3D-printere kan erstatte studentkro. Mener lokalene lukter for mye øl
Hvis ledelsen ved fakultetet TKD på HiOA får det som de vil, blir lokalene som huser samlingsstedet Kroa erstattet med laserkuttere og 3D-printere.
– Det var sterkt og symbolsk å se over 200 studenter gå i HiOAs første demonstrasjon noensinne og levere 1000 underskrifter. Nå håper jeg rektor griper inn og sørger for at studentene ikke mister sitt eneste sosiale samlingspunktet på P35, sier Joel Ganni, som leder Studentenes fakultetsråd ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD).
Mange studenter var torsdag ettermiddag samlet for å demonstrere mot ledelsen. Det som gjør dem så sinte er at ledelsen vil legge ned studentkroa slik den er i dag.
Omkring 1000 underskrifter for å bevare kroa ble i kveld overlevert rektor i en demonstrasjon.
Joel Gianni, som har kjempet hardt for å bevare Kroa gjennom vervet sitt som leder for Studentenes Fakultetsråd ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD), fremhever at det er viktig å ha noe annet enn en vanlig sosialt tilbud på Høgskolen.
Han forteller at det blant annet har blitt arrangert LAN med opp mot 200 deltakere på Kroa, og blir avholdt alkoholfri quiz jevnlig, i tillegg til en månedlig fest.
STUDENTPUBER UNDER ANGREP: Advokatfirma sponset frokostkjelleren med hemmelig beløp. Nå forviser de fra campus
Senter for kreativitet
Dekan Egil Trømsborg har derimot andre planer for lokalene. Han ønsker å opprette et splitter nytt teknologi-senter og forteller engasjert om sin visjon for det såkalte «Makerspace». I dag har fakultetet et mindre Makerspace, kalt Makeriet, som holder til lengre opp i etasjene. Det nye senteret skal bli noe ganske annet.
– En som studerer på økonomi har kanskje en idé, men må lære hvordan man lager en god pitch og får markedsført den sammen med ingeniør- og journaliststudenter. På sykepleie kan det kanskje handle om å utvikle en løftemaskin for eldre sammen med designere, forteller Trømborg.
STUDENTPUBER UNDER ANGREP: SiO stengte pub og kan ikke love at den blir åpnet igjen
– Har du snakket med ledere ved andre fakulteter om å starte et slikt fag?
– Jeg har snakket med hele ledelsen på HiOA, inkludert dekanene, men først og fremst med dekanen på helsefag. Hun vet relativt godt hva dette handler om og hva dette vil kunne bli for fakultetene i fellesskap, sier dekanen.
Trømborg mener at det er en dårlig løsning å bruke lokalet til kro, selv om man ser bort fra behovet for Makerspace, fordi fakultetet har begrenset areal. Han hevder også det er få studenter som bruker lokalet til lesing på dagen, kanskje fordi det ofte lukter øl der.
– Lokalet brukes lite som leseplass, selv om det er tilgjengelig på dagtid. De færreste syns det er hyggelig å ha leseplass et sted hvor det lukter øl, argumenterer Trømborg.
Studentpub: Tapte 70 000 kroner på Jaa9 og OnklP- konsert
For lite plass
Når Universitas besøker Makeriet – HiOA sitt nåværende makerspace, sitte elektronikkstudentener Kristoffer Hopland og Dennis Larsen og jobber med å 3D-printe deler til et hobbyprosjekt. De forteller at det sårt trengs større plass.
– Da vi hadde prosjekt for en uke siden var det stappfullt her. Jeg gruer meg til eksamenstida, for med mindre vi er her grytidlig er det rett og slett ikke noe sted å sitte, forteller Kristoffer.
Både han og Dennis mener det er viktigere å ha et fungerende makerspace enn å bevare Kroa, men er også åpne for å flytte inn i lokalene like ved, hvor bokhandelen Akademika holder til nå. Siden Akademika skal flytte blir lokalene ledige, og ifølge Gianni er disse lokalene nesten nøyaktig like store som lokalene til Kroa.
– For oss er det samme hvor vi flytter, bare det er stort nok, og så lenge det ikke er i Kjeller. Nå må vi dra til Kjeller for å få bruke laserkutter, sier Larsen.
Hvordan er stemninga blant studentene?
– Veldig variert. Jeg vil anslå at på elektronikklinja kan det være rundt 50/50 på elektroingeniør, forteller Kristoffer.
Sara Emilie Thode er tillitsvalgt for elektornikkstudentene, og mener Makerspace primært er til nytte for de som studerer elektronikk. Derfor mener hun at det vil være urettferdig hvis Kroa erstattes av Makerspace.
– Jeg ser jo at det er flest av elektronikkstudenter, og det er egentlig sjelden jeg møter andre studenter enn de som går på elektronikk. Jeg har snakka med flere, og de ser også sjelden andre enn de som går på elektronikk, sier Thode.
Selv mener hun det hadde vært en god løsning å overta lokalene til Akademika
– Ikke bare pub
Gianni mener fokuset på pub-virksomheten er en avsporing, og trekker frem nettopp spillkveldene med HiOA Gaming og de alkoholfrie quizene.
– HiOA Gaming kan ikke ha LAN på Samfundet. De har dessuten ikke kapasitet til å ta oss imot onsdag, torsdag og fredag, når de har faste arrangementer, argumenterer Gianni.
Gianni erkjenner at det noen ganger har luktet litt alkohol etter en fest, men mener viser til at de har foreslått å flytte pub-virksomheten ned i bygningens kjeller, slik at problemet blir eliminert. Dessuten er det kun en gang i måneden de har skjenkebevilling og kan holde pub.
Liker du ikke studentpuber? Pub til pub med 11-trikken
1000 underskrifter
Den siste tiden har Studentenes fakultetsråd ved TKD og SAM hatt hver sin underskriftskampanje mot Makerspace i Kroas lokaler, som begge har samlet rundt 1000 underskrifter. Dekan Egil Trømborg tror at noen underskrifter bygger på en misforståelse.
– Resultatene er jo reelle, men så spørs det hva folk tror de velger mellom. Hvis de mener og tror at det er enten kro eller makerspace, skjønner jeg det jo. Men hvis de fikk tilbud om bedre studiekvalitet samtidig med tilsvarende kroaktiviterer flyttet til andre lokaler, kan det hende at mange ville si det er et meget attraktivt tilbud, sier han.
– Kan du si noe om hvilke andre lokaler som er aktuelle for Kroa?
– Det kan jo bli litt som en domino. Den ene flytter, og så flytter noe annet. Uansett er det viktig å understreke at vi er opptatt av hele studenten, men at studietilbudet likevel er viktigst, sier Trømborg.
Liker du 17-trikken bedre? Den transkristianske jernbanen
– Nedlegging i praksis
Den siste tiden har et utvalg i regi av eiendomsavdelingen på HiOA, hvor også studentene og fakultetene er representert, utarbeidet et forslag til hvordan lokalene skal skal omdisponeres til Makerspace. I rapporten fra utvalget blir det foreslått at studentene får disponere et lokale på langt mindre enn halvparten av størrelsen, som er en del av kantinen på HiOA.
– Lokalene som har blitt skravert passer ikke til det Kroa driver med. Poenget er at vi skal kunne ha lukkede arrangementer, vinsmaking, og gaming for eksempel, sier Gianni.