Ny leder: Etter Markus Knutsen tok over som Formand for DNS i januar har både lønnsutgifter og åpningstider blitt kuttet.

Millionkutt med ny leder

Chateau Neufs nye leder tar grep om en vindskeiv økonomi. Hittil i år har de kuttet to millioner i lønninger.

Publisert Sist oppdatert
BI gliset: Etter Markus Knutsen tok over som Formand for DNS i januar har både lønnsutgifter og åpningstider blitt kuttet.

– Chateau Neuf er ikke friskmeldt ennå, men nå har vi en god økonomi og det er ingen fare for at vi vil gå i minus i år. Det er første året på lenge, forteller Markus Knutsen, Det Norske Studentersamfundets (DNS) nye formand.

Knutsen tok over formannskapet i januar i år og har allerede gjennomført en overhaling av økonomien til DNS. Ifølge Knutsen har inntektene økt og utgiftene er kuttet drastisk.

– Den største kostnadsdriveren på huset var overbemanning. Nå har vi nedbemannet de stillingene vi så på som overflødige.

Ifølge Knutsen har lønnskuttene gjort at de allerede har spart inn hele to millioner kr i året. I fjor var de totale lønnsutbetalingene på ti millioner. Åpningstider og mattilbudet har også blitt endret. Framover vil sultne studenter møte et stengt kjøkken fra klokka 21.30 på kveldene

– Vi har innskrenket åpningstidene i Glassbaren til perioden når studentene faktisk er der. Bare der sparer vi hundretusener, forklarer Knutsen.

Det er en grunn til at vi får e-poster fra manageren til Snoop Dog nesten månedlig

Markus Knutsen, formann i DNS

Årevis med underskudd

De siste årene har store underskudd og konkursfare preget medieoppslagene om DNS. Samtidig har DNS slitt med å tiltrekke seg studenter, og flere av de større arrangementene har gått for tomme lokaler.

Knutsen mener nå at DNS har lagt disse problemene bak seg. Så langt i år har de opplevd økt besøk til arrangementer på dagtid, og en klar økning i oppmøte i helgene.

Fikk du med deg? Studentersamfundet har bestemt seg å flytte fra Chateau Neuf dersom de finner et egnet sted

– Hvordan er det mulig å slite så lenge økonomisk når dere ikke betaler leie for lokaler og har tilgang på masse frivillig arbeid?

– Ett av problemene har vært den [kompliserte organisasjonsstrukturen](2). Dette har gjort det vanskelig å identifisere og ta tak i problemer, slik som overbemanning og manglende kostnadskontroll, svarer Knutsen.

– Ingen stor motstand

I motsetning til tidligere lederne for DNS som stort sett var Blindern-studenter fra humanistiske studier som latin, filosofi og områdekunnskap, tar Knutsen markedsføring på BI. Han hadde heller ingen bakgrunn som aktiv på huset, før han i høst ble headhuntet til formannsvervet. Han innrømmer at det ikke var populært å komme utenfra og si opp folk. De store protestene har likevel uteblitt.

– I en endringsprosess er det umulig å tilfredsstille alle, men jeg opplever ikke noen enorm motstand. Jeg opplever organisasjonen som positive til endringene.

Nygammelt studenthjerte

– Min visjon er at Studentersamfundet skal være Oslo sitt studenthjerte. Det var vi før, men vi må være kritiske nok til å se at det er vi kanskje ikke i dag. Men vi har potensial til å være det. Forskjellen fra tidligere styrer er at vi har vist viljen og har økonomien til å gjennomføre dette.

Knutsen legger ikke skjul på sine forventninger for bygget, og har flere planer for å øke inntektene.

– Tidligere har vi neglisjert det kommersielle potensialet som ligger i Chateau Neufs lokaler. Vi har ikke aktivt prøvd å leie ut lokalene våre, men bare tatt innkommende tilbud. Med produksjonskompetansen vi har på huset kan vi ta de tyngste oppdragene på markedet. Det er en grunn til at vi har Idol her, det er en grunn til at vi oppfyller raidere til de største artistene i verden, og det er en grunn til at vi får mailer fra manageren til Snoop Dog nesten månedlig.

Les mer: Hit ønsker DNS å flytte

magnusgk@universitas.no

Powered by Labrador CMS