TRAVEL HVERDAG: Karl Kristian Rådahl Kirchhoff jobber rundt tolv timer hver dag som formann i Det Norske Studentersamfund. Han mener UiO bør gjøre det lettere for studenter å bruke tid på frivillig arbeid.

Frivillige vil ha lønn

Flere av landets utdanningsinstitusjoner tilbyr foreningsledere lønn for strevet i form av studiepoeng. Nå mener studentene ved UiO at de fortjener det samme.

Publisert Sist oppdatert
CELEBERT SELSKAP: Foran DNS-maskotene Hans Majestet Grisen og Grev McBacon foreslår DNS-formann Kirchhoff å gi foreningsledere studiepoeng for innsatsen.

– Å lede Det Norske Studentersamfund (DNS) og de ulike fakultetsforeningene innebærer et stort økonomisk, juridisk og personalmessig ansvar. Stillingene er i praksis ofte fulltidsstillinger, og som student strekker ikke tiden alltid til, sier formand i DNS, Karl Kristian Rådahl Kirchhoff.

Han mener Universitetet i Oslo (UiO) bør legge bedre til rette for frivillig arbeid, og viser til at andre læresteder i Norge har egne tilbud til engasjerte studenter.

Bonuspoeng

Ved Høgskolen i Oslo (HiO) oppnår tillitsvalgte fem studiepoeng ved å følge et fag knyttet opp mot foreningsarbeidet deres. NTNU har en rausere ordning der blant annet lederne for Samfundet og UKA får 15 studiepoeng mot å levere en prosjektoppgave om organisasjonen de har jobbet i.

DNS foreslår nå en liknende modell, med et fag for foreningsledere som inkluderer økonomi, juss og ledelse, og der hovedvekten er på drift av egen forening.

– Uttelling for foreningsarbeid gjennom studiepoeng vil frigjøre mye tid og samtidig sikre at lederne har tilstrekkelig kompetanse, sier Kirchhoff.

Får støtte

I dag tilbyr UiO faget Studentledelse til de tillitsvalgte. Men flere av foreningslederne som har tatt faget mener det er for lite orientert mot deres eget arbeid. De er positive til forslaget fra DNS.

– Akkurat nå skulle jeg vært på ex.phil-forelesning, men sitter isteden i kjelleren på SV og svarer på mail. Hadde jeg fått studiepoeng for arbeidet, hadde jeg hatt mye bedre samvittighet, sier leder av Samfunnsvitenskapelig Fakultetsforening (SvFF), Siam Florelius.

Leder av Kjellerutvalget ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet (UV), Robert Lorang Hansen, mener forslaget om et mer praktisk rettet fag er interessant, men er usikker på hvordan det bør gjennomføres.

– Ikke alle vil få mindre å gjøre med en slik løsning. Jeg studerer spesialpedagogikk med bare obligatoriske fag, og måtte tatt dette faget i tillegg til 30 andre studiepoeng i semesteret. Det bør derfor ikke innebære for mye ekstraarbeid, sier han.

– Dyktige folk forsvinner

Kirchhoff er bekymret for at mangel på belønning gjør at få søker seg til de øverste ledervervene.

«Folk er ikke villige til å ofre liv, helse og studier for en forening uten å få noe igjen for det.»

Karl Kristian Rådahl Kirchhoff, DNS-formann.

– Jeg tror det er en del dyktige folk som ikke melder seg fordi de vet det tar for mye tid. Folk er ikke villige til å ofre liv, helse og studier for en forening uten å få noe igjen for det, sier han.

Men enkelte av fakultetsforeningene reagerer på at forslaget bare inkluderer foreningslederne.

– I mange av kjellerforeningene er arbeidsbyrden jevnere fordelt mellom vervene, og det kan bli problematisk dersom bare lederen av foreningen skal belønnes, kommenterer Lorang Hansen (UV).

– Interessant forslag

Så langt har forslaget kun blitt diskutert på foreningsnivå, men Kirchhoff ønsker å ta det opp på neste møte i Læringsmiljøutvalget ved UiO (LMU), der studenter møter universitetsledelsen over saker angående læringsmiljøet. Kirchhoff tror at ordningen vil kunne komme på plass tidligst våren 2012.

– Dette har vi ikke diskutert ennå, men jeg synes det vil være veldig interessant å se på forslaget, uttaler Jennifer Jane Akselsen, avdelingsleder ved Seksjon for studieadministrative tjenester.

Powered by Labrador CMS