Nå skal Solberg bli studenthelt

Plutselig var Erna stjerna.

Publisert Sist oppdatert
Fra «zero» til «hero»: Det er ikke hver dag Erna Solberg tar seg tid til å pryde en studentledersamling. NSO takket for engasjementet ved å tildele henne en studentheltpris.

– Vi har ikke lovet elleve måneders studiestøtte, men det er likevel et klart ønske fra vår side å styrke finansieringen til studentene. Vi vil dog prioritere å bygge flere boliger, men har ikke tallfestet dette, sier statsminister Erna Solberg.

Forrige helg arrangerte NSO ledersamling for studentledere fra hele landet, for å diskutere videre arbeid for studiekvaliteten. Toppen av kransekaka var at statsministeren, åtte dager før budsjettforhandlingene starter, sa ja til å komme på besøk.

– Det er ikke vanlig for meg å møte opp på slike ting, men dette hadde jeg lyst til å bli med på. Tid til å engasjere seg i studentpolitikken er viktig, sa Solberg i sin tale til studentlederne.

Flere studentboliger

Ambisjonene til den nye regjeringen er først og fremst å bygge flere studentboliger fremover, ifølge Solberg.

– Vi ønsker å forenkle systemet rundt boligbyggingen, og å slippe til private konkurrenter som kan bygge billig og raskere, sier Solberg, og legger til at hun likevel ikke kan love noen ting.

Det hun derimot kan love, er å sette sammen en ekspertgruppe som skal analysere virkningen av økt studiestøtte.

– Det er ikke farlig å jobbe litt ved siden av studiene. Det er bare å få en fot innafor arbeidslivet, og erfaringsmessig lurt. Faren ligger i hvor mye studentene må jobbe ved siden av studiene, sier Solberg.

Helomvending

– Det er en svært viktig signaleffekt regjeringen sender oss ved at statsministeren kommer på besøk åtte dager før de skal forhandle om budsjettet, sier en fornøyd leder av Norsk studentorganisasjon (NSO) og arrangør av samlingen, Ola Rydje.

Han beskriver besøket som historisk.

– Det er første gang en statsminister tar seg tid til å møte opp personlig og snakke med studentene på denne måten, sier Rydje.

Entusiasmen for besøket står i sterk kontrast til misnøyen NSO og flere av studentlederne uttrykte for bare noen måneder siden. Senest i november i fjor mente en skuffet Ola Rydje at den nye regjeringen lar heltidsstudenten dø ut ved å gå bort fra de rødgrønnes løfte om økt støtte til studentene.

– Jeg synes statsministeren ga gode løfter på studentboligfronten. Hun kan selvfølgelig ikke love elleve måneders studiestøtte, men vi har blitt invitert til å delta når Kunnskapsdepartementet skal diskutere saken, sier Rydje.

– Gir tyngde

Selv om statsministeren verken kunne love elleve måneders studiestøtte eller si hvor mange studentboliger som skal bygges, var studentlederne likevel enstemmig i gleden over Ernas drøye 45 minutters visitt.

– Når vi har en regjering som uttrykker et ønske om å jobbe med oss, vil det påvirke hvordan vi jobber lokalt, sier Marita Vassnes, leder for Studentparlamentet ved Høgskolen Stord/Haugesund.

Også Joanna Antoniak, leder for Studenttinget i Volda, presiserer at Solbergs besøk har en særskilt betydning.

– Det at Erna deltok, gir oss tyngde når vi skal tilbake til våre lokale studentmiljøer og presentere helgens arbeid, sier Antoniak.

– Kan ikke love noe

Regjeringen mener det er viktig å sørge for at det er økonomisk mulig å være student, og Erna Solberg forteller at de derfor vil fortsette å ha en reell økning i studiestøtten hvert år.

– Men jeg kan dessverre ikke love dere noe konkret beløp, sier hun.

– Studiebarometeret viser at studenter savner oppfølging, hva har dere tenkt å gjøre med det?

– Om vi skal satse mer på oppfølging, vil det gå på bekostning av forskningsmidler. Men min erfaring er at de som er best på forskning, også er best på læring. Det er det totale engasjementet hos de vitenskapelige ansatte som er viktig, sier Erna Solberg.

«Studenthelt»

Tiden med Solberg er ute, og det er på tide å takke høflig for laget. På vei ut blir statsministeren tildelt en innrammet illustrasjon av seg selv som studenthelt.

Leder for Studentparlamentet, Gabrielle Legrand Gjerdset, mener den er vel fortjent.

– Dette møtet betyr at vi har mer definisjonsmakt på hva god studiekvalitet er. På ledermøtet etterpå skal vi diskutere hvordan vi kan bruke denne makta, sier hun.

Oppfordringen gis også til andre som ønsker å jobbe for studentenes krav om studiestøtte og boliger.

– Hvis kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker det, har han nå en gylden mulighet til å bli «studentministeren». Vi er stadig på jakt etter studenthelter, sier Rydje.

Powered by Labrador CMS