Studentgave: Samarbeidet ble kort og godt mellom NSO-leder Ola Magnusson Rydje og kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Her fra fremleggingen av statsbudsjettet på mandag.

– Umulig å avblåse økning i studiestøtte

Elleve måneders studiestøtte er Kristin Halvorsen siste gavepakke til studentene. Regninga er det de borgerlige som blir sittende med.

Publisert Sist oppdatert

Mens studentene jubler over det historiske forslaget om elleve måneders studiestøtte, er mottakelsen i de borgerlige partiene svært kjølig. De mener økningen kommer lovlig sent og at de rødgrønne stikker fra regninga.

Avtroppende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) legger ikke skjul på at det vil være vanskelig for den nye regjeringen å stoppe forslaget.

– Dette er en av de sakene som Frp, KrF og Venstre har programfestet, og det er en sak som de har etterlyst. Jeg anser det som helt umulig for dem å avblåse dette, sier hun.

Både SV, Sp og Ap gikk inn for elleve måneders studiestøtte i sine partiprogram for perioden 2009-2013. At de derimot ikke har innført det tidligere, skyldes ifølge Halvorsen at de heller har prioritert å bygge studentboliger.

Sender regninga videre

Venstre reagerer på at studiestøtten øker så mye først når de rødgrønne skal gi fra seg makten.

– De bruker ikke penger selv, men lover at neste regjering skal finne en halv milliard til elleve måneders studiestøtte, sier Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant og leder i Unge Venstre.

Rotevatn påpeker at første utbetaling for den ekstra stipendmåneden ikke kommer før i juni 2015.

Han får støtte av partileder Trine Skei Grande.

– Elleve måneder studiestøtte kunne de innført hele sin regjeringsperiode og betalt for. Men de gjør det først nå, når andre skal betale for det, sier Grande.

Rotevatn understreker imidlertid at Venstre vil henge tett på Høyre og Frp, for at de skal bevare den ellevte stipendmåneden.

– Symbolsk katastrofe å fjerne

Økning i studiestøtten har vært et konkret ønske fra studentorganisasjoner siden høsten 2007. Etter gjentatte skuffelser over tidligere års statsbudsjetter, mener Ola Magnussen Rydje, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), at studentene endelig er soleklare vinnere denne gang. Men ikke alle studentpolitikerne jubler høyt over økningen. Mats Kirkebirkeland, politisk leder i Den konservative studentforening (DKSF), mener det er en snubletråd for den kommende regjeringen.

– Det er jo en grunn til at dette ikke har blitt innført på åtte år, og det er at det koster mye, sier Kirkebirkeland.

Han tror forslaget er lagt inn for å teste den nye regjeringen, og for å få dem til å tape ansikt om de fjerner det.

Det vil være en symbolsk katastrofe for Høyre om de trekker seg på elleve måneders studiestøtte

Mats Kirkebirkeland, politisk leder i Den konservative studentforening

– Når de i all tid har sagt at de skal satse på utdanning og kunnskap, vil det være en symbolsk katastrofe for Høyre om de trekker seg på elleve måneders studiestøtte, sier Kirkebirkeland.

Han tror også det er en test for Venstre, som han mener vil tape ansikt om de ikke bidrar til å få stipendøkningen gjennom.

Garanterer ikke

Høyres stortingskandidater Kristin Vinje og Svein Harberg vil ikke si sikkert at den ellevte måneden blir med videre når de får sette sitt preg på budsjettet, men understreker at de vil satse på studentvelferd og høyere utdanning.

– Jeg regner med at en ny regjering vil ha en minst like offensiv holdning til høyere utdanning og forskning, sier Vinje (H).

– Dette er noe vi har påpekt i år etter år, og som vi har i regjeringsplattformen at vi vil satse på, sier Harberg (H), tidligere medlem av Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Usikker på Høyre og Frp

Både Rydje i NSO og Kirkebirkeland i DKSF håper at Høyre og Frp beholder den ellevte stipendmåneden, selv om det vil bli dyrt for dem.

– Jeg håper at Høyre og Frp vil prioritere dette, men jeg er usikker på hvor langt de vil gå for å beholde det, sier Kirkebirkeland.

Rydje sier at de nå vil utfordre Erna Solberg til tidligst mulig å frede studiestøtteøkningen, og legger til at det ikke bare er de rødgrønne som vil få takken om den beholdes.

– Den rødgrønne regjeringen skal ha mye ros for å ha kommet med forslaget i budsjettet, men vi kommer også til å skryte av dem som faktisk betaler, sier Rydje.

Powered by Labrador CMS