REDDET: Konkursfaren var overhengende for Chateau Neuf i vår, men nå er studentenes storstue reddet.

Reddes av krisepakke

Chateau Neufs driftselskap som før sommeren var i store pengeproblemer, har fått et lån i millionklassen og er kvitt konkursfaren.

Publisert Sist oppdatert

Chateau Neuf Servering:

  • Chateau Neuf Servering AS (CNS) er serveringsvirksomheten ved studenthuset Chateau Neuf og er tilrettelegger for studentaktiviteter på huset.
  • Eiere: Universitetet i Oslo, Studentskipnaden i Oslo, og Det Norske Studentersamfund.
  • Gikk i fjor med et underskudd på 2,4 millioner, og søkte derfor eierne om hjelp for å unngå konkurs.
  • I mai fikk CNS nei til lån fra UiO, og også SiO lå an til å nekte lånet. Nå har SiO snudd. CNS får en krisepakke på 1,25 millioner fra Studentsamskipnaden i Oslo og Studentersamfundets egen stiftelse. De reddes dermed fra konkurs.

ØKONOMI: En krisepakke på 1,25 millioner blir nå gitt til Studenthuset Chateau Neufs driftselskap, Chateau Neuf Servering (CNS), for å redde selskapet fra konkurs.

CNS låner 250 000 kroner av Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), mens den resterende millionen dekkes av Studentersamfundets egen stiftelse.

Universitas skrev i mai om at CNS hadde akutt behov for friske penger og var på [randen av konkurs](1) som følge av fjorårets underskudd på 2,4 millioner kroner. Universitetet i Oslo (UiO), som er medeier av Chateau Neuf, sa nei til å låne selskapet penger. I mai så det heller ikke ut til at SiO, som også er medeier, ville [gi CNS lånet de ba om](2).

– Dette er en veldig vanskelig sak i seg selv, det er ikke bare å gi ut studentenes penger, heller, sa Mari Berdal Djupvik, leder i Velferdstinget (VT), da Universitas i mai skrev om at SiO sannsynligvis ikke ville låne CNS pengene de ba om.

Lovet bedre kontroll

Nå har de snudd. Etter anbefaling fra VT vedtok SiO i juni å dekke 20 prosent av lånet. Vedtaket var viktig for at Studentersamfundets stiftelse, som ikke ønsket å gi hele lånet alene, skulle gå inn med den resterende millionen CNS trengte.

– Før sommeren var Arbeidsutvalget i VT skeptiske til å låne dem penger. Men i tillegg til at vi fikk en bra diskusjon i VT, var representantene fra CNS veldig flinke til å legge frem saken sin for oss. Så VT endte opp med et ganske klart vedtak for å gi dem lånet, sier Berdal Djupvik.

Formand på Studentersamfundet Kristin Wolmer forteller at de med det nye lånet har kommet seg ut av likviditetskrisen, og at de regner med å gå i pluss i 2010.

– Vi har laget et realistisk budsjett som gås tett i sømmene hver måned. Budsjettene får en tettere oppfølging nå enn før, sier Wolmer.

Reddet av stiftelsen

Christian Herzog, nestleder i stiftelsen til Studentersamfundet, forteller at han var bekymret for økonomien til Chateau Neuf da krisen sto på.

– De hadde en tøff økonomisk situasjon, så jeg vil tro at det kunne gått dårlig hvis de ikke hadde fått lånet.

Daglig leder i CNS Kalle Fostervoll sier imidlertid at han ikke har vært bekymret over hvordan det ville gå dersom de ikke fikk tilført penger.

– Nå har jeg ikke fundert så veldig mye over det. Jeg hadde tro på at vi ville få lånet. Arbeidet vårt med dette i forkant var så nøye at vi antok at det kom til å gå i orden, sier Fostervoll.

Powered by Labrador CMS