OMBESTEMTE SEG: – Jeg klarte aldri å se for meg selv i rollen som journalist, sier Ingrid Othilde Sulheim Heimdal som valgte å slutte på journalistikk i fjor.

Journalistspirene hopper av studiet

Til tross for høye søkertall sluttet 14 prosent av journaliststudentene ved HiO etter første semester. Nå vil ledelsen bruke 200 000 kroner for å finne ut hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Dette er saken:

  • 14 prosent av journaliststudentene ved Høgskolen i Oslo sluttet etter første semester i fjor.
  • I dag er 58 av 70 studieplasser fylt opp på journalistikkstudiet.
  • Avdelingsledelsen ved journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag (JBI) ved HiO har satt av 200 000 kroner til å kartlegge frafallet ved avdelingen.

Mediefagene ved Høgskolen i Oslo (HiO) er ettertraktede utdanninger, men sliter likevel med stort frafall. I fjor høst hadde avdelingen journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag (JBI) ved HiO 1030 registrerte studenter. Nå har 77 av dem sluttet, og frafallet er størst på journalistikkstudiet.

– 14 prosent av journaliststudentene sluttet etter første semester i fjor. Dette er ingen dramatisk økning, men vi ønsker å komme til bunns i hva som ligger bak tallene, forteller avdelingsdirektør ved JBI, Trine Sofie Mathiesen.

Frafallprosenten har ligget på samme nivå i rundt tre år, forteller Mathiesen. Nå har avdelingsledelsen bevilget 200 000 kroner til en spørreundersøkelse som skal kartlegge hvorfor studentene dropper ut.

Et paradoks

534 søkere hadde journalistikk som første studievalg i fjor høst. De 70 studieplassene ble fylt opp, og inntakssnittet lå på 60,4 poeng i ordinærkvoten. I dag er det kun 58 aktive journaliststudenter.

– Det er et paradoks at vi ikke klarer å fylle opp studieplassene våre når vi har så mange søkere. Det har skjedd noe de siste årene, før hadde vi mindre frafall enn nå, sier Anne Fogt, studieleder ved JBI.

Ann Sofie Winther i avdelingsadministrasjonen ved JBI bekrefter dette.

– Flere får nesten ikke begynt før de slutter. Vi skal få greie på hvorfor studentene ombestemmer seg og forsvinner, sier hun.

Valgte feil studium

Ingrid Othilde Sulheim Heimdal var en av studentene som sluttet etter første semester på journalistikk i fjor.

– Jeg syntes nyhetsjaget var uinteressant, og trivdes ikke så godt i studiemiljøet. Dessuten fikk jeg inntrykk av at det var vanskelig å få jobb i pressen, sier hun.

Heimdal har hørt om flere som sluttet fordi de mente studiet var for lite akademisk.

« Noen syntes det ble lite seriøs teori og mye svada.»

Ingrid Othilde Sulheim Heimdal, tidligere journalistikkstudent

– På journalistikk lærer man et håndverk, ikke et fag. Noen syntes det ble lite seriøs teori og mye svada, men jeg likte det praktiske ved utdanningen. Jeg tror det er vanskelig å lære journalistikk bare ved å lese, sier Heimdal, som i dag sikter seg inn på medisinstudiet.

Flere mulige grunner

Fogt har sine teorier om hvorfor flere journaliststudenter slutter.

– Mange av søkerne har gode karakterer, og kommer inn på ordinærkvoten direkte fra videregående skole. Kanskje de ombestemmer seg, og tenker at de heller burde valgt noe annet, sier hun.

– Samtidig er vi ikke raske nok til å ta inn studenter fra ventelisten før de har startet på andre studieretninger. Vi har også hatt et lite problem med journaliststudenter som slutter etter andre semester. Det kan tenkes at de synes studiet er for bundet, med mer obligatorisk undervisning enn forventet, sier hun.

Fogt trekker også inn usikkerheten ved å få jobb.

– Utviklingen i bransjen de siste årene har kanskje fått noen til å springe fra, men heldigvis begynner mediene nå igjen å ansette journalister, sier hun.

Powered by Labrador CMS