LEDER: Viserektor Inga Bostad skal lede arbeidet med å opprette et senter for islamstudier. (Foto: Marius Nergård Pettersen, arkiv)

Islam blir snart bachelorprogram

Universitetet skal opprette senter for islamske studier, men lover ingen imamutdanning.

Publisert Sist oppdatert

– Senteret vil ha en stor betydning for islamske studenter og understreke verdien i deres religion og kultur, sier viserektor Inga Bostad, som er leder for det nystiftede utvalget som skal opprette Senter for islamske studier ved Universitetet i Oslo (UiO).

Senteret vil tidligst være på plass i 2007, og foreløpig er det meste på planleggingsstadiet. Utvalget har enda ikke tatt stilling til hvor senteret skal ligge, eller hvilket fakultet det skal høre inn under.

Mål om master

Juridisk, Humanistisk og Teologisk fakultet er ifølge Bostad alle aktuelle plasseringer.

– Det er viktig for oss at tilbudet ved Senter for islamske studier ikke blir for likt eksisterende studier ved for eksempel Ikos (Institutt for kulturstudier og orientalske språk, red. anm.). Dessuten ønsker vi å utnytte lærerkreftene vi besitter ved UiO, sier Bostad.

Senter for islamske studier tar sikte på et bachelorstudium i islam, med mål om å etter hvert tilby mastergrad. Blant annet Islamsk Råd og Senter for menneskerettigheter er en del av planleggingen. Med en generell økning av studenter med minoritetsbakgrunn håper Bostad senteret vil være med på å styrke en interreligiøs debatt på UiO.

Skal integrere

– Målet er at det nye senteret skal fungere som et åpent kultursenter og integrere studenter, sier Bostad.

Hun understreker at Senter for islamske studier skal være åpent for alle uansett trossamfunn, men det vil særlig appellere til de som praktiserer islam. Likevel kan hun ikke love at senteret vil utdanne imamer.

– Vi vil i tiden fremover drøfte hvorvidt vi skal utdanne imamer, men siden vi ikke har noen lignende organer å sammenligne oss med i Europa, vil et eventuelt utdanningstilbud være en krevende prosess, sier Bostad.

Powered by Labrador CMS