Raser: Nina Karin Monsen mener avhandlingen signaliserer en dyp motvilje mot henne og andre kristne tenkere som forsvarer det gamle ekteskapet og alle barns rett til anerkjennelse i norsk barnelov. Foto: Alejandro Decap

Samfunnsdebattant raser mot doktorgrad

Avhandlingen setter meg i ekstrem vanry, hevder Nina Karin Monsen. Hun varsler klage til Kunnskapsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert
Raser: Nina Karin Monsen mener avhandlingen signaliserer en dyp motvilje mot henne og andre kristne tenkere som forsvarer det gamle ekteskapet og alle barns rett til anerkjennelse i norsk barnelov. Foto: Alejandro Decap

*Avhandlingen*

  • Tittel: Fra smertespråk til lykkenormativitet. Kjønn, seksualitet og religiøs identitet i et performativitetsperspektiv
  • Mellingen fulgte Universitetet i Agders doktorgradsprogram i litteraturvitenskap ved Fakultet for humaniora og pedagogikk. Hun disputerte i august 2013
  • Hovedpunkter fra avhandlingen:
  • Gjennom tekstanalyser viser Mellingen at ekteskapet fortsatt tolkes som en fundamentalt heterofil institusjon, som majoritetssamfunnet velger å innlemme en homofil minoritet i.
  • Mellingen kritiserer tendensen til at homofiles livserfaringer omtales i et «smertespråk», hvor løsningen er å være eksplisitt åpen om seksuell orientering for å møtes med toleranse fra majoritetssamfunnet.
  • Hun kritiserer også en underliggende «lykkenormativitet», det vil si en ensretting av lykkebegrepet, hvor det å gifte seg og å få barn i vår kultur i stor grad tolkes som målestokken for lykkelige liv.
  • Kilde: Nettsidene til Universitetet i Agder: www.uia.no

– Hun neglisjerer sin første plikt som forsker og bruker anledningen til å diskriminere min kristne tro. Hun fremstiller meg som en person som trakasserer, sjikanerer og hater homoseksuelle, sier Nina Karin Monsen om doktorgradsavhandlingen til Helle Ingeborg Mellingen.

Mellingen disputerte sin doktorgrad ved Universitetet i Agder i 2013. I april i år sendte filosof og statsstipendiat Monsen en epost til Kunnskapsdepartementet (KD) etter at hun oppdaget at Mellingen hadde analysert én av hennes bøker. I eposten til KD kaller hun avhandlingen et smedeskrift og hevder at den setter henne i ekstrem vanry.

På grunn av dette etterspør hun muligheten til å klage Mellingens arbeid inn for departementet.

Dyp motvilje

– Avhandlingen er uten forskningsmessig betydning, men signaliserer en dyp motvilje mot meg og kristne tenkere som forsvarer det gamle ekteskapet og alle barns rett til anerkjennelse i norsk barnelov, sier Monsen når Universitas spør om bakgrunnen for brevet til KD.

Hun fremstiller meg som en person som trakasserer, sjikanerer og hater homoseksuelle»

Nina Karin Monsen

Avhandlingen til Mellingen ser på hvordan synet på kjønn, seksualitet og religiøs identitet kommer til uttrykk i kjølvannet av den nøytrale ekteskapsloven fra 2008. Hun analyserer et utvalg bøker og artikler, hvor de fleste er skrevet fra et religiøst verdisyn. Én av tekstene Mellingen analyserer er Monsens debattbok Kampen om ekteskapet og barnet fra 2009.

Kontroversiell

I doktorgraden kommer Mellingen fram til at Monsen tar i bruk ulike strategier for å oppvurdere ekteskap mellom kristne heterofile, og definere likekjønnede par som mindre verdt.

Les også: Mistet kontor etter varsling – stevner UiA for retten

Monsen har flere ganger tidligere markert seg som en sterk motstander av likekjønnet ekteskap og av assistert befruktning for homofile.

Ikke bekymret

– Monsen står fritt til å klage avhandlingen min inn til KD om hun skulle ønske å gjøre det, sier Mellingen.

Hun tar kritikken fra Monsen med knusende ro, og sier hun er trygg på at avhandlingen hennes har blitt gjennomført etter reglementet.

– Dersom Monsen skulle komme med en faglig kritikk skal jeg ta det på alvor, sier hun.

Om det skulle komme en klage, og KD bestemmer seg for å realitetsbehandle den, regner Mellingen med at hun blir orientert.

– Jeg synes jo det er viktig at man kan kritisere hverandre på et faglig grunnlag. Det er jeg helt åpen for, legger hun til.

Knebler debatten

Monsen hevder avhandlingen inneholder mange feil, og mener Mellingen er farlig nær å sjikanere og uttrykke hat mot kristne.

– Slik hun ordlegger seg, kan hun langt på veg selv beskyldes for den kritikk hun fremsetter mot meg og andre kristne. Å være uenig med den homonormative utviklingen burde etter hennes syn antagelig straffes som hatkriminalitet.

Monsen mener dessuten at kritikken hun utsettes for har en form som er egnet til å kneble debatten om barn og ekteskap.

– Jeg er blitt vant til å tåle det meste. Det som nå skjer med hensyn til barn og ekteskap, er av største viktighet for hele samfunnet. Det er uakseptabelt om noen prøver å kneble debatten, eller tilraner seg definisjonsmakten for hva som er lov å gi uttrykk for. Demokratisk er det iallfall ikke, sier hun.

Kjenner igjen språkbruken

Helle Mellingen mener at Monsens påstander får stå for hennes regning.

– Jeg har analysert tekster som har inngått i en offentlig debatt, jeg har ikke kommet med noen personkarakteristikker av henne, sier hun.

Mellingen understreker at kun ett av fire kapitler i doktorgraden handler om boka til Monsen og reaksjonene den fikk. Hun kaller kapitlet som omhandlet boka for en kritisk lesning.

– Jeg anser jo språket i boka hennes som krenkende mange steder, og det belegger jeg med sitater. Å gå derfra til å snakke om at jeg sjikanerer henne, synes jeg er underlig, sier hun.

– Er du overrasket over kritikken, og at den er uttalt i så krasse ordelag?

– Jeg kjenner veldig godt igjen språkbruken hennes fra den debatten jeg har analysert. Men slike påstander får altså stå for hennes regning, sier hun.

Powered by Labrador CMS