TYKK DIS: Tida renner ut, og frisørene legger siste hånd på verket. De rause mengdene hårspray har lagt seg som tette skyer under taket.

Saksbehandling

Martin Tveten får gratis frisør resten av livet. Til gjengjeld må han sniffe kjemikalier, ha på brunkrem og gå mannekeng med oransje piggsveis.

Bildeserie (5 bilder)

PÅ UTSTILLING: -Jeg ble litt tatt på senga da jeg skulle gå catwalk. Jeg gikk sist, så jeg forsøkte å gjøre slik de foran meg gjorde, sier Martin.

MASKOT: Ruslans sjarmtroll er papegøyen Ivan, som snakker fransk, engelsk, russisk og norsk. Leo Mokel er stor fan.

IKKE PÅ PALLEN: Ruslan Spilchevsky og Martin Tveten følger premieutdelingen fra salen. De vet at neste år venter en ny sjanse.

«Jeg ser ut som en japansk tegneseriefigur!» Martin Tveten, student

Lukta av kjemikalier stikker i nesa. På bordet står tre boller med skremmende signalfarget oransje, lilla og blå. Medaljene på hylla klirrer i takt med hårproduktene bak disken. I kveld får dansemusikken den lille frisørsalongen i Galleri Oslo til å humpe. Salongen er stengt for helga, og forberedelsene til NM i frisering er godt i gang.

–Jeg ser ut som en japansk tegneseriefigur! ler Martin Tveten (20) fra frisørstolen.

Speilbildet ler tilbake. Knallfargede tupper stritter til alle kanter. Det er ikke første gang Martin vier håret til kunsten.

– Jeg kom inn i salongen i slutten av 2010. Ruslan ga meg tilbud om å være hårmodell. Han begynte å snakke i vei om NM i frisering, men det eneste jeg egentlig fikk med meg, var at jeg ville få gratis frisør resten av livet. Da sa jeg selvsagt ja.

Til vanlig er Tveten medisinstudent ved Bjørknes privatskole. I helga er han modell for andre gang i frisør-Norges gjeveste konkurranse. For ett år siden vant Ruslan Spilchevsky, Martins frisør, førstepremien i klassen «Full fashion look» herre. Samme pall som skal erobres også i år. Hele modellen må skinne.

– Denne frisyren koster rundt tjue tusen! utbryter Ruslan, flere ganger norgesmester i frisering.

– Med tid og produkter og alt, utdyper han.

– Jeg ville heller ha kjøpt en moped, kommenterer Leo Mokel (13), Ruslans hårmodell i barneklassen.

Dagen etterpå ligger en dis av hårspray i taket på Oslo kongressenter. Det er lørdag 4. februar og en liten time til herreklassen går av stabelen. Unge frisørspirer virrer rundt med hårete plastbyster under armen. Ruslan baner seg vei gjennom folkemengden med en liten, rød koffert. Martin inntar stolen og Ruslan står klar med hårføneren. Konkurransen er i gang.

I 40 minutter fønes og sprayes det non stop. Hvert hårstrå får sin tilmålte plass.

Tida renner ut. Frisørene tar ett steg til siden, mens dommererne beveger seg rolig rundt de seks hårmodellene. Fem av seks har valgt samme fargekombinasjoner som Ruslan. Etter en nervepirrende stund ropes de tre premierte frisørene opp. På pallen har alle modellene røde, oransje og blonde striper.

Men – i år måtte Martin og Ruslan se premieutdelingen fra salen.

Annonse

Debattmøte

Ingen kommentarer

Forhåndsvisning

Felt merket med * er obligatoriske.

Formateringskoder

**feit**
Gjør teksten feit
*utheving*
Uthever teksten
[ordbok](http://s0.no/1/)
Lager lenka ordbok
> Tekst
Siterer teksten

Skriver du inn epost-adresse, får du epost ved svar. Adressa blir ikke publisert.

Sett deg inn i våre debattregler før du skriver en kommentar.

10 siste saker i studietid

Min studietid:

Motvillig akrobat

Da Rolf Kristian Larsen studerte teatervitenskap ved UiO, lærte han mest om Playstation.

Sutra over russer-refs

De russiske lærerne på Teaterhøgskolen knekte nesten Linn Skåbers skuespillerdrøm. – Jeg gidder ikke å jobbe når folk sier jeg er dårlig.

– Det ble for mye elendighet på en gang

Da kjæresten ble kreftsyk, måtte Glittertind-vokalist Torbjørn Sandvik ta en pause fra psykologistudiene.

Riistet liv i revyen

Kristine Riis var mer interessert å drikke kaffe enn å drive med gravejournalistikk. Derfor var det naturlig å droppe ut av journalistikkstudiene i Volda for å jobbe i P3.

Min studietid:

Kvadsheim på taket

Luksusfellen-økonom Hallgeir Kvadsheim håper at finanskrisen lærte hans gamle NHH-professorer litt ydmykhet.

Cava, krill og strenge krav

Jenny Jordahl, som fikk stor oppmerksomhet da hun tegnet «Sommerkroppen» og «Sommerkroppen 2.0» for Aftenposten, lærte at hun kunne senke skuldrene da hun begynte å studere på Kunsthøgskolen.

Slumptreff og skippertak

HVEM: Alexander Mørk-Eidem STUDERTE: Exphil, første avdeling juss, grunnfag i historie og medievitenskap, regi på Teaterhøgskolen.
NÅR: 1991–1998 AKTUELL MED: Ny Peer Gynt-oppsetning

Publiserer hovedfagsoppgaven som 76-åring

Karsten Alnæs er mer på byen nå, enn da han studerte.

Følger sin egen løype

Skiskytter Tiril Eckhoff tok gull under OL i Sotsji. Men mest av alt har hun lyst til å bli en smart dame i et mannsdominert yrke.

En selvhøytidelig Sokrates

Etter å ha gått Skrivekunstakademiet begynte Agnes Ravatn på nordisk ved Universitetet i Bergen. - Jeg var ekstremt selvbevisst og gikk rundt som et åpent sår som tok til meg alt.


Flere saker fra studietid »

Annonse

Konserter på Norges Musikkh&oring;gskole.

Annonse

Annonse

Forbrukslån
OPP Finans Forbrukslån OPP Finans anbefaler deg å være forsiktig med bruk av kredittkort og forbrukslån. Eff.rente 17%, 65.000kr o/5 år, etabl.geb. 825kr, totalt: 94.478kr