Journalist i Vinni-land: Rapperkjendisen fortalte også at det ikke er kult å høre på Tupac i Norges hiphopmiljø, til det er låtene for melodiske. Emneansvarlig Kjell Aukrust mente på slutten av forelesningen av det er viktig å «keep it real».

Å Vinni over publikum

Rapperen viste at tv-eksponering og medieerfaring fører til bedre formidlingsevne enn alle verdens pedagogikkemner kan gi deg.

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Øyvind «Vinni» Sauvik & Øyvind Holen

# Emne: KULH1111 - Tupac, hiphop og kulturhistorie ved UiO

Sted: Sophus Bugges hus, aud. 1

Tid: Torsdag 20. september

I vår kunne sjangerkonservative, middelaldrende menn meske seg i Bob Dylan-emnet ved UiO. Denne høsten kan hiphop-hoder og alle de med «Only God Can Judge Me» tatovert på underarmen dra på Tupac-forelesninger. Dagens Næringsliv-journalist Øyvind Holen, hiphop-spesialist og dagens første foreleser, forteller at en tattis-sjappe i Oslo på det meste har inngravert nevnte Tupac-tekst to ganger i uken på fans av rapikonet. Rapperen som får voksne menn til å gråte ble skutt og drept i 1996, men er fortsatt ofte tenåringers første møte med hiphop.

DN-journalisten har i god D2-stil skrevet en grundig artikkel om legenden som ble skutt fem ganger, overlevde, hisset på seg hele østkyst-rapmiljøet i USA, og ble drept i Las Vegas, kun 25 år gammel. Tupac er allerede rappens Elvis, og figurerer på topp seks-lister over mesttjenende, døde kjendiser. Holen øser ut fakta og anekdoter fra artikkelen, og har omtrent like god formidlingsevne som den jevne UiO-foreleser. Det vil si: liten bruk av stemmevariasjon, og med kanskje to poenger som får studentene til å humre.

Men der det er tydelig at Holen trives best med telefon og tastatur, har forelesningsmakker og navnebror Øyvind «Vinni» Sauvik god trening i å formulere morsomme, presise poenger gjennom utallige TV-opptredener og intervjuer. Vinni gir raptekniske betraktninger om inspiratoren sin, og sier ting som «Tupac er Coca Cola i Afrika». Han bruker sine egne erfaringer fra Afrika som en bakgrunn for det universelle i Tupacs tekster.

Vinni og Øyvind Holen spiller hverandre gode, og kombinasjonen av to eller flere undervisere som i Bernt Hagtvets folkemordsfag bør være en modell for flere emner. Spørsmålene som kommer fra salen på slutten av forelesningen, skaper heller ingen «gjemme seg bak en pute»-øyeblikk. Kanskje er det fordi forelesningen ble sendt på P3.

For dem som sliter med å nevne flere rappere enn Snoop Dogg, Tupac og Eminem, var nok læringskurven bratt på torsdagens forelesning. De med mer kjennskap til mannen som pryder like mange t-skjorter som Bob Marley, gikk nok fornøyde ut av Sophus Bugges hus. Ja takk til flere forelesere utenfra akademia.

Karakter: *B*

Powered by Labrador CMS