ILLUSTRASJON: Julius Vidarssønn Langhoff

Times they are a-changin

Studentforeningen ved BI har gitt fra seg kontrollen over eget studenthus. Kanskje var det en nødvendig fallitterklæring.

Publisert Sist oppdatert

Sult restauranter og Tornado booking har siden januar i år stått for den daglige driften av BI-studentenes hus i Nydalen (SHNAS). Fredrik Aass Knagenhjelm i Tornado booking hevdet i forrige ukes Universitas at én av grunnene til de utstrakte problemene på Chateau Neuf var [manglende profesjonalitet og kontinuitet på ledersiden](1). BIs studentrepresentanter jubler over den nye ordningen. Uten de private aktørene hadde studenthuset vært historie. Det Norske Studentersamfund (DNS) på sin side er kritiske til løsningen.

En fellesnevner for de to studentstedene har lenge vært trøblete økonomi og labre besøkstall. Studentforeningen ved BI Oslo (SBIO) sin løsning har flere positive sider. Et profesjonelt apparat har kunnskapen, erfaringen, og ikke minst ressursene til å skape et levende studenthus som amatører ikke har. Hvis overtakelsen spruter liv inn i et i utgangspunktet dødt foretak er det arrogant å avfeie det som «feil». Det må likevel føles som en fallitterklæring fra studentrepresentantenes side å overgi kontrollen over styringen av det som skal være studentenes sted.

Ikke overraskende har DNS’ reaksjon på overtakelsen vært en hoderystende «det kunne aldri skjedd her»-holdning. Det autonome samlingsstedet for studenter, basert på frivillighet har vært kjernen i DNS’ filosofi til alle tider. Men tidene forandrer seg. Det er lenge siden Chateau Neuf var det naturlige samlingsstedet for studenter som det en gang var. De siste årene har Oslos storstue for studenter slitt kraftig økonomisk. Å avvise at problemene ved Chateau Neuf henger sammen med manglende profesjonalitet er lite troverdig. Selvfølgelig gjør de det. Og denne erkjennelsen må ligge til grunn for DNS’ videre arbeid for et vitalt studenthus.

Les mer om Chateau Neufs økonomitrøbbel

Verdien av et autonomt studenthus basert på frivillighet kan nemlig ikke undervurderes. I Oslos mylder av møteplasser kan eierforholdet til studentstedet være en enorm fordel. Og det er nettopp eierforholdet SBIO med glede har gitt fra seg.

– At DNS må gi opp driften er ikke hyklersk krisemaksimering, men et høyst reelt scenario.

DNS på sin side vil sannsynligvis aldri gå bort fra frivillighetsprinsippet. Men hvis det autonome alternativet kjøres i den økonomiske grøfta mange nok ganger, vil det til slutt bli stående fast. At DNS må gi opp driften, er ikke hyklersk krisemaksimering, men et høyst reelt scenario.

At SBIO ga fra seg styringen av driften av SHNAS, må føles trist for alle som har jobbet frivillig der. BI skryter i reklamekampanjer over at ni av ti studenter er i relevant jobb etter endt utdanning. Kanskje innebærer den tryggheten at frivillig arbeid ikke anses som nødvendig? Det er i så fall en trist erkjennelse for studiemiljøet i Nydalen.

  • [Reddes av krisepakke](2)
  • [Fraråder CNS-lån](3)
  • [På randen av konkurs](4)
  • [Millionunderskudd på Chateau Neuf](5)
Powered by Labrador CMS