Neppe farlig: Nanoteknologi er på PSTs liste over teknologier som kan være skadelig i gale hender. Men forskere ved UiOs gruppe for halvlederfysikk tror ikke dette gjelder for deres spesifikke forskning på nanoteknologi.

Frykter studentspioner

Iranske studenter på jakt etter norsk teknologi er en økende trussel, varsler PST. – Unødvendig mistenkeliggjøring, svarer iransk student.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sitter norske utdanningsinstitusjoner på mye kunnskap som kan brukes i utviklingen av masseødeleggelsesvåpen. PST frykter nå at denne informasjonen kan havne på avveie gjennom studentspionasje.

Det er iranske studenter som utgjør den største trusselen, skriver PST i sin årlige trusselvurdering.

– De fleste forsøk på å skaffe teknologi fra norske virksomheter, som er relevant for masseødeleggelsesvåpen, kan knyttes til iranske aktører. Disse er pågående og forsøker å knytte kontakter til mulige handelspartnere og personer i stillinger innenfor relevante virksomheter, står det i trusselvurderingen.

Mener trusselen øker

For to år siden skrev Universitas at PST advarte mot iranske studentspioner.

Ifølge årets trusselvurdering er problemet blitt større siden den gang.

– I juli 2012 vedtok FN flere nye sanksjoner mot Iran, som innebærer at eksportkontrollen her i landet vil omfatte flere varegrupper enn tidligere. Som følge av dette, vil Iran trolig i enda større grad ha behov for teknologi fra høyteknologiske land, som blant annet Norge, skriver PST.

Frykter mistenkeliggjøring

Ahad Hadian (31), iransk masterstudent i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, mener PST bedriver en unødvendig mistenkeliggjøring i sin advarsel mot iranske studenter.

– Advarselen er veldig generell. Den kan føre til at det oppstår fordommer hos folk som ikke har møtt iranske studenter, sier han.

Hadian mener PSTs trusselvurdering kan føre til en unødvendig mistenkeliggjøring av iranske studenter som studerer naturvitenskapelige fag.

Han tror ikke vurderingen vil by på problemer for ham selv.

– Mitt felt er politisk forskning, så trusselvurderingen vil neppe gå utover meg. Men jeg tror den kan gå utover de som studerer tekniske fag, sier Hadian.

– Har gjort spionavsløringer

Martin Bernsen, informasjonssjef i PST, mener ikke at PST utsetter iranske studenter for en unødvendig mistenkeliggjøring. Ifølge Bernsen havner iranske studenter i en spesiell situasjon fordi de kommer fra et land som ønsker å utvikle atomvåpen.

– Vi er satt til å forebygge at Iran skal sende studenter til Norge som kan lære seg kunnskap som kan benyttes til å lage masseødeleggelsesvåpen. Dette er vi forpliktet til å gjøre gjennom flere FN-resolusjoner, sier Bernsen.

– Finnes det konkrete avsløringer av iranske studenter som har forsøkt å spionere på norsk forskning?

– Ja. Det finnes for eksempel et offentlig kjent tilfelle, der vi nektet en student å begynne på et mastergradstudium i satellitt-teknologi ved Høgskolen i Narvik, sier Bernsen.

– Når slike studenter nektes adgang, er det da basert på en konkret mistanke?

– Vi ønsker ikke at skoler utestenger studenter bare fordi at de er fra Iran. Du kan ikke nektes å studere fordi du kommer fra et bestemt land.

– Så dere har funnet ut at disse studentene har hatt tilknytning til iransk etterretning?

– Det har jeg ikke lyst til å kommentere, avslutter Bernsen.

Powered by Labrador CMS