Tenåring: I en alder av 17 år er han utpekt som mannen som skal revolusjonere USAs utdanningssystem. Nikhil Goyal ble en av Forbes «30 under 30» for sin bok, «One Size Does Not Fit All: A Student’s Assessment of School», som han skrev mens han gikk sisteåret på High School i New York. FOTO: Flickr/Joi

Disse er utdanningens framtid

En rapper, en 17 år gammel forfatter og en drøss av gründere. Dette er verdens mest suksessrike unge mennesker innen utdanning.

Publisert Sist oppdatert

Det verdenskjente tidsskriftet Forbes har satt sammen sin «30 under 30»-toppliste for utdanningssektoren. Den prestisjefylte kåringen rangerer de 30 mest innflytelsesrike og suksessrike menn og kvinner under 30 år innenfor hver sin kategori. Dette er verdens unge utdanningspionerer:

Yngstemann på listen

17 år gamle Nikhil Goyal gikk ut av amerikansk high school nå i januar, og har allerede oppnådd mer enn mange kan drømme om. Den indisk-amerikanske tenåringen er forfatteren av boken «One Size Does Not Fit All: A Student’s Assessment of School», der han peker ut hva som er feil med det amerikanske skolesystemet, og hvordan det skal løses. Han har allerede blitt utpekt av Washington Post som USAs fremtidige utdanningsminister. Han reiser nå verden rundt med sine taler og forelesninger, men når han er hjemme i New York bor han på gutterommet hos foreldrene sine i Woodbury.

Rapper for utdanning

Hvis du har vært i nærheten av en radio de siste to årene, er sannsynligheten stor for at du har hørt en eller flere av B.O.Bs monsterhits. Bobby Ray Simmons Jr, eller B.O.B, som han kalles, slo for alvor gjennom med sangen Airplanes for to år siden, og sangen har nå 183 millioner visninger på nettstedet Youtube.

Så hva er det han gjør på denne listen? Den 24 år gamle artisten er ikke en hvilken som helst rapper. Han er nemlig ambassadør for VH1 Save The Music Foundation, der han jobber for å fremme viktigheten av musikalsk utdanning, og å samle inn penger til forbedringen og innføringen av instrumenter og musikkutdanning i barne- og ungdomsskoler i USA.

Siden 1997 har organisasjonen samlet inn over 273 millioner kroner til nye instrumenter til tusenvis av skoler i USA.

Rik vinner

Den relativt USA-sentrerte kåringens store vinner er den 28 år gamle Jeremy Johnson. Han er grunnlegger av utdanningsselskapet 2U, som er en pioner innen nettutdanning. 2U tilbyr nettstudier ved store amerikanske universiteter som Vanderbilt, Duke og Northwestern, som er likeverdig andre «vanlige» studier.

– Vårt mål er å finne en måte å skape en nettbasert utdanning med samme verdi, kvalitet og resultat som campus-basert utdanning fra verdens toppskoler. For å gjennomføre dette kreves kontakt med professorer, små grupper, og ordentlige opptaksstandarder, sier Johnson til tidsskriftet.

Den topphemmelige forretningsmodellen, som har ført til en egenkapital på over en halv milliard kroner for selskapet, involverer blant annet en deling av skolepenger med samarbeidsuniversitetene, men mer enn det får ikke offentligheten vite.

Gründere og nyskapninger:

Flere andre unge mennesker som på ulike måter jobber for å forbedre utdanning, gjøre det mer tilgjengelig, eller gjennomføre store omlegginger, har blitt tatt med på lista.

Blant annet har en femtenåring som lagde et puggespill for seg selv for åtte år siden, nå bidratt til å gjøre studiehverdagen lettere for mange. 23 år gamle Andrew Sutherlands puggespill Quizlet brukes nå av over 12 millioner studenter i USA, som har gitt ham en plass på den prestisjetunge listen.

En annen ung forfatter som er med, er den 21 år gamle Dale Stephens. Han er en forkjemper for billigere skolegang for amerikanere, og er i likhet med 17-årige Goyal, også en forkjemper for at livets skole ofte er minst like bra, om ikke bedre, enn college- og universitetsutdannelse. Han har grunnlagt nettstedet UnCollege, der han hjelper unge amerikanere å «hacke» utdannelsen sin. Boken hans Hacking Your Education kommer ut i år.

Powered by Labrador CMS