Thank you and goodbye: Etter 168 år matte News of The World legge ned sin papiravis, og av økonomiske årsaker frykter norske studentmedier samme skjebne. Thomas Spence i Norsk Journalistlag mener velferdstingene må komme avisene til unnsetning.

Frykter for fremtiden

Norske studentmedier gjennomgår en tøff økonomisk periode, og flere ser med pessimisme på fremtiden. I en vanskelig omstillingsfase kan velferdstingene bli redningen.

Publisert Sist oppdatert
thomas spence, studentmedier, under dusken, norsk journalistlag,
thomas spence, norsk journalistlag, studentmedia

Velferdsting

  • Velferdstingenes oppgave er å fordele semesteravgiften på sine medlemsinstitusjoner.
  • Stavanger, Oslo, Trondheim og Bergen er de eneste byene som har et velferdsting i dag.
  • Velferdstingene formaliserte et samarbeid i mars 2015 (Velferdstingene i Norge).

Annonsesalget stuper for norske papiraviser, og studentmediene er intet unntak. Universitas har ringt rundt til landets studentmedier og hørt hvordan det står til med økonomien.

– Så dårlig som det går nå, har det ikke gjort på mange år. Vi ser med bekymring på neste semester, sier redaktør i Studvest Adrian Broch Jensen.

Studentavisa i Bergen er Norges nest største, med 33 utgivelser i året og et opplag på 6000 eksemplarer i uka. Disse tallene frykter redaktøren at det kan bli vanskelig å opprettholde.

– Vi er ikke i en krise ennå, men hvis det fortsetter som de siste par månedene, må vi begynne å kutte utgaver, sier han.

Les også: Over 100 år gammel avis står i fare for å legges ned

Kvaliteten svekkes

Omkring 16 mil lenger sør opplever Studentmediene i Stavanger (SmiS) mye av det samme.

– Rent økonomisk er det nok ikke topp stemning her. Vi har utdatert teknologi som vi overhodet ikke har råd til å erstatte, forteller administrativ leder Sindre Tørudstad Johnsen.

Pessimismen deles av redaktør Mia Langås Flåta, som også erkjenner at den fallende økonomien har innvirkning på det redaksjonelle arbeidet.

– Det svekker avisa vår at vi må kutte lønningene hvert år. I fjor måtte vi slå sammen alle seksjonslederstillingene våre til én, fordi ingen hadde tid til å utføre arbeidet helt gratis. For flere er dette en fulltidsjobb, og det sier seg selv at du ikke kan ha en ulønnet fulltidsjobb ved siden av studiene, sier hun.

I tillegg til å slå sammen stillinger gikk SmiS i fjor ned fra to-tre utgivelser i måneden, til bare én. Johnsen og Flåta forteller at avisa vil kutte store deler av distribusjonen neste år, og heller flytte mye av journalistikken over på nett.

Frontfigur: Norsk Journalistlag med Thomas Spence i spissen valgte selv å slutte med papirutgavene sine da annonsesalget buttet imot.

– Trenger tid og ro

En studentavis får inntektene sine gjennom to poster, nemlig annonsesalg og støtten fra det lokale velferdstinget. Mens annonsesalget går stadig dårligere for studentavisene, forteller de alle om ganske stabile tilskudd fra velferdstingene.

En svekket studentavis vil være svært uheldig for alle studentene i byen

Adrian Broch Jensen, redaktør i Studvest

Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag (NJ), poengterer at annonsesalget er en utfordring alle mediehus står overfor. Han tror ikke det vil løse noe å tviholde på papiravisene.

– En gang i fremtiden forsvinner papiravisene helt, men vi må håpe og tro at redaksjonene kan opprettholde sin funksjon og kvalitet likevel, sier Spence.

Mot slutten av fjoråret valgte NJ selv å kutte ut sin papirutgave som følge av manglende annonseinntekter. Nå opererer de kun på nett, noe NJ-lederen synes fungerer fint. Nå håper han studentmediene skal lykkes med den samme omstillingen, og oppfordrer velferdstingene til å bidra.

– Studentmediene må få tid og ro til å omstrukturere arbeidet sitt og finne nye inntektskilder, og da trenger de en trygg økonomi i overgangsfasen. Annonsørene har selvfølgelig ingen edle hensikter, så her må velferdstingene på banen, sier Spence.

– Dyr sparing

Redaktør Broch Jensen i Studvest forteller om en økning i lesertallet på omkring ti prosent for det siste året. Han synes derfor det er trist at avisen ikke lenger skal kunne tilby den samme kvaliteten.

– Vi er de eneste med ressurser til å følge opp alle utdanningsinstitusjonene i Bergen, og på den måten beskytte studentene fra overgrep, slik samfunnsrollen vår er definert i Vær Varsom-plakaten. En svekket studentavis vil derfor være svært uheldig for alle studentene i byen, sier han.

Som leder i NJ er Spence naturligvis enig med Studvest-redaktøren angående studentavisenes viktighet.

– Velferdstinget ser nok på mulighetene til å spare penger, men da kan de fort miste noe mye mer verdifullt, nemlig en debattarena og en profesjonell redaksjon som kan informere og kritisere. Det er det vi kaller dyr sparing, sier han.

Powered by Labrador CMS