Flykter campus: Ida Sponberg Øyen og Rikke Solum sitter helst andre steder enn på HiOA når de skal lese. De mener det er dårlig luft, høyt støynivå og mangel på plass på høyskolen.

Studenter flykter til Espresso House

Støy og liten plass tvinger studenter ved høyskolen til å finne alternative leseplasser. HiOA vet ikke hvor mange leseplasser de har, men lover bot, bedring og en ny app.

Publisert Sist oppdatert

For få leseplasser har i årevis vært et stort problem for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Ida Sponberg Øyen og Rikke Solum studerer begge sykepleie ved HiOA, og er lite fornøyd med hva høyskolen tilbyr av lesesaler. Dårlig luft, plassmangel og mye støy har tvunget de to studentene til å lete utenfor høyskolens områder etter egnede leseplasser.

Kamp om leseplassene

– Hvis jeg skal finne en sted der jeg kan lese helt uforstyrret, må jeg booke et grupperom flere uker i forveien, eller lete i en times tid på høyskolen. Det er førstemann til mølla, sier Solum.

Hun forteller at fordi de ulike studiene har pauser på forskjellige tidspunkt, er leseplassene alltid opptatt.

– Når den eneste ledige leseplassen er i kantina, blir situasjonen litt håpløs, sier hun.

Jeg sitter ikke på skolen lenger, med mindre jeg må»

Rikke Solum, student ved HiOA

Rømmer fra campus

Med en enorm etterspørsel etter leseplasser og et økende antall studenter, ser stadig flere seg nødt til å ta i bruk alternative leseplasser. Aller helst foretrekker Solum og Øyen å sitte et annet sted enn på skolens område.

– Når vi leste til anatomi-eksamen måtte vi sitte på Espresso House, fordi det ikke fantes ledige plasser i høyskolens lokaler, sier Øyen.

– Jeg pleier vanligvis å sitte på Nasjonalbiblioteket å lese. Der er det både god plass, og lett å konsentrere seg. Jeg sitter ikke på skolen lenger, med mindre jeg må, sier Solum.

Les også: Høyskolestudenter rømmer til universitetet for å lese: På UiO er det rolig og lyst – leseplassene der er helt nydelige

Flerbruksrom

Studiedirektør Marianne Brattland ved HiOA mener at høyskolen gjør det de kan for å bedre tilbudet. Hun har likevel ikke noe tall på hvor mange leseplasser høyskolen kan tilby.

– Vi jobber med å kartlegge det, sier hun.

– Mangel på leseplasser ved HiOA har vært en utfordring i lang tid, hvilke tiltak gjør dere for å løse dette?

– Vi øker gradvis kapasiteten hele veien. Vi har en pågående prosess om å utvikle gode flerbruksrom i form av kombinerte spisesteder, møterom og leseplasser, sier hun.

Utvikler app: Høyskolen utvikler nå en app med kart over campus og informasjon om leseplasser utenfor campus. Slik skal det bli enklere for studenter å finne ledige leseplasser.

Utvikler app

Høyskolen satser stort på sosiale leseløsninger for studentene. Brattland trekker frem såkalte «dialogsofaer».

– Vi har satt ut flere sofagrupper ulike steder på campus som et godt alternativ der studentene kan sitte og lese enten i grupper, eller individuelt, forklarer Brattland.

Studentdirektøren forteller også at det finnes flere tilgjengelige leseplasser utenfor campus, men at få studenter faktisk vet at de eksisterer.

– Det har vært en stor utfordring at studentene våre har lite kjennskap til leseplasser utenfor campus, og vi jobber nå med å utforme et campuskart i form av en app.

Sitter som sild i tønne

I forrige ukes Universitas skrev representant ved Studentparlamentet på HiOA, Tina Årikstad Sørensen, at studenter sitter «som sild i tønne» på høyskolen.

Hun mener flerbruksrom og dialogsofaer er uegnet for studenter som har et behov for å sitte skjermet fra andre.

– Det er mange som trenger rom der de kan lese i fred og ro, uten å bli forstyrret av bråk og støy. HiOA kommer med enkle tiltak, men det er viktig å tilrettelegge for alle. Dersom høyskolen ønsker å øke studentantallet med 2000 på to år, må flere leseplasser på plass, sier hun.

Sørensen mener HiOAs tiltak ikke er gode nok.

Fornøyd med løsninger

Leder for Studentparlamentet ved HiOA, Christoffer Alsvik, er derimot godt fornøyd med løsningene HiOA tilbyr.

– Løsningene til høyskolen er en god måte å utnytte den plassen vi har på, og en enkel måte å skape romfølelse, slik at studentene får fred og ro til å jobbe, mener han.

Ifølge Alsvik er dette en sak som tar lang tid å utarbeide, og høyskolens sentrumsnære beliggenhet gjør det vanskelig å finne nye lokaler som har nok kapasitet til studentene.

– I 2017 vil HiOA overta Riksrevisjonens bygg, og lærerutdanningen flyttes fra høyskolebygning P52 til P42. Vi jobber mot å få studentdemokratiet og foreningene inn i P52, og dermed åpne for flere leseplasser og grupperom til studentene.

– Har det tatt for lang tid før HiOA har sett behovet for flere leseplasser?

– De prøver, sakte men sikkert.

Les mer: Studenter utenfra skaper irritasjon på BIs overfylte lesesaler når eksamen nærmer seg: Stjeler BI-studentenes leseplasser

Powered by Labrador CMS