Grisejulingens edle kunst

Fordi en telemarking dyttet en dommer ut av ringen, går ikke norgesmesteren i wrestling på Blindern.

Publisert Sist oppdatert
Oppvarming: Før wrestlingen kan begynne for alvor må ringen testes grundig.
PR: «Men er det mye juksing i wrestling, eller?» «Ja, det dommeren ikke ser, har han ikke vondt av.»
En vinner: Erik Isaksen, her med Starbucks fot, vant tilbake beltet sitt i søndagens hatkamp.

– Så i og med at det er på Betong, så kommer det jo til å være en del studenter der på søndag, også tenkte jeg kanskje at du kunne vise litt styrke og sånn med å storme inn i ringen og slå ned Gromgutten med en stol eller noe?

Rektorkandidat Stein Evensen brakskratter over telefonen. Så ler han enda litt til.

– Jeg tror ikke det. Det er den pussigste telefonen jeg har fått på lang tid. Men mener du alvor? Er det en på SV som driver med wrestling?]

Fredag – tid for PR

Bytter ikke belte: Gromguten storkoste i begynnelsen av kampen, men med publikum i ryggen fikk Big John delt ut en hel del neve før kampen kom til sin overraskende og skuffende konklusjon.

Sosialantropologistudent og profesjonell wrestler Big John, eller Jon Ivar Veivåg (26) slår av en forberedende prat med OsloTV’s programleder et par minutter før han skal intervjues på direkten.

– Og du skal delta i NM på Betong nå på søndag ikkesant?

– Nei, eller jo, det er ikke NM som sådann, men det er en tittelkamp om Norgesmesterbeltet.

– Vi kaller det NM, vi.

– Gjør det, du.

– Og så spør jeg deg om det er mye juksing i wrestling, om hvordan man begynner å wrestle og så til slutt hvis vi får tid om du har noen ord til Gromguten hvis han ser på.

Ti minutter senere ser Big John inn i kamera og ut av tusen norske fjernsyn: «Gromguten, du sier at det typisk norsk å være bra, og at siden du er norskest av alle, så må du være best. Vel, på søndag får vi se hvordan det går når godt norsk storfekjøtt treffer betong i høy hastighet! Og når støvet har lagt seg og skrikene stilnet, vil du også måtte innse at om man vil spise kirsebær med de store, finnes det ingen større enn Big John!»

Etterpå

For dem som ikke måtte være oppdatert på norsk wrestling omskiftelige hierarki: Regjerende norgesmester er den alltid nikkerskledde Gromguten fra telemark, fryktet for sine fossefall og telemarksnedslag. Om to dager skal Big John prøve å ta beltet hans.

– Først som sist; er det bestemt på forhånd hvem som vinner?

– Noen ganger er det det. I wrestling er det å underholde publikum førsteprioritet, så vi må vurdere hva som gjør den enkelte kampen best. Det varierer. Men det at hele greia er koreografert er bare tull.

– Er utfallet av kampen på søndag avtalt?

– Du får se selv og si hva du tror. Alle vet at det er et samarbeidselement involvert, men nøyaktig hvor mye, det vet kun vi. Det er litt som med tryllekunster, det er ikke noe gøy om man vet hvordan det gjøres

- Ok, hvordan tror du det går på søndag?

– Jeg tror det blir hardt, men jeg skal klare det. Gromguten er større enn meg så jeg må bero mer på at jeg er rask i kroppen og hodet. Bruke hurtigheten og utnytte hans svakheter.

– Nesten sånn aikido-tankegang?

– Nei.

Big John smiler sadistisk.

– Ikke i det hele tatt.

Lørdag – tid for tester

Mens ringen settes opp i kjelleren til Chateau Neuf, tar Big John seg tid til å avlive et par myter til.

– Noen har fått det for seg at vi har mikrofoner under ringen eller at ringen er en trampoline og sånn. Saken er den at vi må ha svikt i gulvet på ringen, for ellers så knekker det. Vi har brukt bokseringer tre ganger og ødelagt alle sammen. For å få svikt så må man ha bevegelige deler, og har man nok av dem så braker det ganske godt når en hundrekilos mann går i bakken.

Ringen er imidlertid ikke det eneste som knekker når hundrekilos menn går i bakken. Beinbrudd og muskelskader er dagligdags i det internasjonale wrestlingmiljøet. Beinharde timeplaner og krav om å alltid levere underholdningen resulterer i mye overdreven bruk av smertestillende midler og mer, hvilket resulterer i mindre nøyaktighet i ringen, som igjen resulterer i flere skader. Big John bedyrer derimot at Norges wrestlingmiljø er et av de reneste i Europa.

