GLISSENT OPPMØTE: Så få var møtt opp til DNS’ generalforsamling at man bare såvidt fikk vedtatt budsjettet.

Millionunderskudd på Chateau Neuf

Chateau Neuf har stoppet bookingen og kutter lønninger etter svært røde tall i årets regnskap.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ser at det høres mye ut. Et så stort underskudd er alvorlig, måtte styremedlem i Chateau Neuf Servering (CNS) Marvin Andersen medgi under helgens generalforsamling i Det norske Studentersamfund (DNS).

CNS, som har ansvar for bardrift, utleie og booking på Chateau Neuf, blir nødt til å ty til rødpennen når regnskapet skal gjøres opp for 2009. Selskapet ligger an til et underskudd på 1,5 millioner kroner, eller rundt ti prosent av selskapets totale budsjett.

VANSKELIG ÅR: Leder i DNS Thomas Axelsen sier at dårlig utleiemarked er hovedårsaken til Chateau Neuf Serverings budsjettsmell.

Thomas Axelsen, leder i DNS, varsler kutt i de ansattes lønninger for å få bukt med problemet.

– Vi må skjære ned på lønnsutgiftene og ha en strammere linje i forhold til investeringer, sier han.

Det har også blitt innført en stopp i bookingen på huset, men Axelsen understreker at dette er et midlertidig tiltak og at man vil begynne å booke igjen om et par uker.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å gi et signal om at man nå må ta et skritt tilbake og finne ut hva man skal gjøre for å øke omsetningen, sier han.

Lønnsnedskjæringer og bookingstopp

Det meste av underskuddet kommer ifølge Andersen av en nedgang i utleieinntekter.

– På grunn av finanskrisen er det færre bedrifter som vil bruke penger på å leie lokaler. Dette fører også til en nedgang i salg, sa han.

Axelsen mener det har vært vanskelig å få nok inntekter til Chateau Neuf i 2009.

– Det har vært et veldig vanskelig år når det gjelder den kommersielle virksomheten, sier han, med henvisning til manglende leieutgifter og tilhørende salg av drikkevarer.

CNS eies av DNS, Universitetet i Oslo og Studentsamskipnaden i Oslo, men det er DNS som har det øverste ansvaret for driften av selskapet.

– Ser lys i enden av tunellen

Axselsen er imidlertid ikke veldig bekymret for de røde tallene, og CNS regner med å ha hentet inn underskuddet i løpet av tre år.

– Jeg tror det er realistisk å budsjettere med et overskudd på en halv million kroner i de tre kommende årene, og at vi dermed vil hente inn det tapte, sier han og påpeker at den økonomiske situasjonen til DNS er god.

DNS ligger samlet sett an til å gå med et begrenset underskudd på 61 000 kroner. DNS og CNS opererer som to separate selskaper, som til sammen har et budsjett på ca. 20 millioner kroner.

Også Andersen er optimistisk, og gleder seg over at Glassbaren ligger an til å øke omsetningen sin med 35 prosent i forhold til i fjor.

– Bardriften går godt, og det er allerede mange bedrifter som har vist interesse for å booke lokaler på Chateau Neuf i 2010, så vi ser lys i enden av tunnelen, sa han.

Labert oppmøte

Under lørdagens generalforsamlingen skulle også DNS’ budsjett for 2010 vedtas, men oppmøtet var så labert at det måtte to stemmeomganger til for å få fattet vedtak. Til tross for at DNS nå teller 6500 medlemmer, var det bare rundt 50 som hadde møtt opp for å stemme, og DNS’ vedtekter krever at minst 50 personer stemmer for. Ved første stemmegivning var det ikke nok medlemmer som stemte, så det måtte stemmes en gang til. Budsjettet ble tilslutt vedtatt, med 59 stemmer for, ingen imot.

Dette ble vedtatt på DNS' generalforsamling:

  • Kristin Wolmer ble valgt til leder for DNS for 2010.
  • Merete Grimeland ble valgt til sjef for STUDiO-festivalen 2010.
  • Et utvalg skal nå se på hvordan DNS og CNS kan omstruktureres for å bedre kommandolinjene mellom DNS og CNS, og gå gjennom hva administrasjonens oppgaver skal være.
  • Den nyopprettede tv-kanalen Student-TV Oslo ble innvilget 25 000 kroner for 2010.
  • DNS skal opprette en billettluke på Chateau Neuf som skal selge medlemskap og billetter til arrangementer på huset.
  • Et utvalg skal gå gjennom innholdet i lovene til DNS.
Powered by Labrador CMS