Annonse

I FARTA: Med et smil om munnen blir CO2-blokkene sendt langs gulvet i håp om at de skal treffe midten av målområdet.

Kongene av tørriscurling

Hva har menn i kvinneklær, gullbelagte dobørster og CO2 i fast form til felles? De er alle representert i kjemikernes årlige curlingstevne.

Bildeserie (6 bilder)

TØRR IS: Slik ser curleklumpene ut. Karbondioksid i fast form er isende kaldt, og curlerne må ha varme hansker for å ikke fryse på fingrene.

JA, JA!: Det kostes febrilsk for å unngå at klumpen ender opp utenfor banen. Det offisielle tørriscurlingutstyret er lånt fra vaskepersonalet på Blindern.

TREFF HER!: En ivrig deltaker står i målområdet for å demonstrere hvor lagkameratene skal curle tørrisen.

DEN GJEVESTE UTMERKELSEN: Vinnerlaget får med seg vandrepokalen Den gylne dobørste, som er den gjeveste prisen en tørriscurler man kan vinne på Blindern.

BESTE KOSTYME: Team Giraff vant prisen for beste utkledning. -- All ære går til gutta på laget, sier kaptein Kristina Sæterdal (nummer to fra høyre).

Kjemibygget er fullsatt denne fredagskvelden i april. Stemningen er til å ta og føle på. Spente kjemikere tar en siste slurk øl før spillet kjøres i gang. Stillheten senker seg idet den første klumpen skal curles. Det er ansatte mot studenter, gamle mot unge, is mot stein. Det er tørriscurling.
– Tørriscurling? Hva er det?
Det har arrangørene fra kjemiforeningen Proton svaret på:
– Det vi gjør, er at vi bruker tørris, altså karbondioksid i fast form, og sklir CO2-blokkene langs gulvet. Vi sklir is på stein i stedet for stein på is, forklarer Hans Vigeland Lerum pedagogisk.
Lerum er kveldens konferansier sammen med lederen i Proton, Hilde Omdal. Han har på seg en flosshatt med gul teip på, slik at ingen skal være i tvil om hvor de skal henvende sine spørsmål.
– CO2 finnes ikke i flytende form, så når kvelden er over, har all CO2-en fordampet og blitt til gass. Litt sånn som skjer når du heller vann på en glovarm plate, bare at vannet her er i fast form. Den kjemiske prosessen kalles sublimering, sier Lerum.

Dette er den andre årlige konkurransen i tørriscurling. Med teip, benker, kostymer og litt godvilje, er inngangspartiet i kjemisk institutt gjort om til en idrettshall. Det etterlengtede trofeet «Den gylne dobørste» skinner i bakgrunnen. En dobørste dyppet i gull, med innskriften «Vinner av KM i tørriscurling»
Det offisielle tørriscurlingutstyret er lånt fra kjemilaben og renholdsstaben. Det er viktig å koste tørrisen på plass, og sørge for at isklumpen lander så nært midten av målområdet som mulig. Man får nemlig poeng for hver klump som er curlet nærmere sentrum enn motstanderens nærmeste klump – som i ordinær curling.
På bane 1 har de ansatte, representert av fjorårets vinnere Kidsa, stilt opp laget. De gjør seg klare til å kjempe en bitter kamp mot studentlaget Anonyme analytikere, som ser faretruende sterke ut. De regjerende mestrene har en tøff kamp i vente.

Kveldens første isklump sklir langs gulvet. Opp fra den stiger frostrøyken. Matchen er i gang.
Etter ti endeløse minutter med kosting, kasting og pesing, står det igjen et vinnerlag og et taperlag. Anonyme analytikere drar i land en sliteseier, og danker dermed ut fjorårets vinnere. Stemningen hos taperne er laber.
– Vi vant i fjor, så vi har hatt en enorm fallhøyde, kommenterer en av Kidsa, Bjørn Helland-Hansen.
– Nå skal det sies at det har vært et enormt press på oss også, legger lagkaptein Øystein Foss til.
Han ledet laget i denne første fredagskampen, og skuffelsen er enorm.
– Det kjennes helt forferdelig å tape så tidlig. Vi hadde håpet å løfte Den gylne dobørste til værs når kvelden var over, men nå sitter vi kun igjen med en tung tur hjem.

Tørriscurling er svært så populært på kjemisk institutt, og i fjor fikk arrangørene flere klager fra folk som ikke var invitert.
– Vi fikk klager fra ledelsen på at vi ikke hadde invitert dem, så i år har vi invitert masse folk og doblet antall lag, sier Lerum.
Konkurransen er knallhard og jevn mellom student- og ansattlagene.
– Jeg vil si at det fysiske nivået på deltakerne er nokså likt, enten de er studenter eller ansatte. Men det skal sies at de fysiske kravene for tørriscurlingen ikke er særlig høye. Hvis du vil vinne tørriscurlingen på kjemisk institutt, er det nok med godt syn og mye flaks, forklarer Lerum og Omdal.

