Taste taste: Graphiq er en formidlingstjeneste med likhetstrekk til drosjetjenesten Uber.

Er dette fremtidens arbeidsliv?

Arbeidsmarkedet blir kanskje aldri det samme igjen. Noen studenter gir blaffen og går helt egne veier.

Publisert Sist oppdatert

Olja stuper, og Uber og Airbnb river tradisjonelle forretningsmodeller i fillebiter. En rapport utarbeidet av Stiftelsen för Strategisk Forskning beregner at halvparten av svenske jobber forsvinner til datamaskiner og roboter innen 20 år.

Nye tider

Det er med andre ord usikkerhet rundt framtidens arbeidsplasser. Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, mener Norge henger etter i å tilpasse seg et arbeidsliv i endring hvor det i framtiden vil bli færre faste jobbmuligheter.

– Jeg mener vi bør være nysgjerrige i Norge, og forberede oss på at deler av den utviklingen vi ser, for eksempel i USA, også vil treffe oss, sier Krohn Traaseth.

Ifølge Krohn Traaseth vil utviklingen føre til større mangfold av arbeidsplasser framover, og utradisjonelle arbeidsplasser, som kommer med den nye delingsøkonomien og digital utvikling, vil kunne erstatte de som forsvinner.

– «Alle i arbeid» er ikke ensbetydende med at alle skal være i fast arbeid. Vi kommer til å ha en større miks av midlertidige ansatte, frilansere og gründere. Jeg tror det betyr at studenter som gjør seg klare til arbeidslivet nå vil ha flere arbeidsstatuser gjennom karrieren.

Stor suksess

To studenter som har forsøkt å skape sin egen jobb er Jakob Palmers (25) og Erik Sandsmark (25). De tar master i forretningsutvikling på NTNUs Entreprenørskole. De er gründerne bak Graphiq, en plattform som kobler grafisk designere med potensielle kunder. Graphiq er en formidlingstjeneste med likhetstrekk til drosjetjenesten Uber.

Gründerduoen har i dag 45 registrerte designere. Etterspørselen har vist seg å være stor. Det er mange som vil jobbe frilans samtidig som det har manglet en plattform for å koble arbeidsgivere med designere:

– Vi gjennomførte en rask undersøkelse av markedet og fant da ut at det var et stort behov for en tjeneste som kunne levere grafisk design on demand. To dager etter lansering hadde vi vårt første salg, forteller de stolt.

– Kommer dere til å søke etter en fast stilling etter hvert?

– Nei, og vi tror det er ganske viktig å ikke ha en back-up plan, fordi det kan holde deg igjen fra å lykkes med hovedplanen. Back-up planen vår er i så fall å starte opp en annen gründervirksomhet, sier de.

Tenk deg godt om

Er du en som har en gründer i magen og vil skape din egen arbeidsplass, må du tenke deg godt om. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at over en periode på fem år (2008-2013) var kun 3 av 10 nye foretak fortsatt i drift.

For mange gründere er det mangelen på finansiering som gjerne fører til at en idé aldri forlater skissebordet. Studentene bak Graphiq anbefaler at du starter opp i studietiden.

– Fordelen vår er at vi har Lånekassen i ryggen. Men skal du slutte i din faste jobb for og så starte opp for deg selv, så er du helt avhengig av en annen type finansiering. Det er egentlig bare en oppfordring til studenter om å starte opp for seg selv i studietiden. Derimot tror jeg også at mange undervurderer hvor mye man kan få til uten noe særlig mye kapital, påpeker Sandsmark.

Back-up planen vår er å starte enda en gründervirksomhet»

Jakob Palmers (25) og Erik Sandsmark (25), gründere

Skapte debatt

Unge mennesker er «ikke opptatt av faste arbeidsplasser i den grad vi tenker faste arbeidsplasser. De vil ha frilansdelen og friheten, » sa Anita Krohn Traaseth på Agderkonferansen i januar. Det skapte stor debatt, og hun føler seg misforstått.

– Jeg har aldri konkludert med at «norske unge ikke vil ha fast jobb eller eie bolig». Under Agderkonferansen gikk jeg gjennom internasjonale trender og utvikling, sier Innovasjon Norge-direktøren.

Krohn Traaseth legger trykk på at endringene som kommer vil møtes av en generasjon godt rustet til å håndetre risiko; denne generasjonen vil og ha andre sine preferanser enn sine foreldre med mindre fokus på fast jobb og egen bolig. Men hun legger til:

– Det betyr ikke at denne generasjonen vil forkaste alt tidligere generasjoner har bygget opp. Eller at ingen vil ha fast jobb og følge blindt og naivt internasjonale trender. Men jeg tror dere vil løse og leve med dette på andre måter enn tidligere generasjoner.

Om Graphiq er spydspissen for et nytt norsk arbeidsliv gjenstår å se. Enn så lenge er fast jobb normalen. Arbeidslivsforsker Cathrine Egeland ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier til Dagens Næringsliv at det totale antallet som jobber frilans eller har midlertidige kontrakter har over lengre tid vært på omtrent 8 prosent.

Powered by Labrador CMS