Psykedelika: LSD kommer ofte fargerikt innpakket, som denne elefant-inspirerte syrelappen. Ny forskning viser at brukere av psykeldeliske stoffer har færre psykiske problemer enn de som holder seg unna. ILLUSTRASJONSFOTO: Wikimedia Commons/Psychonaught

Avliver psykosemytene om LSD og sopp

Forskere fra NTNU mener å ha funnet bevis for at psykedeliske stoffer ikke fører til mentale helseproblemer.

Publisert Sist oppdatert

Om undersøkelsen:

  • Teri Krebs og Pål-Ørjan Johansen ved Institutt for nevromedisin ved NTNU har analysert data fra en amerikansk, nasjonal undersøkelse om rusmidler og helse.
  • 130 000 tilfeldig utvalgte personer ble spurt, 22 000 av disse hadde brukt psykedeliske stoffer én eller flere ganger.
  • Målet med undersøkelsen var å se om det var noen sammenheng mellom bruk av psykedeliske stoffer og psykiske lidelser.
  • Forskerne har brukt data fra den amerikanske undersøkelsen US National Survey on Drug Use and Health fra perioden 2001-2004. Her ble deltakerne blant annet spurt om de har fått behandling for psykiske lidelser og om symptomer på en rekke psykiske lidelser – det siste året.
  • De spesifikke symptomene som ble undersøkt var angstlidelser, humørforstyrrelser, psykose og generelle psykiske problemer.
  • Kilde: Forskning.no

Et av de mest oppsiktsvekkende funnene i undersøkelsen er at folk som bruker psilocybin (fleinsopp), meskalin (psykedelisk kaktus) eller LSD i det store og det hele ser ut til å ha færre psykiske problemer enn de som ikke har brukt psykedelika.

Det melder forskning.no.

LES OGSÅ:[Nigerianske bander bruker studentboliger til norkosalg](2)

Syre bra for hjernen?

– Studien viser at bruk av LSD, fleinsopp, meskalin ikke kan kobles med høyere grad av psykiske lidelser eller behandling for psykiske lidelser, sier Pål-Ørjan Johansen, en av forskerne, til forskning.no.

Forskerne Teri Krebs og Pål-Ørjan Johansen ved Institutt for nevromedisin ved NTNU har analysert data fra en amerikansk, nasjonal undersøkelse om rusmidler og helse. Men det er ikka bare forskerduoen fra NTNU som har forsket på effekten av psykedeliske stoffer.

LES OGSÅ: [Raver til morgengry](3)

Du blir ikke avhengig

Flere skrekkhistorier om psykedeliske stoffer har gått verden rundt det siste året. Amerikaneren Rudy Eugene kledde seg i fjor naken før han gikk løs på en hjemløs mann. *Han rakk å spise store deler av mannens ansikt før han ble stoppet av politiet.* Det ble sagt at han var høy på psykedeliske stoffer, men dette har det i senere tid blitt slått tilbake. Saken førte uansett til store debatter rundt psykedeliske stoffer i USA.

Slike enkelttilfeller har gitt psykedeliske stoffer et ufortjent dårlig rykte, mener forskerne.

– Tidligere spekulasjoner om at psykedeliske stoffer kunne føre til psykiske problemer, var basert på et lite antall tilfeller og tok ikke høyde verken for den utstrakte bruken av disse stoffene eller det faktum at det er en ganske stor grad av psykiske problemer generelt hos befolkningen, mener Krebs.

Religiøs LSD

Eksperter på feltet er enige om at psykedelika ikke forårsaker avhengighet, og at stoffene ikke har skadelig innvirkning på hjernen, forklarer Johansen.

– Det er ikke påvist noen helsemessige eller sosiale problemer hos mennesker som har brukt psykedelika hundrevis av ganger i lovlige religiøse seremonier, sier han.

LES OGSÅ: [Får ritalin-refs](5)

Han henviser til forskning gjort ved Harvard Medical School og Universitetet i Barcelona.

LES OGSÅ DEN OPPHETEDE FORSKERDEBATTEN OM NORSKE NARKOMANE:

[Uønsket og utdefinert](6)

[Liberalisering av narkopolitikken – et bedre liv for hvem?](7)

Forskningsrapporten i sin helhet finner du her.

Powered by Labrador CMS