Islamsenter i anmarsj

Om ett år kan Senter for islamske studier være en realitet ved Universitetet i Oslo.

Publisert

Imam-utdanning

  • Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Åge Rosnes sa før påske til Universitas at regjeringen stiller seg positiv til en eventuell imam-utdanning. Også Frps Anders Anundsen var positiv.
  • I en spørreundersøkelse blant Norges befolkning utført for Universitas og Sentio svarte 31,8 prosent at de var positive til et slikt forslag. 55,9 var negative.

– Dette er veldig, veldig fint, sier Awais Mushtaq, talsmann for Muslimsk Studentsamfunn.

Han er fornøyd med at UiO har bedt om et møte med kunnskapsminister Øystein Djupedal, slik at Universitetet kan legge fram sine planer for en videreutdanning for religiøse ledere og etableringen av et senter for islamske studier.

Åpent for alle

I en e-post til statsråden har Helge Kvanvig, dekan ved Teologisk fakultet (TF), blant annet skrevet: «Jeg henvender meg på vegne av en gruppe som arbeider med to initiativ (...). Det ene (...) er videreutdanning av religiøse ledere med utenlandsk bakgrunn. Den andre saken som vi kan orientere om er initiativet til å utvikle et senter for islamske studier ved universitetet».

Om sistnevnte skriver Kvanvig blant annet:

«Et senter for islamske studier vil fokusere på de faglige kjerneområder i islam og vil derfor bli det eneste norske tilbud med en slik fordypning. Det vil selvsagt være åpent for alle studenter».

– Imamskole urealistisk

UiO konsentrerer seg derfor ikke om å lage et rent profesjonsstudium for imamer – i denne omgang.

– Vi kan ikke utelukke at vi en gang kan tilby en fullstendig utdanning, men i første omgang er det urealistisk, sier Oddbjørn Leirvik, førsteamanuensis ved TF, og en av deltagerne i planleggingsarbeidet.

Hvis senteret blir etablert, ønsker UiO å knytte til seg professorer fra andre europeiske universiteter.

– Et godt alternativ kan være å knytte til seg eksterne krefter i professor 2-stillinger, for eksempel fra det islamske fakultetet ved universitetet i Sarajevo, sier Leirvik, som understreker at det vil bli en utfordring å finne fagpersoner som har tillit i alle leire.

Lena Larsen, prosjektleder ved Institutt for Menneskerettigheter, Juridisk fakultet ved UiO, og Senaid Kobilica, nestleder i Islamsk Råd og sjefsimam for bosnierne i Norge, er begge involvert i planleggingsarbeidet.

– Islamsk råd har spilt en viktig rolle i dette arbeidet. De ønsker et slikt tilbud opp og stå, sier Leirvik.

– Viktig med uavhengighet

Awais Mushtaq i Muslimsk Studentsamfunn er positiv til at Islamsk Råd er involvert.

– Et tiltak som dette trenger anerkjennelse i miljøet, og Islamsk Råd er de beste til det. De representerer en stor del av de muslimske menighetene i Norge, sier Mushtaq.

Han ser for seg at de eventuelle UiO-studiene vil kunne fungere som en delutdanning i et imam-studium.

– Hvis en for eksempel kan gå de første årene her, og så ta resten av utdannelsen i utlandet, vil det være veldig bra. Samtidig er det viktig at et slikt senter er uavhengig, og at den faglige påvirkningen fra de kristne teologene blir minimal, sier Mushtaq.

Det er fortsatt uklart når et slikt senter eventuelt blir etablert.

– Det tar en del tid å få det i stand, og vi har ikke satt noen tidsfrister. Det vil ikke skje neste studieår, tidligst kan det skje studieåret deretter, sier UiO-rektor Geir Ellingsrud.

Altså i studieåret 2007/2008.

Powered by Labrador CMS