Terapihund: Beauty er en tillitsfull og snill hund med høy utdannelse. I tillegg til å få studenter til å senke skuldrene, hjelper hun barn med å lære og lese. Begge deler gjøres ved at hun får barn og voksne til å slappe av og å føle mestring.

En dose kos

Stress og angst i eksamenstiden er kjent for de fleste. På Det humanistiske fakultet ved UiO kan du kose med en hund for å roe nervene.

Publisert Sist oppdatert

– Det var kjempegøy, sier Marta Krawczyynska og ler.

Hun har akkurat tilbrakt tre kvarter med terapihunden Beauty som botemiddel mot høye skuldre og eksamensstress. Danielle Stephan er enig.

– Det er bra med et avslappende avbrekk før jeg skal tilbake på lesesalen. Det var gøy og Beauty er veldig søt, sier hun og smiler.

Viktig dyrevelferd

Tilbudet er i regi av studentutvalget ved Det humanistiske fakultet (HFSU).

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger etter første runde med terapitimer, forteller Helén Rummelhoff Karlsen fra HFSU. Hun fikk ideen om å hente inn en hund fra medieoppslag om lignende tiltak i utlandet.

– Det tok litt tid før jeg fant et tilbud som passet. Dyrevelferd var veldig viktig, sier Karlsen.

Valget falt på terapihunden Beauty, en Border Collie med lang trening innenfor feltet. Høstens terapitimer blir et prøveprosjekt. Det ble satt opp tre dager, med to økter per dag der 30 studenter har fått kose med Beauty.

Høyt utdanna hund

– Jeg har satt sammen et eget opplegg spesielt for anledningen, sier Anne Marit Stakkestad, trener og eier av Beauty. Stakkestad har selv vært student og tror opplegget er noe som vil passe stressa studenter. Beauty er sertifisert terapihund gjennom Norske Terapihundskolen, og er også utdannet barnehund og lesehund. Beauty har jobbet på omsorgssenter, barneskole og bibliotek, men dette er første gang hun er på en institusjon for høyere utdanning. Det å være terapihund er noe annet enn å være en besøkshund, og det er mer enn bare kosing og klapping. Opplegget består av oppgaver og leker som gruppen på fem og Beauty skal løse sammen, i tillegg til at de kan sette seg ned og kose med henne

– Det skal være en time hvor man stresser ned ved å legge vekk mobilen og flytte fokus til her og nå, sier Stakkestad.

Studentengasjement

– I vår så jeg at BI spurte sine studenter på Facebook om de var interessert i valpeterapi mot eksamensstress. Da tenkte jeg at det her skal jeg få til hos oss, forteller Karlsen. Det skulle ikke mye overtalelse til før hun fikk med seg både resten av studentutvalget og fakultetsstyret. Fakultetet var så positive at de gikk med på å betale for en av dagene.

– Tilbakemeldingene vi har fått fra de som har prøvd så langt har vært veldig positive, og alle timene er fylt opp, sier Karlsen og smiler.

Til våren håper de både å fortsette og å utvide tilbudet.

Powered by Labrador CMS