Det er ikke bare curlerne med godt syn og mye flaks som blir premiert. I kjemibygget er det noen som får publikum til å vri på hodet. Korte skjørt, mye hud og god lagmoral er trikset for Team Giraff. Gutta og jentene på laget kjemper om å vise mest lår, og blir de suverene vinnerne i kategorien «Beste utkledning».
– Vi har alle korte skjørt, men det er uten tvil gutta som stjeler showet, sier den stolte lagkapteinen Kristina Sæterdal.
Kaptein Sæterdal forklarer at laget var desperate en time før turneringsstart. Hun hentet derfor frem alle blomstrete klær hun kunne finne, kledde opp gutta og kalte opp laget etter deres favorittkosedyr, giraffen. Resten er historie.
– Vi fikk innrammede diplomer, og vandrepokalen Sølvtannbørsten, og masse, masse oppmerksomhet, forteller Sæterdal etter at konkurransen er over.

Gutta på Team Giraff spankulerer rundt og høster oppmerksomhet fra både kvinner og menn, med hårete legger og en skjørtelengde som viser akkurat litt for mye. Tilskuere får seg et syn utenom det vanlige når gutta bøyer seg ned for å curle de sublimerende CO2-klumpene. Til tross for mangelfulle curlingprestasjoner, er de fornøyde med innsatsen når kvelden er over.
– Vi tapte curlingen, men det var vi som sto for showet, og det var det som var målet vårt også. Vi hadde ikke sjanse til å vinne Den gylne dobørste, så da måtte vi finne på noe annet, sier kaptein Sæterdal.

Etter fire timer med knallhard innsats ble alle studenter slått ut, og en gjeng ansatte universitetsfysikere endte opp som suverene vinnere.
– Det føltes fantastisk å vinne, sier lagkaptein og fysiker Sunniva Siem.
Oppskriften var å utnytte sin kunnskap om klassisk mekanikk, kombinert med sterk motivasjon.
– Vi var supermotiverte, fordi vi hadde to flasker sprudlevin i kjøleskapet!
Fysikerlaget vant heder, ære, diplom og viktigst av alt: Vandrepokalen Den gylne dobørste.

heljarh@universitas.no

Fakta

Tørriscurling:
  • Mesterskapet ble arrangert for første gang i 2011 av kjemiforeningen Proton ved Universitetet i Oslo.
  • Dette er det andre årlige kjemimesterskapet i tørriscurling.
  • Vanlig curling spilles på is, med steinkuler som sklis langs isen. Her sklir man derimot isen på stein.
  • Tørris er vanligvis brukt i forbindelse med konserter og liknende, for å skape røyk.
  • Sublimering er når et fast stoff går over i damp. CO2-klumpene går sakte men sikkert over i gassform i løpet av kvelden, men det går sakte nok til å få tid til en curlingturnering.
  • Deltakerne scorer poeng for hver av sitt lags CO2-klumper som er nærmere midten en motstanderlagets nærmeste klump.
  • 16 lag deltok i år, jevnt fordelt mellom ansatte og studenter
  • Fjorårets vinnere var ansattlaget Kidsa. De tapte i år, men de ansatte hadde likevel vinnerlaget i år også.
Kilde: Kjemiforeningen Proton

Annonse

En kommentar

Fullt Navn

Finalen endte 4-3. Universitetsfysikerne vant med minste mulige margin, dog er seier kanskje suverent nok i seg selv.

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i studietid

Min studietid:

Kvadsheim på taket

Luksusfellen-økonom Hallgeir Kvadsheim håper at finanskrisen lærte hans gamle NHH-professorer litt ydmykhet.

Cava, krill og strenge krav

Jenny Jordahl, som fikk stor oppmerksomhet da hun tegnet «Sommerkroppen» og «Sommerkroppen 2.0» for Aftenposten, lærte at hun kunne senke skuldrene da hun begynte å studere på Kunsthøgskolen.

Slumptreff og skippertak

HVEM: Alexander Mørk-Eidem STUDERTE: Exphil, første avdeling juss, grunnfag i historie og medievitenskap, regi på Teaterhøgskolen.
NÅR: 1991–1998 AKTUELL MED: Ny Peer Gynt-oppsetning

Publiserer hovedfagsoppgaven som 76-åring

Karsten Alnæs er mer på byen nå, enn da han studerte.

Følger sin egen løype

Skiskytter Tiril Eckhoff tok gull under OL i Sotsji. Men mest av alt har hun lyst til å bli en smart dame i et mannsdominert yrke.

En selvhøytidelig Sokrates

Etter å ha gått Skrivekunstakademiet begynte Agnes Ravatn på nordisk ved Universitetet i Bergen. - Jeg var ekstremt selvbevisst og gikk rundt som et åpent sår som tok til meg alt.

Med Lånekassen til Alpene

Det var tidvis stusselig, innrømmer Fabian Stang om tida med jusstudier. Da hjalp det å få barn i studietida.

Tatt av journalistikken

Som ung og radikal student var Elle-redaktøren så festglad at hun brukte håret sitt for å skjule at hun sov under forelesninger.

Rastløs rocker

Berlin trumfet Blindern for Ando Woltmann, vokalist i King Midas. Han sovnet av Jane Austen, men fikk det heldigvis ikke på eksamen.

Lege med klovnenese

Programleder Siri Kristiansen i Lørdagsrådet har vært personlig trener for delfiner, og ville egentlig bli marinbiolog.


Flere saker fra studietid »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse