Mot nye høyder: Gradestokken i Radio Novas server-rom viste i natt en temperatur på over 50 grader, noe som resulterte i at systemet kortsluttet. Nå har temperaturen sunket med et par grader, likevel er det altfor høyt til å kunne være forsvarlig i et slikt rom forteller teknisk sjef ved Radio Nova Isak Ree. Foto: Edvard Brudeli Moen, Radio Nova

Radio Nova slått ut av varmen

I over ni måneder har klimaanlegget til Radio Nova vært ute av funksjon. Nå har også serverne måttet gi tapt for hetebølgen som har skylt over Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Natt til fredag bikket gradestokken halvveis til vannets kokepunkt i ett av Radio Novas server-rom. 51 grader var det som skulle til før systemet brøt sammen. Programleder for radioprogrammet Frokost, Martine Rand, var den første person som ankom Radio Novas lokaler fredag morgen.

– Jeg visste ikke helt hva som hadde skjedd, men det var glovarmt i studio da jeg kom på kontoret rett før klokken syv i dag, forteller Rand.

Da sendingen skulle starte, nektet datasystemet å lystre. Programlederen prøvde alle triks i boka for å få det opp å gå igjen. De måtte etterhvert ringe redaktøren i Radio Nova for å guide dem over telefon for å finne en løsning.

– Til slutt måtte vi bare gi opp. De to timene med planlagt radio vi skulle ha denne morgenen ble aldri noe av, sier Rand skuffet.

Må snart kaste klærne

Den siste tids hetebølge har resultert i store problemer for student-radioen som holder til i fjerdeetasje på studenthuset Chateau Neuf. Klimaanlegget har vært ute av funksjon siden oktober, og det ser ikke ut til å bli bedre med det første. Radiosendingene har den siste uken vært preget av en gjennomsnittstemperatur på godt over 30 grader.

– Det er ikke ideelt å lage radio når det er såpass varmt som det er i studioene våres. Det blir vanskelig å konsentrere seg og det kan gå ut over kvaliteten på arbeidet. Det er viktig med god stemning i studio, noe som kan være utfordrende å få til når svetten spruter ut av panna og man helst har lyst til å ta av seg alle klærne, forteller Rand.

Ingen løsning i sikte

Isak Ree er teknisk ansvarlig i Radio Nova. Han forteller at flere har vært for å se på klimaanlegget, men løsningen har ikke blitt funnet.

– Hva er det som feiler klimaanlegget?

– Det er det ingen som vet. UiO har sendt tre-fire forskjellige klimafirmaer for å løse problemet, men ingen har funnet ut av hvor problemet ligger. Mest sannsynlig er det en lekkasje et sted, og jo mindre den lekkasjen er, desto vanskeligere er den å finne.

For å få bukt med heteproblemet har Radio Nova måttet gå til innkjøp av vifter til titusenvis av kroner, samt en ekstern kjøler for å kjøle ned serverne.

– Selv med den eksterne kjøleren er temperaturen oppe i 45 grader, noe som er altfor høyt i et slikt teknisk rom.

Det er eiendomsavdelingen ved UiO som har ansvaret for å løse problemet, men ingenting er foreløpig blitt gjort.

– Veldig synd

Universitetet i Oslos område- og avdelingsleder for Nedre Blindern, Lasse Kaalstad, beklager den uheldige situasjonen Radio Nova har kommet opp i. UiO lovet i april at anlegget skulle repareres, men fordi lekkasjen ikke har blitt lokalisert er det lite som har blitt gjort.

– Vi er kjent med at det er en lekkasje, men vi har ikke klart å lokalisere den. Vi har ikke lov til å fylle anlegget igjen før eventuell lekkasje er utbedret, sier Kaalstad.

Han kan bekrefte at en driftsleder er på stedet for å få i gang en midlertidig kjøling, og han håper å få bukt med problemet så snart som mulig.

– Vi er i dialog med leverandører for å sjekke rørsystemet isolert for å se om vi kan benytte det eksisterende røropplegget, eller om det må legges nye rør før vi kan montere nytt utstyr, forteller Kaalstad.

Tilbake i Radio Nova sitter en skuffet gjeng med radioreportere. Om én uke har radiokanalen sin siste sending for semestret, og forhåpentligvis startes høstsemesteret med et fungerende klimaanlegg.

– Vi legger ned mye arbeid og entusiasme i sendingene våres. Så det er veldig synd at slike ting skal ødelegge for å lage radio. Nova har ikke akkurat penger til å kjøpe inn nytt klimaanlegg, forteller programleder Martine Rand.

philipaj@universitas.no

Powered by Labrador CMS