Bader i studentenes penger? NSO høster kritikk i NHH-avisa K7 Bulletin. Her fra NSOs årsmøte i fjor høst. _ARKIVFOTO: HANS DALANE­-HVAL_

Vestlandsopprør mot «sløsekultur» i NSO

Studentpolitikere slakter pengebruken, vil kaste styret, og truer med utmelding. – Sneversynt kritikk, svarer NSO-ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Studentorganiasjon får kraftig kritikk fra enkelte studentmiljøer i Bergen, på bakgrunn av det de mener er for høye lønnskostnader, løssluppen bruk av frynsegoder og kostbare konferanser.

– Sløsing, raser NSO-tillitsvalgt fra Universitetet i Bergen (UiB), Mathias Queseth, til NHH-avisa K7 Bulletin. Queseth er også gruppeleder i Liberal liste ved UiB.

Vil kaste styret, og fjerne NSO

Ifølge Queseth selv er det med en god del studenter i ryggen at han nå går hardt ut og slakter sin egen organisasjons sløsekultur. Han er særlig irritert over bruken av frynsegoder i NSO-ledelsen, som innebærer gratis busskort, treningskort, smarttelefoner og nettbrett.

Han vil kaste styret og mener samtidig at utmelding av NSO vil være den beste løsningen for UiB.

– Utmelding av NSO vil være et av de mest effektive tiltakene for å styrke studentkulturen i Bergen, sier han til K7 Bulletin.

– Vi driver nøkternt

Nestleder og økonomiansvarlig i den landsdekkende studentorganisasjonen, André Almås Christiansen, reagerer sterkt på anklagen. Han mener det ville vært vanskelig å drive NSO billigere.

Penger er så absolutt ikke en motivasjon for å jobbe i NSO

André Almås Christiansen, nestleder og økonomiansvarlig i NSO

– Jeg blir provosert av at Queseth viser manglende tillit til at de lokale studentdemokratiene har det beste for norske studenter i tankene. Jeg opplever det stikk motsatt. Det er også provoserende å påstå at vi lever fett på studentenes penger. Det blir helt feil. Penger er så absolutt ikke en motivasjon for å jobbe i NSO, sier han til Universitas.

Han har ingen forståelse for at det rettes kritikk mot pengebruken til NSO.

– Jeg opplever at den måten vi driver på, har god støtte. Det viser vedtakene gjort i Landsmøte og Landsstyret, og der sitter også Studentparlamentet på UiB, sier han.

Advarer mot NSO-flukt

Queseth er ikke den eneste som er kritisk til NSOs pengebruk. Også studentpolitikere ved Handelshøyskolen vil begrense pengebruken til NSO. Trygve Lehne er leder av Studentpolitisk utvalg, og advarer mot å fortsette dagens pengebruk.

– Hvis NSO skulle fortsette pengegaloppen, er det ikke umulig at flere høyskoler og universiteter melder seg ut, sier Lehne til K7 Bulletin.

Andre studentpolitikere er derimot uenig med Queseth og hans støttespillere.

– Jeg synes kritikken er sneversynt. Jeg vet at flere støtter Queseth og hans syn, og det er bra å ta debatten. Men de er fortsatt ikke i flertall, sier leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tuva Aune Wettland til Universitas.

Hun slår hardt tilbake mot bergensstudentenes kritikk mot NSO.

– NSO-ledelsen er alt annet enn overbetalt. Med den arbeidsmengden de legger ned som fulltids studentpolitikere, får de knapt 90 kroner i timen. Det er heller en ekstrem underbetaling i studentpolitikken, sier Wettland.

Powered by Labrador CMS