– På den måten er det en velsignelse så vel som en forbannelse at vi går kamper såpass sjeldent som vi gjør, for med en måned mellom kampene klarer man gjerne å komme seg igjen etterpå. Men når jeg møter utenlandske wrestlere er ofte det første de spør om hvor man får kjøpt hasj for å døyve smertene.

Med ringen oppe er det på tide å teste den med en teknisk øvelsesrunde. Big John og en sparrepartner vrenger seg igjennom et tjuetalls grep på to minutter mens tagpartner og wrestlingveteran Bjørn Sem forklarer hva som foregår.

Front face lock over i en double nelson, over i en wristlock, kontret til en wristlock til… Ja, headlock husker du sikkert fra barneskolen. Veldig fint og kontrollerende grep hvis du kan det.

Sparring-partnerens smerteskrik høres svært lite koreograferte ut. Big John spretter fornøyd på beina.

– Det ser fint ut detta her.

Søndag – tid for deng

Gromguten humrer av spørsmålet.

– Jeg tror ikke at jeg vinner, jeg vet at jeg vinner. Jeg tror alle andre vet det og, kanskje unntatt Big John.

En time før dørene åpnes, og de 250 som etter hvert skal bli omlag 250 betalende tilskuere slippes inn, er det mange som er enig med ham.

– Gromguten vinner, sier forbundskansler Grizzly i Norsk Wrestlingforbund.

– Og bra er det, for jeg tåler ikke Big John. Jeg har aldri likt ham og han har aldri likt meg. Mottoet hans om at det dommeren ikke ser har han ikke vondt av, har jeg personlig følt i testiklene. Det er et under at jeg har to barn.

Gromguten vs. Big John er den siste av kveldens fem matcher. Etter et kort opptak av de ytterst få reglene og opplysning om at et hvert forsøk på å etterligne kveldens begivenheter sannsynligvis vil ende i døden, entrer konferansieren scenen.

– Er dere klare for litt god, norsk husholdningsvold? skriker han.

Hva husholdningvold betyr

Showet går sin gang. 18åringen Gabriel Antonick må bæres ut av ringen etter at Bjørn Sem er ferdig med ham, Talentfulle Thomas blir slått av sin egen homofobi i kampen mot «sensuelle» BJ Rosé, bestevennene og samarbeidspartnere Isak og Viktor må sorgfullt gå i kamp mot hverandre mot slutten av eliminasjonskampen, men ikke før Geist har fått skulderen ut av ledd og Storm Olsen har brukket ankelen. No holds barred -Hatoppgjøret mellom Erik Isaksen og Canadiske Starbuck ender som forventet i et blodbad. De to veteranene slåss like mye utenfor som i ringen, og kaster hverandre rundt i lokalet helt til Isaksen vinner på et snedig grep og kollapser i utmattelse.

– Jeg har lovet kvinnen i mitt liv å vinne denne kampen, og Gromguten; du er ikke mann nok til å bryte det løftet for meg! For mens gutta brøler, mens jentene hyler, og mens det Sorte Hjørnet taktfast roper mitt navn, kommer tittelen hjem til Oslo! roper Big John mellom et par kamper.

Når stunden kommer, er det temmelig tydelig hvorfor så få tror at Big John kommer til å vinne. Gromgutten er veldig mye større enn ham, og rikker seg knapt når Big John hamrer løs på kroppen hans med det han har av slag og spark. Etter at Gromgutten har blitt kvelt en del, truet en publikummer som kalte ham en «sauesjender» og dyttet dommeren ut av ringen, plukker han Big John opp og kaster ham i bakken. Skikkelig hardt. Tre ganger.

Men ved et under kommer Big John tilbake, og med litt akrobatikk og en overraskende innside cradle får han Gromgutens skuldre i bakken i tre sekunder, til et eksploderende Oslopublikum. Ett minutt senere skriker de samme mot konferansieren når han forklarer at Gromguten diskvaliferes for angrep på dommer. Dermed beholder han tittelen, fordi titler ikke kan vinnes ved diskvalifikasjon. Et rasende publikum krever omkamp, og forbundskansler Grizzly lover dem det, den 27. november på Rockefeller.

Garantert

Showet er over, publikum har gått hjem og folk skal kjøres på

legevakta.

– Jeg er veldig fornøyd med kampen, tror publikum koste seg. Lydnivået på publikum var dritbra i dag, sier Big John mens han holder et glass med is mot hodet.- Også tålte jeg tre German Suplex i dag, sist tapte jeg på den første.

– Vinner du returkampen?

– Garantert. Han kan løpe, men Rockefeller er ikke stort, så jeg finner’n til slutt. 27 november, det er midt i eksamenstiden, det.

Powered by Labrador CMS