Faksimile: Limbo

Vulkan = Vitenskap?

Westerdals breier seg på Blinderns territorium. Avgangselever på bachelorstudiet Art direction trosser protester og lanserer et vitenskapsmagasin.

Publisert Sist oppdatert

– Altså, vi er en gjeng uten noe særlig erfaring fra vitenskapen, men vi ville jo at det vi skrev skulle stemme, sier Kine Jacobsen, westerdalsstudent og tekstredaktør i Limbo.

Jacobsen utelukker heller ikke en viss mengde hovmod da hun og sju andre på Art direction-linjen (AD) til skolen lanserte et glanset vitenskapsmagasin som eksamensoppgave på tredjeåret:

– Vi fikk en del kjeft da vi bestemte oss, og beskjed om å holde oss unna vitenskapen.

– Av hvem?

– Venner på Blindern.

Vitenskapelig?

Resultatet er Limbo – I viten og uviten som ble lansert forrige uke. Redaksjonen består utelukkende av studenter på AD, men de har hentet inn eksterne skribenter. Temaet for utgaven er avhengighet.

– Da vi startet bestemte vi oss for å skrive om noe vi selv syntes var interessant, og å presentere det på den måten vi kan best. Altså en visuell interessant måte siden det er vårt fagfelt.

Utgangspunktet for ideen var å ta konseptet til Illustrert vitenskap og redesigne det.

– Vi ville presentere vitenskapelige diskusjoner litt annerledes. Det var viktig å være tilgjengelige på samme måte som de beste vitenskapsbladene, men kanskje være litt freshere visuelt, og litt mer filosofisk, sier Jacobsen.

Så langt har bladet fått mest positive tilbakemeldinger, men redaksjonen har foreløpig ikke hørt noe fra blindernvennene.

– Det blir spennende å se om vi greide det vi prøver på. Vi vil jo ikke at folk skal plukke opp bladet vårt å tenke at det er dritt.

Mulig oppfølger

Westerdals gir studentene et visst budsjett til å trykke eksamensmagasinet. Limbo er kommet i et opplag på 750 og distribueres av utvalgte Narvesen-kiosker over hele landet.

Selv om oppgaven er i mål med én utgave håper redaksjonen på flere.

– Vi skal ikke utelukke det. Det er konsept vi har tro på. Vi prøver å samle inn midler til utgave to, så får vi vente på dommen til blindernfolka i mellomtiden.

Vi fikk en del kjeft da vi bestemte oss

Kine Jacobsen, tekstredaktør i Limbo

Ekspertens dom

Universitas hentet inn ekstern spisskompetanse for å bedømme Limbo.

Foto: Arkivfoto

Biologiprofessor Dag O. Hessen kommenterer:

Det er umulig å ikke la seg imponere over en utgivelse som denne, bare prosjektet i seg selv. At en gruppe unge jenter fra Westerdals hever nesen over pensum og utgir «et magasin som for hver utgave skal belyse et tema med røtter i vitenskapen» er i seg selv verdt minst en femmer. Design og layout taler for en sekser (er dette også en slags prosjektoppgave?), og det samme gjør første nummers tema: avhengighet.

Med temaer som «Dopamin», «En hjerne designet for uavhengighet», «Sukkepsyke» og «Ny nymfo» – blant mye annet – over nesten 100 sider vitner også om en allsidighet.

Essaytekstene spenner fra de personlige betraktningene til det faglige – til og med strukturformelen for dopamin er med.

Avhengighet er naturligvis et godt tema, alle er avhengige av noe. Kanskje pussig at ikke den største avhengighet av alle ikke er med; den sosiale avhengigheten, nett(verks)avhengigheten. Når blir avhengighet negativt, og hvor går skillet mellom myk og hard avhengighet?

Så kan det sies at det allerede finnes en flora av magasiner som gjerne har temanumre med et touch av populærfaglighet. Dette er verken det første eller sistenummer om avhengighet, men det spiller ingen rolle. Entusiasmen er halve poenget. Dessuten, noen temaer er endeløse, generasjoner av lesere kommer og går, og vil noen for eksempel hevde at litteraturen noen gang er ferdig med kjærlighet som tema?

Noe vitenskapelig magasin er dette knappest, og vi kunne godt fått en linje om skribentenes bakgrunn. Allikevel står utgivelsen på egne bein, og som sagt er det nesten så man blir rørt – på en positiv måte – over et slik initiativ. Studietiden er ikke akkurat noen limbo-fase i livet – desto mer imponerende er dette. Stå på!

Powered by Labrador CMS