Jobber på: Lasse Mila (21) sier han kjenner få studenter som ikke må jobbe. Selv jobber han på kundesenteret til Clas Ohlson.

Stiger for tredje året på rad

Velferdstinget mener nye studentboliger blir stadig viktigere.

Publisert Sist oppdatert

På Clas Ohlsons kundesenter i Torggata sitter Lasse Mila (21) og skriver en e-post. Han er en av mange studenter som må jobbe en del ved siden av studiet for å få det til å gå rundt.

– Jeg betaler 6000 kroner i husleie hver måned, og det synes jeg er ganske stivt, men slik er det nok dessverre for de fleste i Oslo, sier Mila.

Leieprisene i Oslo har steget med over fire prosent siden februar 2013. I løpet av tre år har snittprisen på ettroms leiligheter i hovedstaden økt med om lag 1000 kroner. Det samme gjelder to- og treroms leiligheter, viser en ny statistikk fra Utleiemegleren over det private leiemarkedet i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 56 prosent av norske studenter leier i det private boligmarkedet.

– Jeg synes det er ganske hårreisende at prisene fortsetter å stige, og at det ikke finnes noen subsidier for oss studenter, sier Mila.

Han jobber rundt 40 prosent ved siden av studiene på Markedshøyskolen.

Skal stige mer

– Vi har ingen grunn til å tro at leieprisene vil falle i årene som kommer

Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren

– Vi har ingen grunn til å tro at leieprisene vil falle i årene som kommer, tvert imot er vi sikre på at de vil øke i takt med inflasjonen, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren. I februar måned var snittprisen på en ettroms leilighet i Oslo-området på 8418 kroner.

Prisen på en toroms lå på 11 194 kroner, en oppgang på 4,3 prosent fra samme tid i fjor, det vil si at det i februar i fjor kostet 10 735 kroner for samme type leilighet i Oslo.

– Studenter og unge er absolutt med på å drive prisene i markedet oppover, men den økningen vi har sett de siste årene har ikke vært noe større enn forventet, sier Farmakis.

Bekymra

– Denne prisstatistikken viser bare hvor viktig det er å få bygget flere studentboliger, spesielt i pressområder som Oslo, sier leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Kaia Marie Rosseland.

Hun mener dette vil lette det økonomiske presset på både studenter, men også unge nyetablerte, som også har en stor andel av leiemarkedet.

– Utviklingen er klart bekymringsverdig med tanke på at vi de siste årene har sett en kontinuerlig økning i prisene, og det ville lettet veldig på markedet om det ble bygget flere studentboliger, sier Rosseland.

Mens en ettroms på privatmarkedet koster om lag 8000 kroner, ligger SiOs leiligheter på mellom 3000-7000 kroner.

– Med tanke på at bolig nå opptar mesteparten av stipendet til studentene, så kan en absolutt si at dette øker presset på studentene, sier Rosseland.

Lange ventelister

For tiden er det 1600 studenter på ventelistene til SiO. De fleste av disse venter på leilighet med eget kjøkken og bad.

– Vi har ikke hatt noen fryktelig pågang så langt i år, sier boligdirektør Trond Bakke i SiO.

Han sier at pågangen har vært jevn de siste årene, men at SIO nå merker at stadig flere studenter kun er interessert i leiligheter hvor de ikke må dele kjøkken og bad med andre.

– Vil du si at studentene har blitt mer kresne?

– Jeg vil ikke si at studentene er mer kresne, men at det er større mangfold i studentenes ønsker, og SiO har for få av den boligtypen der man har dette innenfor egen enhet, sier Bakke.

Oslo ikke dyrest

Ifølge statistikken fra Utleiemegleren er Stavanger den klart dyreste byen av de fire største norske byene, med Oslo på en andreplass. I Stavanger har prisen på ettromsleiligheter økt med nesten 3000 kroner på tre år, til 11 300 kroner nå i februar. Dette var en økning på 4,8 prosent fra samme periode i fjor.

Bergen er den eneste av de store byene hvor prisene har falt siden 2011.

– Vi forventer at prisveksten kommer til å ligge på mellom 2-3 prosent for hele Norge, sier Farmakis.

Han ser ingen indikasjoner på at prisene kommer til å synke de nærmeste årene.

– Selv om prisene har økt det siste året, er det leiers marked akkurat nå, sier Farmakis.

Han legger til at unge leietakere gjerne er flinke til å lete etter gode løsninger, som kan gi dem mer for pengene. Farmakis synes heller ikke det virker som så mange lider under dyre leiepriser.

– Vi hører gjerne at mange snakker om det, men studentene leier allikevel leiligheter, og ikke alltid de billigste, sier han.

Gått sammen

Ifølge Utleiemegleren er det svært vanlig at studenter går sammen og leier en leilighet. Lasse Mila, som er student ved Markedshøyskolen, deler leilighet i Nydalen med to kompiser. Til sammen betaler de om lag 18 000 kroner i måneden, nesten 3000 kroner over snittprisen for Oslo.

– For min del er det snakk om flytting så fort som mulig. Jeg forsøkte lenge å få studentbolig, men fikk aldri noe svar. Jeg regner med at de har ganske lange ventelister, sier Mila til Universitas.

Powered by Labrador CMS