TENKER STORT: Bookingansvarlig Fredrik Aass Knagenhjelm og Haakon Pettersen fra Sult mener konserscenen Spikerboks med plass til 800 fanger opp artister i mellomsjiktet.

– Mangler profesjonalitet

BIs studenthus ble overtatt av private aktører etter lang tid med økonomisk rot og dårlig organisering. – Studenthuset Chateau Neuf bør gjøre det samme.

Publisert Sist oppdatert
SHNAS: BI-studentenes storstue i Nydalen har fått nytt liv etter at private aktører overtok driften i januar

*Studentenes hus i Nydalen:*

  • Består av to deler. Den gamle delen drives nå profesjonelt og er ment å være et sted for flere enn kun studentene. SBIO-kroa er ment å være kun for studentene, men er mulig å leie når de ikke bruker den. I annen etasje finnes utvalgskontorer og dette området har ikke Sult noe å gjøre med. I tillegg finnes storsalen, der konsertscenen Spikerboks er.
  • Første konsert ble arrangert 11. juni med Clipse og Devin the dude. I tillegg er rapperen MF Doom, samt seks andre artister bekreftet til høstprogrammet.
  • Arrangerer konserter, standup, events, fester og studentarrangementer, deriblant studentkro hver torsdag.

Det mener Fredrik Aass Knagenhjelm, bookingansvarlig ved konsertscenen Spikerboks, tilhørende Studentenes hus i Nydalen (SHNAS).

I januar i år tok en gruppe private bedrifter over driften av SHNAS og Spikerboks etter omfattende økonomiske problemer.

Blodrøde tall er noe man ved Det Norske Studentersamfund (DNS) har opplevd i en årrekke. Nylig ble driftselskapet ved studenthuset reddet av en krisepakke på 1,25 millioner kroner.

– Mangler erfaring

Knagenhjelm mener årsaken til at økonomien stadig går i stå ved studentstedene er manglende profesjonalitet og kontinuitet på ledersiden.

– Det er viktig for studentsteder å ha en god organisering som videreføres. Problemene på for eksempel Chateau Neuf er sammensatte, men én del av det er at det drives av studenter som blir kastet rett inn i det og mangler erfaring, sier han.

Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI (SBIO) gikk selv i bresjen for en privat overtakelse. Kaja Arneberg, prosjektansvarlig for SBIO, mener at samarbeidet med de private aktørene har vært vellykket.

– Det er både fordeler og ulemper ved en slik ordning, men til nå har det vært utrolig bra. De har klart å kombinere studentliv med andre arrangementer, og det bidrar til en større variasjon og flere arrangementer. Vi jobber som et team, og de aller fleste arrangementene er fremdeles i regi av studentene, sier hun.

Les mer om Chateau Neufs økonomitrøbbel

  • [Reddes av krisepakke](1)
  • [Fraråder CNS-lån](2)
  • [På randen av konkurs](3)
  • [Millionunderskudd på Chateau Neuf](4)

– Dårlig utnyttelse

At studenthuset ble drevet på frivillig basis, med kun én lønnet stilling, gjorde at huset som helhet ikke ble utnyttet godt nok, mener Oda Marøy, tidligere utvalg- og prosjektansvarlig i SBIO.

– Dette førte til at vi stengte av store deler av huset, samtidig som utgiftene forble noenlunde de samme, sier hun.

– SHNAS-styret, studenter og BI-representanter gikk aktivt ut og søkte samarbeidspartnere for driften. Man så at driften ikke fungerte, det gikk ikke rundt. Vi måtte enten legge ned driften eller finne eksterne muligheter, sier styremedlem i SHNAS, Erlend Bjella Sæther.

– Synd med privat aktør

Til tross for millionunderskuddene avviser man på DNS at det har vært et problem at ansvaret for driften har ligget hos uerfarne studenter.

– Jeg tror ikke årsaken til de økonomiske problemene her på Chateau Neuf er dårlig lederskap. Likevel, har man en dårlig periode med dårlig overlapping mellom lederne, påvirker det alle sider av driften, inkludert økonomien, sier Magnus Lange, viceformand i DNS.

Han innrømmer at en profesjonell aktør kan bidra positivt, men er samtidig svært skeptisk til at andre studenthus kobler inn private aktører i driften.

– Fordelen med en slik løsning er sannsynligvis en mer stabil økonomi. Samtidig tror vi at et rikt antall frivillige også kan sørge for det. Vi på DNS er veldig opptatt av frivillighet. At en privat aktør overtar driften av et studenthus, er synd. Man mister mye av studentaktiviteten og muligheten til å påvirke studenthverdagen, noe vi ser på som veldig verdifullt, sier han.

Knagenhjelm i Spikerboks understreker at det samarbeides tett med studentene.

– Det er viktig for oss å tjene studentene, og vi jobber tett med dem. Samtidig vil vi være et sted for hele Oslos befolkning, og markedsfører oss som det, sier han.

Powered by Labrador CMS