PENSJON: Å ha penger å bruke i livets skumringstime er ikke noe den vanlige student tenker på. (FLICKR: Creative Commons)

Studenter blir pensjonstapere

Norske studenter har Europas høyeste gjennomsnittsalder. Det taper de 80 000 kroner i året på, ifølge forbrukerøkonom.

Publisert Sist oppdatert

– Den nye pensjonsreformen fra 2011, straffer de som studerer lenge. I den gamle ordningen kunne man plukke ut de 20 beste årene i arbeidslivet. Den nye ordningen gjør at alle år teller. Hvert studieår «ekstra» gir et tap på 80 000 kroner til den enkeltes pensjonsbeholdning, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea til Aftenbladet.no.

Til grunn for sine utregninger legger Warloe gjennomsnittsinntekten til arbeidstakere mellom 25 og 29 år som sparer opp til pensjonstiden gjennom folketrygden og pensjonsordninger gjennom arbeidsgiverne.

– Det er et reelt regnestykke og det er urovekkende, sier Warloe.

På Europa-toppen

Ifølge undersøkelsen Eurostudent, som årlig gjennomføres blant europeiske studenter, er gjennomsnittsalderen på norske studenter 28 år og høyest på kontinentet. Til sammenligning er den gjennomsnittlige franske studenten bare 22 år.

– Hvert eneste år straffes de som oppholder seg lenge på universitet og høyskole. En konsekvens er at man må jobbe til langt oppi 70-årene, sier Warloe.

Utspillet til Warloe kan også sees i sammenheng med debatten om nødvendigheten av at stadig flere unge tar høyere utdanning, som ble initiert av Ottar Brox, sosiologiprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO), i [Universitas tidligere i høst](2).

– Mye av det vi går år etter år for å lære på skolen, kan vi lære like godt på jobben. Økt arbeidsledighet er imidlertid uunngåelig med de store kullene som for tiden går på universiteter og høyskoler, sa Brox til Universitas.

Bør tenke på pensjon

Christine Warloe mener at norske studenter burde tenke mer på pensjonstiden mens de fortsatt er i 20-årene enn de gjør.

– Man begynner ikke å bekymre seg før i 50-årene. Da kommer konsekvensene av valget man tok om å studere i 8 år da man var i 20-årene. Folketrygden er bærebjelken i folks pensjon. Det får konsekvenser å ikke være på vakt for det å trekke studiene ut i tid, sier hun.

Ikke alle er imidlertid enig i Warloes bekymringer. Studie- og yrkesveilederen Alf Merkesdal, mener at tanken på pensjonisttilværelsen ikke bør oppta unge studenter for mye.

– Jeg syns ikke det skal være en drivkraft for studenter å tenke på pensjonen, men å glede seg over å lære mer om et tema, sier Merkesdal til Aftenbladet.no.

Merkesdal tviler dog ikke på at studenter lider økonomiske tap på grunn av lang studietid, men mener at ikke alt bør vurderes utifra hvor mye det koster.

– Jeg har ikke sansen for å måle alt i kroner og øre. Det er opp til den enkelte hva de verdsetter her i verden, og hva de mener er viktig å oppleve i livet. Jeg tror at en person som vet hva han vil bli fra ungdomsskolen av vil ta utdanning og komme i gang med å jobbe så fort som mulig, men det gjelder ikke alle, sier Merkesdal.

Powered by Labrador CMS