TROR PÅ ANKESAK: Arnved Nedkvitne tror han kan vinne frem i Høyesterett.

Avhengig av økonomisk støtte

Arnved Nedkvitne har anket til Høyesterett, men er avhengig av at Forskerforbundet støtter anken økonomisk.

Publisert Sist oppdatert

Med anken fortsetter Arnved Nedkvitne en strid som har pågått siden januar 2009, da den tidligere historieprofessoren fikk sparken fra UiO.

Det er ennå ikke klart hvordan ankesaken skal finansieres. Nedkvitne er avhengig av at Forskerforbundet støtter en anke.

«Jeg håper at Forskerforbundet og Schjødt blir enige om å dele kostnadene ved anken.»

Anrved Nedkvitne

– Forskerforbundet skal ha et møte neste uke. Da avgjøres det om de vil støtte en anke økonomisk. Advokatfirmaet Schjødt har sagt seg villig til å ta føre saken for redusert pris. Jeg håper at Forskerforbundet og Schjødt blir enige om å dele kostnadene ved anken, sier Nedkvitne.

Dersom Forskerforbundet ikke støtter anken, ser ikke Nedkvitne noen mulighet til å føre saken.

– Jeg håper veldig at Forskerforbundet strekker seg så langt. Hvis ikke, dropper jeg anken.

Kan fremdeles vinne

Nedkvitne mener han har gode sjanser til å vinne fram i Høyesterett. Stipendiat ved institutt for offentlig rett ved UiO, Anine Kierulf, er enig i vurderingen.

– Arnved Nedkvitne har en fair sjanse til å vinne i Høyesterett, på samme måte som han kunne ha vunnet frem i Borgarting lagmannsrett.

Kierulf mener lagmannsrettens dom er bedre for den akademiske friheten enn tingrettens. Likevel mener hun det fremdeles er spørsmål som bør avklares av Høyesterett.

– Det er fremdeles uklart hvor mye av denne type vedtak i forvaltningen domsstolene kan vurdere. I tillegg skaper lagmannsretten tvil om avskjeder som delvis er begrunnet i ytringer må vurderes i lys av ytringsfriheten.

I anken til Høyesterett argumenterer Nedkvitnes advokat Vidar Strømme med at lagmannsretten motsier seg selv i dommen. «Lagmannsretten har feilaktig lagt til grunn at ytringene må være den «hovedsakelige» begrunnelse for avskjeden, og at de ikke er det», heter det i anken.

Ubehagelig personfokus

På tross av at han vil forsette saken i Høyesterett, opplever Arnved Nedkvitne fokuset på hans person som ubehagelig.

– Utgangspunktet for saken var at jeg forsøkte å forsvare faget. Etter at den kom inn i rettssystemet har saken fått sitt eget liv. Nå dreier det seg ikke lenger om rammevilkårene for forskning, men om formaliteter og om min person.

Han mener oppmerksomheten om ham skyldes at universitetsledelsen ikke har villet diskutere saken i media.

– Jeg har sagt meg villig til å snakke med journalister for å fremme min egen sak. Det behøver ikke universitetsledelsen å gjøre, og derfor blir presset på meg uforholdsmessig stort.

Ledelsen ved UiO kommenterte anken slik i en e-post til Universitas: «Universitetsledelsen tar Arnved Nedkvitnes beslutning om å anke til Høyesterett til etterretning.»

Powered by Labrador CMS