldingen vil være en håndsrekning til fagmiljøene, og representerer vår akademiske virkelighet. Gjennom meldingen får vi støtte til å utvikle oss videre.

Vil koble humaniora og arbeidslivet

De ansatte er optimistiske, men spørsmålet er hvilken effekt meldingen vil ha for studentene. Meldingen skal svare på store utfordringer, som manglende arbeidslivsrelevans, enorme frafall fra studiene og studieprogrammer som mangler søkere. Kunnskapsminister Isaksen lover mange tiltak spesielt for arbeidslivsrelevans.

– Jeg håper at denne meldingen kan bygge opp under det vi skal etter studiene – nemlig komme oss ut i arbeidslivet. De fleste humanister skal jo ut i skolen, næringslivet eller direktorater. Vi vil koble humaniora på arbeidslivet.

Videre vil meldingen legge til rette for bedre samarbeid mellom lærerutdanningene og de humanistiske fagene, og bygge opp under språkutdanningen.

Her er utdanningene som sikrer deg jobb: Sjekk hvor humaniora er på lista

Utvider språkgradene

Det gikk et sus gjennom salen da ministeren kunne avsløre at de ville åpne opp for fireårige bachelorgrader.

– Noen av de virkelig kompliserte språkfagene, som for eksempel japansk, er rett og slett for vanskelig å lære seg på tre år, forklarer Isaksen.

Programmet på symposiet viser tydelig bredden i hva humaniora har å bidra med. I løpet av dagen var det foredrag om alt fra etikk og vold til kjønn i Game of Thrones.

Humaniora skal bli mer relevant i samfunnet, men dette må skje på fagenes egne premisser.

– Meldingens perspektiv er at de humanistiske fagene skal gi både dannelse og nytte, er Isaksens avsluttende ord.

Powered by Labrador CMS