– Jeg ble plutselig ringt opp av familie og venner som var på gråten da de hadde lest drøye kommentarfelt som omhandlet meg på diverse plattformer på nett, sier Gyda Løken Sirseth

INTERVJUET: Ville ikke kle av seg – blir hetset på nett etter TV2-intervju

Sykepleierstuden Gyda Løken Sirseth ville fritas fra å kle av seg og bli kroppsvasket av medstudenter. Nå angripes hun i flere internettforum.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken

  • Sykepleierstudentene må kle av seg og vaske hverandre som en del av undervisningen.
  • Studenten Gyda Løken Sirseth ble nektet å fritas.
  • Etter at TV2 omtalte saken hetses hun på nettfolk som sier takk og tilbyr støtte, inkludert både studenter og ut.

– Det begynte med at vi skulle kle av oss til undertøyet og bli vasket av medstudenter. Jeg ble sjokkert, og sa til veilederen at jeg ikke taklet dette. Jeg ble sendt videre til studielederen som fortalte at jeg ikke hadde noe valg. Mot min vilje ble jeg derfor med.

– For det handlet bare om medstudenter. Du kunne vasket en naken pasient helt fint?

– Hvis folk tror dette handler om å vaske andre har de misforstått kraftig. Jeg vil ikke kle av meg foran medstudenter og la de vaske meg. Jeg har jobbet fem år med helse, blant annet på sykehjem, og har ingen problemer med å vaske andre. Jeg tror mange misforstår eller mangler evne til å sette seg inn i saken med tanke på tilbakemeldingene fra enkelte.

– Hva slags tilbakemeldinger?

– Jeg ble plutselig ringt opp av familie og venner som var på gråten da de hadde lest drøye kommentarfelt som omhandlet meg på diverse plattformer på nett. Jeg har av samme grunn valgt å stenge kommentarfeltet på bloggen min og alle usaklige, usmakelige kommentarer på min egen vegg blir slettet fortløpende. Slike mennesker velger jeg ikke å kaste vekk tiden min på. Jeg fikk også høre at jeg var i hardt vær inne på Mannegruppen Ottar. Der er jeg ikke medlem så jeg vet ikke om det er sant eller ikke.

– Men hva reagerer de på?

– De sier at man må lære empati, og du skal kjenne på hvordan det er å ligge der og bli vasket av andre. Det synes jeg er tullete. Jeg har selv vært pasient og man setter veldig pris på hjelp når man trenger det. Om vi trenger denne ene timen for å sette oss inn i pasient-situasjonen ville Helse-Norge vært fucked.

– Hva synes du om at folk hetser deg?

– Jeg leser ikke all dritt på nettet. Jeg tar opp ting, og er vant med uenighet og at enkelte går til personangrep. Det er ganske drøyt når en tenker på sakens karakter. De snakker om empati, men har så lite av det selv. Jeg har også fått mange meldinger fra utdannede sykepleiere.

– Hvorfor tror du dette skaper sterke reaksjoner?

– Folk leser seg sikkert ikke opp på ting. Kanskje de misforstår eller bare leser tittelen. De bare skyter fra hoften og kommenterer uten å vite noe. Jeg har hørt mange usaklige ting om utseende og hvordan jeg snakker. Jeg hadde jo 40 i feber da jeg ble intervjuet av TV2, så folk får holde på. Man har i det minste en sak når folk reagerer.

– Tror du noe vil bli endret?

– Det må jo det. Alt er i endring hele tiden, og før satt folk sprøyter på hverandre første året på utdanningen. Man gjør jo ikke det lenger. Det henger ikke på greip om det ikke blir noen endring. Det er snakk om et fritak og eventuelt innføring av nasjonale retningslinjer. Hvorfor i alle dager er det ikke nasjonale krav om denne undervisningen er så viktig?

Powered by Labrador CMS